Головна Новини Суспільство Війна з Росією Удари РФ по Київщині та Запоріжжю: чи є зв'язок із підтримкою Путіна Сі Цзіньпінем
commentss НОВИНИ Всі новини

Удари РФ по Київщині та Запоріжжю: чи є зв'язок із підтримкою Путіна Сі Цзіньпінем

Незалежно від того, про що домовилися лідери Росії та Китаю, Україні доведеться за допомогою союзників продовжувати захист суверенітету – ми просто не маємо іншого шляху

23 березня 2023, 13:14 comments1620
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський, який побував на передових рубежах оборони, на Бахмутському напрямку, говорив про важливість підтримки захисників, а також про невідворотність покарання російським вбивцям. Зокрема, згадував російські удари 22 березня по Київській області та Запоріжжю. Що можна сказати про нові російські удари? Чи можуть бути вони пов'язані з "благословенням" російського лідера з боку китайського – на продовження війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Удари РФ по Київщині та Запоріжжю: чи є зв'язок із підтримкою Путіна Сі Цзіньпінем

Удар по Запоріжжю. Фото: з відкритих джерел

Поїздка Зеленського на Донбас мала величезне мотивуюче значення в контексті підтримки захисників

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб розмірковує так:

"Я не стала б пов'язувати чергові російські удари по українських містах з будь-якими домовленостями по лінії Москва-Пекін. Окупанти і раніше без особливого розбору жбурляли ракети та дрони. Мені здається, раціональний та виважений Китай грає у власну партію – і далеко не факт, що довгострокові цілі Піднебесної збігаються із завданнями росіян. Важливо розуміти, що незалежно від того, про що домовилися лідери Росії та Китаю, Україні доведеться за допомогою союзників продовжувати захист суверенітету – ми просто не маємо іншого шляху".

У зв'язку з цим, продовжує нардеп, вчорашня поїздка президента Зеленського на бахмутський напрямок – це ще один сигнал світовій громадськості – і ворогам, і союзникам: ми не зупинимося у прагненні завершити війну на максимально прийнятних для себе умовах.

"Поїздка президента на Донбас також мала величезне мотивуюче значення у контексті підтримки захисників, – пояснює Вікторія Гриб. – Володимир Зеленський зробив це відкрито і вдень. Це надзвичайно важливо для підвищення морального духу наших солдатів".

Нардеп нагадує, що, за даними Світового банку, для повоєнної реконструкції нашої країни необхідно щонайменше $411 млрд. Українські підрахунки говорять про збитки, що перевищують трильйон доларів.

"Тому для України критично важливо домогтися невідворотності покарання для росіян, максимальної компенсації та сатисфакції", – констатує Вікторія Гриб.

Путіну та його шавкам нічого не зійде з рук

На думку народного депутата Верховної Ради VIII та IX скликань Олексія Гончаренка, нові російські удари нічим не відрізняються від старих.

"Росія просто хоче знищити українців, проводить геноцид і продовжує цілеспрямовано бити по наших цивільних об'єктах та об'єктах інфраструктури. Ось нещодавно, окупанти вдарили по Одесі, їхня пропаганда та міністерство оборони говорили, що це "удар відплати" через атаку на ДжанкойАле вони завжди вигадують причини та звинувачують нас. За їхньою логікою – українці самі винні у тому, що постраждали від росіян", – пояснює нардеп.

Коментуючи ракетні удари по запорізьких багатоповерхівках, він порівняв їх із агонією агресора, як у випадку з періодичними обстрілами Харкова.

"Ці величезні міста не дісталися окупантам, тому вони бісяться і зганяють свою злість на звичайних українцях, хаотично обстрілюючи будинки, – наголошує Олексій Гончаренко. – Щодо покарання, то, звісно, завтра чи післязавтра це не станеться, будемо реалістами. Але відповідальність точно настане. Ордер на арешт російського диктатора, а також "дитячого омбудсмена" вже демонструєщо Путіну та його шавкам нічого не зійде з рук. Міжнародний кримінальний суд розпочав із одного з найганебніших злочинів – викрадення дітей. Але далі буде більше".

Путін – чистої води терорист, тому і діє саме таким чином

Політтехнолог Борис Тізенгаузен вважає, що російські удари по Україні ніяк не пов'язані із зустріччю Путіна із Сі Цзіньпінем.

"Такі атаки – елемент постійного терору з боку Росії через відсутність успіхів на полі бою. Так, терору з тактикою, що періодично змінюється, як у ракурсі цілей (тепер – не енергетичні об'єкти), так і щодо власне запуску дронів і ракет. Але атаки залишаються постійними – і зовсім не залежать від тих чи інших візитів до Москви, про те, що відбувається у Путіна у зовнішній політиці", – наголосив експерт.

Він зазначає, що росіяни періодично намагаються "ув'язати" свої атаки на Україну (за допомогою дронів або ракет) із якимось "актом відплати". Не виключаю, що цього разу так намагалися нам помститися за удари по Джанкою та Севастопольській бухті.

"Хоча, знову ж таки, були атаки, ні до чого не прив'язані. Тож це – елемент постійного терору. Спроба досягти своєї мети шляхом залякування мирного населення. Путін – чистої води терорист. Тому й діє саме таким чином, вважає Борис Тізенгаузен. – І, звісно, нинішні атаки можна пов'язати із реакцією Кремля на ордер, який на його господаря виписав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що домовилися Росія та Китай – яку карту тепер розігруватиме "товариш Сі".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини