Головна Новини Суспільство Війна з Росією Тиждень після підриву Каховської ГЕС: головні висновки – що тепер чекає на Україну та РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Тиждень після підриву Каховської ГЕС: головні висновки – що тепер чекає на Україну та РФ

Є небезпека, що на підриві греблі Каховської ГЕС росіяни не зупиняться лише б завадити контрнаступу ЗСУ

13 червня 2023, 15:37
Поділіться публікацією:

Минув тиждень після підриву греблі Каховської ГЕС. Глава українського МЗС Дмитро Кулеба запевняє, що майже два десятки країн підтримали українську державу, гуманітарну допомогу Україні. Розворушилися нарешті й міжнародні організації. Схоже, вибудовується консенсус щодо того, що до трагедії причетна російська окупаційна армія. Які висновки можна зробити, через тиждень після того, що сталося? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Тиждень після підриву Каховської ГЕС: головні висновки – що тепер чекає на Україну та РФ

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

Немає сумнівів, що висновок буде зроблено на користь позиції України, що цей злочин скоїли росіяни

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил", медіа-експерт Георгій Тука розмірковує так:

"Що стосується наслідків для України – поки що рано робити якісь висновки. Вода не скрізь спала, не до всього є доступ. Ми не можемо ні назвати точну кількість жертв, ні ймовірну шкоду, ні проаналізувати, що відбуватиметься з сільським господарством на підтоплених територіях, а також поза ними, але тих, що залежать від зрошення, якого тепер не буде. Але наслідки цієї трагедії нам доведеться розгрібати, за найоптимістичнішими прогнозами, років із десять".

За словами експерта, у день, коли відбувся підрив дамби Каховської ГЕС, він попередив, що росіяни на цьому не зупиняться. І дав прогноз (який, на жаль, виправдовується), що, стикаючись із необхідністю відступу, окупанти знищуватимуть усі об'єкти критичної інфраструктури.

"І зараз уже є інформація про підрив ними чергових гребель – однієї в Донецькій області, однієї – у Запорізькій. Не сумніваюся, що далі йтиме по наростаючій, – зізнався Георгій Тука. – Чи можемо ми цьому запобігти? Це питання до наших військових".

Експерт звертає увагу, що в нас ледь чи не з першого дня почали розганяти тезу про нібито мляву світову реакцію. Мовляв, чому там одразу не засудили Росію?! Чому Байден не виступив із якоюсь заявою? Чому європейські лідери не таврують Росію ганьбою?

"Але особисто я вважаю позицію умовного Заходу абсолютно правильною. Нема чого бігти, як у нас кажуть, "поперед батька в пекло". Ніхто не має сумнівів, що підрив здійснили саме росіяни, які контролювали ГЕС. Просто на Заході наголошують, що дадуть висновок після вивчення фактів, які нададуть їхні спецслужби. Абсолютно здорова та зрозуміла логіка", – вважає Георгій Тука.

За минулий тиждень, зазначає він, вже почали з'являтися конкретні факти (а не просто "ми так вважаємо"), зокрема дані сейсмологічних лабораторій (що зафіксували підрив), супутникові знімки, перехоплені розмови тощо. Зазвучали й жорсткіші – обвинувальні – заяви від західних лідерів.

"Не сумніваюся, що висновок буде зроблено на користь точки зору України, що цей злочин скоїли росіяни. Але якщо ми свої висновки даємо виключно на емоційному рівні, то для міжнародної політики емоції – питання другорядне. Потрібні факти. А для того, щоб зібрати їх, проаналізувати – потрібен час. І до цього слід абсолютно спокійно ставитись, – упевнений експерт. – Крім того (і я про це не раз говорив), нема рації публікувати весь фактаж, усі дані – одразу. Наше завдання – новими та новими публікаціями привертати увагу до цієї проблеми, щодня обстоюючи свою точку зору. Нам вигідно підтримувати інтерес до цієї трагедії якомога триваліший проміжок часу. Адже новина, як відомо, живе максимум три-чотири дні. Потім забувається, якщо про неї не нагадувати, доповнюючи новими даними. І саме в українських інтересах – щоб увага світової громадськості до злочину, скоєного росіянами на Каховській ГЕС, не згасала якнайдовше. Отже, важливо не вивалювати всі факти в один день, а робити це поступово, знову фокусуючи увагу на даній темі".

Важливо побачити, які саме кроки зробить світ у найближчому майбутньому по допомозі Україні та покаранню РФ

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень і результатів Ярослав Романчук зізнався, що має таке відчуття, ніби міжнародне співтовариство, міжнародні організації, країни – накопичують перейдені Росією "червоні лінії" для того, щоб нарешті зайти в "червону зону" совісті.

"І чим більше перейдено "червоних ліній", тим більша ймовірність, що світова спільнота почне, нарешті, адекватно реагувати на рашистську загрозу, нацизм, на військові злочини країни-агресора, на загрозу глобальної — економічної, гуманітарної, моральної катастрофи. Підрив греблі Каховської ГЕС — це чергова перейдена рашистами "червона лінія", після чого навіть такі беззубі організації, як ООН та Червоний Хрест, починають прозрівати. Усвідомлювати, що далі залишатися в коконі свого порядку денного просто аморально, психологічно неприйнятно. Що це може підірвати їхній власний авторитет", – пояснює Ярослав Романчук.

На його думку, якби спочатку світ мав чітке усвідомлення того, що Росія веде в Україні війну геноцидного типу, що путінський режим, який той самий Захід, можливо, ненавмисно і опосередковано, але – вигодував – це загроза для всього світу, наша перемога виявилася б набагато ближче, ніж виявиться в результаті. Консолідація цивілізованих країн для протидії російській агресії проходила б швидше, зброї нам давали б більше, оперативніше та в повному обсязі, згідно з запитами Генштабу ЗСУ.

"Зрозуміло, що по "гарячим слідам" Західний світ, міжнародні структури, щось робити не вміють. Але навчаються. І важливо побачити, які саме кроки по допомозі Україні та покаранню РФ зроблять у найближчому майбутньому, – вважає експерт. – Чи прийме ЄС нарешті 11-й пакет санкцій. Чи будуть жорсткі вторинні санкції щодо тих, хто продовжує торгувати з країною-агресором, країною-терористом. Чи будуть чергові удари по енергетичних ресурсах Росії, які вона активно збуває, хоч і за меншою ціною, ніж ринкова. Чи "прилетять" обмеження щодо її "атомки". Чи підуть з її ринку, нарешті, іноземні компанії, які продовжують робити бізнес на крові українців".

Важливими є саме такі – конкретні – дії, акцентує Ярослав Романчук. А просто побурхати і сказати "ай-ай-ай, як ми стурбовані" – це ні про що.

"Емоційної реакції окремих країн і структур – замало, щоб говорити, що консолідація відбулася і опір, протистояння рашистському режиму набуває якогось якісно нового характеру", – констатує експерт.

Також видання "Коментарі" повідомляло – підрив Каховської ГЕС: чого прагне Кремль – яка загроза тепер нависла над Україною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

13 червня 2023, 14:52

Потрібно шукати хто найбільший вигодонабувач. На Сталіна Гітлер теж напав і це всім було відомо. На спекулянтів Вадатутських теж російська ракета впала. Тут треба ставити питання як виходить що той, від кого залежить припинення всього цього ніяк не йде у відставку, а ківа на Путіна. Є гарний вираз якщо любиш відпусти. Достатньо піти у відставку. Відбудеться повернення Порошенка Медведчука Козака. Всі інші старці Садовий Кличко Філатов Вілкул і зараз на своїх місцях. Не треба прикидатися.


Новини