Головна Новини Суспільство Війна з Росією Мобілізація в Україні: чому влада припустилася помилки і як її вирішити
commentss НОВИНИ Всі новини

Мобілізація в Україні: чому влада припустилася помилки і як її вирішити

В українському законопроєкті є віддзеркалення того, що робить РФ, посиливши свої мобілізаційні норми

29 грудня 2023, 14:45 comments1260
Поділіться публікацією:

Законопроєкт про мобілізацію, внесений цього тижня Кабміном до Ради, продовжує залишатися однією з найгарячіших тем в українському медіа-просторі. Свою думку висловлюють військові, представники Нацполіції та політичні діячі. Думки експертів щодо цього резонансного законопроєкту продовжує збирати і портал "Коментарі".

Мобілізація в Україні: чому влада припустилася помилки і як її вирішити

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Дехто у владі зробив ставку на хибне гасло "ми маємо право на помилку"

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков вважає, що запропонований законопроєкт явно писали люди, далекі від військової справи, які не розуміють, що таке мобілізація, який контингент прийде до ЗСУ.

"Воювати можуть не всі. І мусять не всі. Щоб армія воювала, потрібний тил. Президент казав, що на одного мобілізованого має бути шість працюючих. Тих, хто підтримуватиме економіку та ЖКГ, підніматиме ВПК, будуватиме укріпрайони, лікуватиме, і так далі. А ті нерозумні люди, що писали цей законопроєкт, вирішили, схоже, провести насильницьку мобілізацію. Як це було в Австро-Угорській імперії, в Російській імперії. Причому це зроблено так, що країні нашкодили більше. У тому числі у політичному плані, – зазначає експерт. – Ми ж йдемо в ЄС, навіщо прописувати відверте порушення прав людини?".

Олег Старіков акцентує, що дехто у владі зробив ставку на хибне гасло "ми маємо право на помилку". Але в секторі оборони та безпеки, наголошує він, помилок бути не повинно. Тим паче так часто. Тим більше, під час війни.

"У законопроєкті є віддзеркалення того, що робить РФ, посиливши свої мобілізаційні норми. Але це швидше не через роботу на ворога, а саме через невеликий розум. Якщо і далі на посади, які впливають на сектор оборони та безпеки, призначатимуться не професіонали, а активісти, у нас і надалі будуть проблеми", – попереджає експерт.

Необхідність посилення мобілізації – факт

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко впевнений, що в парламенті проходитиме серйозна робота над змістом проєкту закону про мобілізацію, що надійшов від уряду.

"Важливо не підміняти роботу профільного комітету якимись поспішними висновками, оцінками, – вважає він. – Головком Залужний підтвердив, що ЗСУ потрібні не лише снаряди та військова техніка, а й люди. Підтвердив і те, що демобілізація через 36 місяців – реальний термін, але за умови, що військовослужбовців є, ким замінити. Пояснив, що придатність до служби – функція військово-лікарської комісії (ВЛК). У тому числі в ракурсі тієї чи іншої групи інвалідності. При цьому Залужний наголосив, що брати участь у захисті держави – обов'язок кожного… Зрозуміло, що військові не розробляють інструменти мобілізації, але до їхньої думки прислухаються".

Необхідність посилення мобілізації – факт, наголошує Ігор Петренко. Інакше Росія може захопити нові території – і ми матимемо нові Бучу, Ірпінь. Терор, насильство, тортури, депортацію тощо.

"Але важливо наразі виробити правильний підхід, – пояснює експерт. — Максимально стимулюючий, а не жорстко обмежувальний. Думаю, саме у такому ключі відбуватиметься дискусія у парламенті. І в результаті знайдуть оптимальний варіант мобілізації".

Читайте на порталі "Коментарі" — чи можна уникнути додаткової мобілізації: як бути з новим законопроєктом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

29 грудня 2023, 15:32

Новостворений профффесор хотів щось технологічно проривне він це отримав: західняків-опричників які зараз у східних областях влаштовують облави на так званих ухилянтів. Юдейська нацистська схема, і мотивація є самім на фронт не йти. Тепер почнеться геноцидна українська Палестина. Фюреру втрачати нічого і відповідальності не буде. Почнуть потім розбиратись виявиться що в нього вже не було повноважень, а так і порушувати не було чого. Досить вже самопроголошеним хабарникам і розкрадачам так званим "обов'язком" розмахувати перед закріпаченим м'ясом! Комуняки так само і інтернаціональним обов'язком розмахували. Все має свої межі.


Новини