Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається на дипломатичному та військовому фронтах: до чого готуватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на дипломатичному та військовому фронтах: до чого готуватися Україні

У січні-лютому стане остаточно зрозумілим, на яку підтримку від партнерів можемо розраховувати

22 грудня 2023, 16:35
Поділіться публікацією:

Президент Чехії Петр Павел закликав європейців перестати говорити про втому від російсько-української війниНаголосивши, що на це мають право лише воюючі сторони, якими сьогодні виступають РФ та Україна. Він також наголосив, що, якщо дозволити Росії перемогти, це створить загрозу вже європейській безпеці. Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що Росія платить надзвичайно високу ціну за свою війну, втративши вже понад 300 тисяч осіб, величезну кількість військової техніки. Але зупинятися Путін не має наміру, попередив Столтенберг. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк також закликав співгромадян позбавлятися ілюзій, зазначаючи, що РФ воюватиме, доки не програє. Але, припускаючи, що наші партнери продовжать давати Україні ресурси, незважаючи на свої внутрішні дискусії. Експерти прокоментували для видання "Коментарі" ці заяви та ситуацію на військово-дипломатичних фронтах.

Що відбувається на дипломатичному та військовому фронтах: до чого готуватися Україні

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Без допомоги США та ЄС не залишимося

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников розмірковує так:

"На дипломатичних фронтах зараз відбувається, скажімо так, "роздільна процедура". Нещодавні візити президента України до Аргентини, США, Норвегії серйозно допомогли нам донести до закордонних партнерів, що без їхньої допомоги нам буде дуже погано. А потім і їм. Близько до катастрофи, як, до речі, зазначають окремі західні медіа. Сподіваємось на позитивні рішення від ЄС (50 млрд євро на три роки) та США (близько 61 млрд доларів). Швидше за все в січні чи на початку лютого. Цифри можуть змінюватись. Останні опитування демонструють, що дві третини американців підтримують надання допомоги Україні на тому ж рівні або вище. І це добрий результат нашої зовнішньополітичної активності".

На думку експерта, радикальні республіканці, які з жовтня блокують допомогу Україні, до певної міри нам навіть допомогли. Вони пожвавили інтерес до нашої країни у США.

"Нам не так важливо, в якому вигляді буде ухвалено законопроєкт про підтримку України – окремим документом або в пакеті з Ізраїлем та Тайванем, зі зміцненням кордону з Мексикою та посиленням міграційного законодавства. Важливо, щоб його прийняли. Швидше. І з якомога більшою сумою. Поки Білий дім для нас має ще 1 млрд доларів. Тож без допомоги не залишимося. Як і у випадку з ЄС", – упевнений експерт.

Він нагадує про неприємності з Польщею, де триває блокування нашого кордону. Логістика практично паралізована. Втім, зазначає Богдан Мірошников, багато експертів попереджали, що таке можливе. Але є надія, що все врегулюється і тут.

"На військових фронтах справи йдуть далеко не так погано, як могло бути, з огляду на те, які сили та засоби кинула в черговий наступ Росія, – вважає експерт. – Ситуація у районі Авдіївки плюс-мінус стабілізувалася. Так, там у росіян є певні поступи. Але вони мізерні на тлі їхніх зусиль, зосереджених сил і засобів – і втрат, які зазнають там окупанти. Наразі небезпечними ділянками є Новомихайлівка (на південь практично стертої з землі Мар'їнки на Донеччині), Серебрянський ліс (мала частина Луганщини, що залишається під нашим контролем), Синьківка (Куп'янський напрямок Харківщини). Сили оборони України змогли пригальмувати там ворога, але поки що не зуміли достатньо стабілізувати ситуацію. А це важливо зробити, не даючи супротивникові вийти на оперативний простір. Сподіваємось на краще. Важливо розуміти – ми настільки "перемелюємо" зараз ворожу армію, що її зимовий наступ може призвести до того, що агресору не вистачить духу обороняти зайняті позиції навесні, коли вже підемо вперед".

Нам безпосередньо дають зрозуміти – будуйте свої заводи та фабрики, озброюйте себе самі

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній акцентує, що Росія явно готується до тривалої, виснажливої війни. За його словами, у країні-агресорі прорахували свої втрати та можливості їх відновлення, збільшують теми мобілізації, будують військову економіку, розгортають свій ВПК, вже значно перегнали нас у виробництві дронів, активно атакують Україну.

"Я думаю, що після березневого переобрання Путіна буде оголошено нову хвилю мобілізації. Щоб накинутися на Україну з новою силою, захопити якнайбільше території", – попереджає експерт.

На цьому фоні, продовжує він, ми бачимо невизначеність із військовою та фінансовою допомогою Україні з боку США та ЄС. Що говорить про те, вважає Тарас Загородній, що нам слід максимально розраховувати на свої сили, виробляти більше озброєнь, бути готовим до різних несподіванок. Сприймати допомогу союзників як бонус.

"Нам безпосередньо дають зрозуміти – будуйте свої заводи та фабрики, озброюйте себе самі. Тож наше завдання – максимально мілітаризуватися", – робить висновок експерт.

Також видання "Коментарі" повідомляло – допомога від США та ЄС: чи варто переживати за 2024 рік та як підстрахуватися Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини