Головна Новини Суспільство Війна з Росією У світі говорять про переговори між Україною та РФ: чи є перспективи – від чого залежить їх початок
commentss НОВИНИ Всі новини

У світі говорять про переговори між Україною та РФ: чи є перспективи – від чого залежить їх початок

Україна наполягає на повній деокупації своїх територій, виведенні всіх російських військ, після чого Київ готовий сідати за стіл переговорів і то – не з Путіним

11 вересня 2023, 16:07 comments2389
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен, який побував минулого тижня з несподіваним візитом у Києві, заявив, що, якщо президент Росії Володимир Путін проявить інтерес до реальних переговорів про мир, то українці нібито приєднаються. Але поки що, мовляв, такої зацікавленості у господаря Кремля не проглядається. У свою чергу президент України Володимир Зеленський розкритикував представників Заходу, які називають українські наступальні операції повільними, а також закликають до переговорів з РФ замість збільшення тиску на неї – і допомоги Україні. Зараз останнім часом більш активно качають тему переговорів (міркують про них), причому і в Україні, і на Заході, і в РФ з її явними і не дуже явними соратниками? Коли переговори можуть стати реальними – і між ким і ким? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У світі говорять про переговори між Україною та РФ: чи є перспективи – від чого залежить їх початок

Переговори. Фото: з відкритих джерел

На даний момент перспективи переговорів проглядаються не раніше, ніж наступного року

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі поділився такою думкою:

"Слова Блінкена деякі наші видання не зовсім правильно переклали. І дали його цитату не в повному обсязі. Адже він, наприклад, уточнював, що всі хочуть, щоб цей військовий конфлікт завершився, але він має завершитися "на справедливих і стійких умовах, що відображають суверенітет і територіальну цілісність України". Втім, він і сам висловився не зовсім ясно щодо нібито готовності України розпочинати переговори про мир – і небажання Путіна це робити. Насправді все якраз навпаки".

Але Блінкен, продовжує експерт, чітко зазначив, що такі переговори зараз малоймовірні. Про що, до речі, заявляв і турецький президент Ердоган за підсумками недавнього візиту до РФ. Він визнав, що не бачить на обрії початку переговорів. Тому що позиції сторін – діаметрально протилежні.

"Україна, – нагадує Максим Ялі, – наполягає на повній деокупації своїх територій, виведенні всіх російських військ. Після чого Київ готовий сідати за стіл переговорів. І то – не з Путіним. Навіть є відповідні законодавчі обмеження, запроваджені РНБО минулого року. Путін наполягає на тому, щоб захоплені території (причому захоплені навіть не повністю) були визнані російськими. А потім, мовляв, можна поговорити".

На думку політолога, цього року на переговори, незважаючи на галас у західній пресі, очікувати точно не варто.

По-перше, пояснює він, наш контрнаступ продовжується. І, за оцінками Пентагону, ми маємо 40-50% шансів, що прорвемося на південному фронті хоча б до Токмака – до того, як погодні умови стануть перепоною для активних бойових дій.

По-друге, продовжує Максим Ялі, бачимо неготовність і українського керівництва, і всього українського народу (як показують різні соцопитування) до початку переговорів на умовах Кремля з територіальними поступками з нашого боку.

"Виходячи з цього, на даний момент перспективи переговорів проглядаються не раніше, ніж наступного року. І те, залежно від успіху нового контрнаступу, до якого ЗСУ активно готуються. І в якому, сподіваємось, братимуть участь вже й американські винищувачі F-16 із навченими українськими екіпажами. Без підтримки з повітря, як продемонстрував нинішній контрнаступ, очікувати серйозних результатів дуже складно", – констатує політолог.

На умовах втрати Україною частини своїх територій та суверенітету переговори точно не відбудуться

Дуже дивним вважає політичний експерт Світлана Кушнір те, що наші міжнародні партнери та численні "миротворці" не звернули увагу на майже рік, як чинний Указ президента України №679/2022 від 30 вересня 2022 року, який Зеленський підписав після відповідного рішення РНБО. Фактично цим документом визнано "неможливість проведення переговорів із президентом Російської Федерації Володимиром Путіним" (цитата).

"Отже, ті ж країни Західної коаліції "Рамштайн" (американці, європейці), ті ж країни Африки, які відвідували Київ та Москву з миротворчою місією, та сама Туреччина, яка часто заграє з російським головою, навіть Папа Римський – повинні розуміти головне (підкреслити їм потрібно це трьома червоними лініями): поки біля керма країни-агресора стоятиме Володимир Путін, українська влада не бачить можливості діалогу про припинення війни. Ті ж Мінські домовленості 2015 року, які з початком широкомасштабного вторгнення у лютому 2022-го втратили свою силу, жодним чином – жодного разу! – не було виконано російською стороною, – нагадує експерт. – Чому ж зараз "ходоки-миротворці" вважають, що після проведення переговорів (і навіть, припустимо, підписання будь-яких угод) той же Путін знову не порушить їх, не виконуватиме?!".

Світлана Кушнір наголошує, що незалежність – це єдина гарантія безпеки та розвитку українського народу. І боротьба за незалежність у нашій новій історії триває вже десятий рік, з 2014-го.

"Українці приносять небувалі жертви, протистоять російській агресії, захищаючи свою країну, відновлюючи її територіальну цілісність та суверенітет. Але й захищаючи цим Європу, весь демократичний світ. Про що говорять "примирювачі"?! Невже не бачать, що у ХХІ столітті на території Європи триває довга та кривава війна? Чи просто зараз стало модним "мирити" військового злочинця Путіна (привіт від Міжнародного кримінального суду) з неймовірно стомленим, але стійким та мужнім народом Української держави? Третейським суддям нагадаю, що саме Україна голосно заявила – міжнародні інститути, покликані не допустити війни, виявились імпотентними. Саме Україна говорить про нову конфігурацію глобальної безпеки, – наголошує експерт. – Той же Володимир Зеленський два тижні тому, виступаючи на Кримській платформі, наголосив, що ми маємо право та обов'язок звільнити всі окуповані території. Щоб повернути можливість усім громадянам України відчувати переваги незалежності, свободи, демократії та безпеки".

Підлий замах на українську незалежність дорого коштуватиме ворогові. Путінська авантюра в Україні приречена на провал, упевнена Світлана Кушнір.

"Незалежність України – це також гарантія свободи та безпеки країн Східної Європи та пострадянського простору. Даючи відсіч імперії, Україна, по суті, бореться "за нашу і вашу свободу". Пропозиції нашої країни щодо переговорів, акумульовані у формулі миру, чіткі, зрозумілі та абсолютно відповідають міжнародному праву. А саме – повне припинення війни, виведення всіх військ РФ із території України, поновлення контролю за кордоном, зміна влади в Росії, початок виплати шкоди за заподіяне зло. Тільки за таких умов буде реальний, справедливий мирний договір, – упевнена експерт. – Але ніколи – на умовах втрати Україною частини своїх територій та суверенітету. І, якщо росіяни готові до таких переговорів – нехай починають готувати до них ґрунт".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як досягти змін усередині Росії – хто може стати наступником Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини