Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: чому в тилу ворога неспокійно – як це може наблизити контрнаступ
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: чому в тилу ворога неспокійно – як це може наблизити контрнаступ

Втеча, паніка, дезорганізація російських підрозділів у Бєлгородській області - це те, що багатьох здивувало

28 травня 2023, 14:47
Поділіться публікацією:

Поки ЗСУ готуються до довгоочікуваних наступальних операцій (контрнаступу та наступу), причому, за стандартами НАТО, росіяни, схоже, проводять перегрупування військ, у тому числі, виводячи ПВК "Вагнер" з Бахмута. У свою чергу Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України рапортує, що завдяки операції російських противників путінського режиму на Бєлгородщині було зібрано цінну інформацію для розвідки. Що показав у військово-політичному, інформаційно-політичному сенсі тиждень, що минає, в ракурсі російсько-української війни? Як події, ймовірно, можуть розвиватися далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Війна в Україні: чому в тилу ворога неспокійно – як це може наблизити контрнаступ

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Російська сторона абсолютно не готова воювати на своїй території

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна акцентує, що тиждень, що минає, був багатий на події, тон яким задавала Україна.

За словами експерта, "перемога століття" у вигляді нібито взяття Бахмута, що широко освітлюється російськими ЗМІ, яка, за задумом, мала підняти градус у патріотичному порядку денному, була швидко затьмарена заходом у Бєлгородську область представників РДК та Легіону "Свобода Росії".

"Втеча, паніка, дезорганізація російських підрозділів – це те, що багатьох, мабуть, здивувало. Але це також дало розуміння, що російська сторона не готова воювати на своїй території. Навіть, незважаючи на попередження, що подібні прориви можуть мати місце (про це говорив, наприклад, терорист Гіркін), російські прикордонники ні ресурсно, ні морально не були готові до відбиття атаки", – зазначає Ганна Малкіна.

Ця ситуація, на її думку, окрім інформаційної деморалізації, матиме інші серйозні наслідки.

"По-перше, кордон з Україною має посилитись за рахунок підрозділів, знятих з фронту. По-друге, оригінальний сценарій заходу на російську територію воїнів РДК із російськими паспортами – це новий прецедент, який не порушує рекомендацій Заходу щодо ненападу на територію Росії. Принаймні формально. І якихось різких засуджень цієї акції західними партнерами не було озвучено. А це означає, що подібні операції повторюватимуться все частіше і, можливо, із залученням більшої кількості бійців та техніки. По-третє, військові дії на території РФ — потужний деморалізуючий фактор, причому його охоплення дуже широке — від безпосередньо військових, які перебувають там до місцевого населення, яке не готове дивитися на війну з вікна, а не по телевізору", — підкреслює Ганна Малкіна.

Всі ці дії, зважаючи на все, є частиною підготовки до контрнаступу ЗСУ. Вони нетривіальні, тож ефективні, констатує експерт.

Загальне відчуття таке, що українські війська наступного тижня наростять інтенсивність атак або перейдуть на деяких ділянках у наступ

Багато, здавалося б, спорадичних дій українських військ дедалі більше перетворюється на чітку систему, вважає політолог Володимир Цибулько.

"Схоже, противник розпочинає протидію, але всі його маневри більше нагадують латання дірок в обороні, спробу наздогнати, реагувати на ситуацію, а не превентивні заходи, – зазначає експерт. – І це дозволяє українським військам утримувати ініціативу. Тепер, навіть після переможної тріскотні про нібито захоплення Бахмута, росіяни заговорили про те, що насправді українські війська володіють ініціативою в тому районі, не кажучи вже про південний напрямок".

За словами Володимира Цибулька, удари по Бердянську, Маріуполю, Краснодару, Ростову створюють відчуття приходу війни на територію самої ерефії. А неспроможність російської ППО протистояти ударам доводить населення російського прикордоння до невіри в путінську системи, до розчарування в ній.

"Спільне відчуття таке, що українські війська наступного тижня наростять інтенсивність атак або перейдуть на деяких ділянках у наступ, наприклад, на новопідтягнуті до Бахмуту російські підрозділи. Також цікавим є донецький напрямок", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – підсумки тижня: що було найголовнішим – у якому очікуванні перебуває Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини