Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому тривожний прогноз на військову весну: з якими викликами зіштовхнемося
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому тривожний прогноз на військову весну: з якими викликами зіштовхнемося

Перед ЗСУ невдовзі може постати дуже складне завдання – стримувати тиск росіян на досить широкій, 20-кілометровій ділянці фронту

29 лютого 2024, 20:17 comments3162
Поділіться публікацією:

Зима виявилася вкрай важкою для України у військовому плані. Росіяни зуміли захопити Авдіївку, низку населених пунктів поруч із нею. Відсутність стабільної та повнокровної підтримки з боку Заходу серйозно вдарила по позиціях ЗСУ. Партнери малюють нам похмурі прогнози через дефіцит боєприпасів. А росіяни, які отримали величезну кількість снарядів з Північної Кореї, маючи величезні людські ресурси, продовжують тиснути практично по всьому фронту. Своїми оцінками ситуації та прогнозами на весну у військовому, політичному та зовнішньополітичному плані з порталом "Коментарі" поділилися експерти.

Чому тривожний прогноз на військову весну: з якими викликами зіштовхнемося

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Поразки на фронті можуть спровокувати політичну нестабільність

Старший лейтенант, лицар ордена Богдана Хмельницького, колишній командир роти 47-ї бригади, експерт Аналітичної групи Левіафан Микола Мельник розмірковує так:

"Ми бачимо, що відбувається на фронті. Найбільш небезпечна ділянка — Авдіївська. Буквально за кілька днів ми пройшли шлях від "Авдіївка — це наш надійний укріпрайон" до того, що ми відійшли від неї приблизно на кілометри. Противник наступає досить швидкими темпами. І перед ЗСУ незабаром може постати дуже складне завдання – стримувати тиск росіян на досить широкій, 20-кілометровій ділянці фронту. І не дати йому підійти до Покровська. Якщо буде взято Покровськ, долю Донбасу фактично буде вирішено".

За словами експерта, слід також очікувати потужної атаки ворога на Вугледар. Це, наголошує він, один із ключових оборонних пунктів ЗСУ у Донецькій області. Якщо росіяни візьмуть і його, і Покровськ, про Західний Донбас у військовому плані нам доведеться забути, попереджає ветеран.

"Поразки на фронті можуть спровокувати політичну нестабільність, – вважає Микола Мельник. — Незрозуміла ситуація з легітимністю президента Зеленського (після 20 травня), з його планами на майбутнє, здатна породити внутрішньополітичну дискусію. Що не сприятиме стабільності загалом".

Низка проблем та загроз із зими перейдуть з нами у весну

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников упевнений, що березень буде важким.

У військовому плані, зазначає він, найбільш гарячими точками залишаються:

– напрямок на захід від Авдіївки, район Мар'їнки, Новомихайловики – і далі, у бік траси Мар'їнка-Вугледар;

– Бахмутський напрямок, саме спроби росіян захопити Часів Яр;

– активізації росіян під Торецьком та Майорськом поки що виглядають як проби пера, але далі можуть стати інтенсивнішими;

– Куп'янський та Лиманський напрямок також продовжить штормити;

– продовжиться і боротьба у районі плацдарму (Кринки), який ми створили на лівому березі Дніпра.

"У зовнішній політиці продовжуватимуться, на жаль, прикордонні проблеми з Польщею. Бездіяльність і старої, і нової влади завела ситуацію в глухий кут. І зараз, по суті, Варшаві потрібно або йти на подальшу конфронтацію з Києвом, або, нарешті, розганяти незаконні протести. Далі так продовжуватися не може. Переговори не спрацьовують. Давно слід було спільно, українським та польським спецслужбам, почати активно шукати тих, хто влаштовує диверсії проти української агропродукції (те ж висипання зерна), хто за ними стоїть і таке інше. І протидіяти цим провокаціям. Немає сумнівів, що тут відіграють роль російські гроші. І це величезна загроза", – наголошує Богдан Мірошников.

За його словами, тема повного припинення товарообігу, взаэмного закриття кордонів вдарить і по Україні, і Польщі. Дивно, якщо цього не розуміє нинішня польська влада, зазначає експерт.

"Що стосується багатомісячного блокування допомоги з боку США, сподіваюся, у березні ми нарешті отримаємо позитивне рішення. У всій цій ситуації є і певний позитив – почала нарешті ворушитися Європа щодо виділення допомоги Україні та посилення своєї оборонки. З величезним запізненням, звісно. Але краще пізно ніж ніколи", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що сталося з Україною після перемог у 2022 році: куди поверне війна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

29 лютого 2024, 20:57

То що, зрозуміли, як ставити на юдейців? Але продовжуйте шукати винних поза ними. Ви не навчаєтесь і так і не зрозуміли, що світ вже зовсім не той. По старому бандерівському і вишиватному не буде. Світ змінюється щодня. Як у кібербезпеці: зміни 0 дня. Ніхто не знає, яким буде завтра. Але точно не таке, яким його бачить гниле та корумповане легітимне, на яке зробили ставку і програли. Кожен день потрібне нове бачення, а ви 2 роки розмахуєте так званим Мирним планом Божевільного - допомогло? Так і не зрозуміли, що цей розроблений нацистами план капітуляції робить навпаки?


Новини