Головна Новини Суспільство Війна з Росією До чого готується РФ: що стоїть за атаками на енергетику України
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого готується РФ: що стоїть за атаками на енергетику України

Є ймовірність, що на початку другого півріччя РФ планує розпочати нову атакуючу хвилю

22 березня 2024, 16:30 comments4698
Поділіться публікацією:

Масована ракетно-дронова атака на енергетику України з боку РФ, яка сталася в ніч на 22 березня, стала найпотужнішою з початку вторгнення, запевняють в Укренерго. Удари припали по теплових та гідроелектростанціях, а також магістральних підстанціях. Страшні прильоти та пошкодження – на ДніпроГЕС. А напередодні, 21 березня, була спроба знищити низку цілей у Києві, проте тоді вдалося відбитися, знищивши понад 30 ворожих ракет. Експерти продовжують аналізувати спеціально для порталу "Коментарі" причини та наслідки таких повітряних атак ворога.

До чого готується РФ: що стоїть за атаками на енергетику України

Ракетний удар. Фото з відкритих джерел

Кремль намагається підірвати здібності України вести війну

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков поділився такою думкою:

"Перший квартал року, як я і попереджав, став періодом класичної повітряної операції з боку РФ. Так, була пауза у півтора місяці. І противник використав її для накопичення необхідних ресурсів для удару, а також – розвідданих за пріоритетними для себе об'єктами-цілями. Взимку удари йшли по наших військових об'єктах, власне ППО. А зараз – нові напрямки. 21 березня це була спроба вразити у Києві об'єкти розвідки. А 22-го – по об'єктах енергетики".

На думку експерта, противник явно веде підготовку своїх оперативних та стратегічних резервів до нових наступальних операцій. І, схоже, має намір закінчити це до кінця першого півріччя.

"Мова не просто про формування нових частин, а й про проведення їхнього бойового злагодження, – пояснює Олег Старіков. — Щоб на початку другого півріччя мати можливість за допомогою нового угруповання розпочати нову атакуючу хвилю. Крім того, на той час РФ сподівається накопичити достатньо ФАБ (авіаційна бомба з фугасною боєголовкою) вагою 1,5 тонни та 3 тонни, якими просто зноситиме наші укріплення, селища, міста. І (це якраз про масовані ракетні удари) знищити якнайбільше наших об'єктів енергозабезпечення. Що автоматично знижує наші виробничі можливості, включаючи потужності ВПК".

Тобто, резюмує експерт, ціль таких дій Кремля – підрив здатності України вести війну та відновлювати свою економіку. Щоб напередодні нової хвилі наступу противника ми виявились максимально знекровленими.

Побачили реакцію Кремля на удари українських дронів по російським НПЗ

Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев припускає, що атаки, що сталися минулої ночі, є не елементами довгострокового плану, а емоційною реакцією військово-політичного керівництва РФ на пошкодження, заподіяні ударами українських дронів по російським НПЗ.

"Про це свідчить набір засобів ураження – залучення всього, що є на цей час до арсеналу збройних сил країни-агресора. Модифікацію деяких використаних ракет досі намагаються з'ясувати спеціалісти Сил оборони України. Метою ударів, безумовно, було – завдати якомога більшої шкоди об'єднаній енергосистемі України. Досягти цього не вдалося. Наша енергосистема продовжує бути надійною, здатною відновлюватись навіть після таких серйозних пошкоджень", – наголошує експерт.

Безумовно, продовжує він, 59 влучень призвели до проблем у роботі низки енергетичних об'єктів у нашій країні. Серед них добре відомі теплові станції ДПЕК, що неодноразово потрапляли під обстріли, а також об'єкти Укренерго. Додатково противник завдав ударів по гідроагрегатам ДніпроГЕС.

"Все це змусило запровадити тимчасові аварійні відключення у восьми регіонах України, повідомити про графіки стабілізаційних відключень у п'яти з них. Проте ворог не досяг своєї основної мети. Електропостачання у більшості регіонів буде відновлено протягом доби. На жаль, цього не скажеш про знеструмлені Харків, Кривий Ріг, Дніпро, деякі інші місця, де відновлювальні роботи триватимуть довше", – зазначає Геннадій Рябцев.

На його думку, нинішня атака засвідчила правильність раніше прийнятих рішень щодо посилення фізичного захисту об'єктів критичної енергоструктури, а також необхідність пріоритетного захисту об'єктів, розташованих на лівобережжі України (передусім уздовж лінії фронту).

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Шойгу відповіли, за що завдали масованого удару по енергетиці України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини