Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому РФ пропустила подвійний удар від України: про що свідчить реакція Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому РФ пропустила подвійний удар від України: про що свідчить реакція Заходу

Україна демонструє, що наші можливості більші, ніж уявляють наші вороги

3 квітня 2024, 14:27 comments6694
Поділіться публікацією:

В оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW) зазначається, що атака безпілотниками 2 квітня по нафтопереробному заводу в Республіці Татарстан (а також по підприємству зі збирання дронів) свідчить про перелом у стратегії України щодо завдання ударів по об'єктах у глибокому тилу РФ. У Росії традиційно погрожують за це всякими карами, включаючи захоплення Києва. А думки західних союзників України розділилися. Якщо влада Франції вважає, що російські нафтопереробні об'єкти є законною ціллю нашої армії, то представники США продовжують твердити, що не підтримують і не заохочують українські удари по території РФ. Про що свідчить сам факт таких ударів, і навіть реакція на них, зокрема із боку Заходу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому РФ пропустила подвійний удар від України: про що свідчить реакція Заходу

Удар безпілотників. Фото з відкритих джерел

Важливий момент у російсько-українській війні

На думку директора Інституту світової політики, політексперта, автора книги "Гібридна війна" Євгена Магди, успішна атака українських дронів по об'єктах у Татарстані, організована СБУ та ГУР стала важливим моментом у російсько-українській війні.

"Причина очевидна – відстань. Коли удар завдається більш ніж за тисячу кілометрів, це руйнує створений Путіним міф, що в нього нібито все під контролем. Крім того, тепер РФ доведеться перекидати свої комплекси ППО так, щоби захищати ще більші території. Ну, а вереск деяких російських депутатів та пропагандистів, що дрони нібито запустили з Казахстану, це спроба виправдати той факт, що Росія виявилася нездатною захистити своє широко розрекламоване ще торік виробництво дронів у Єлабузі", – вважає експерт.

Він нагадує, що самі роспропагандисти показали тоді на весь світ сюжет про збирання дронів там, сподіваючись, що на такій відстані їх не дістануть. А ми дістали.

"Коли Україна діє в такий спосіб – це завжди подвійний удар. І щодо власне об'єктів, і щодо репутації путінського режиму. Плюс – демонстрація того, що наші можливості більші, ніж уявляють наші вороги", – робить висновок Євген Магда.

Можна і потрібно атакувати всі цілі на території РФ

Аналітик, фахівець із ракетного озброєння Олександр Кочетков акцентує, що інфраструктура агресора, завод із виробництва "Шахедів", нафтопереробка – це законні військові цілі. Адже всі вони так чи інакше працюють на війну.

Удари по Татарстану говорять про дві важливі речі, зазначає експерт.

По-перше, у нас з'явилися засоби, здатні точно вражати цілі на відстані 1,2 тисяч км. І всі російські об'єкти, які працюють на війну і перебувають у цьому радіусі, вже під загрозою.

По-друге, російська ППО вкотре довела свою дірявість. Як свого часу радянська, що продемонстрував скандальний приліт німецького льотчина Матіуса Руста до Москви (28 травня 1987 року приземлився на Великому Москворецькому мосту, безперешкодно пролетівши понад тисячу кілометрів).

"Можна і потрібно атакувати всі цілі на території РФ, які можемо. Причому робити це масовано і швидко, щоби ворог не встиг підготуватися до таких атак, – вважає Олександр Кочетков. – Щодо реакції Заходу, підтримки чи не підтримки подібних наших дій, все це чергове політичне словоблуддя – не більше. Від того, що США не підтримують такі удари, вони не припиняться. Ми, між іншим, теж не підтримуємо не надання такої необхідної нам військової допомоги з боку Штатів. Це ж ніяк не впливає на реальний стан речей.

Україна лише відповідає на ті чи інші прояви агресії РФ

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Коли США заявляють, що атаки на об'єкти російської нафтопереробки це нібито "перегин", їм варто було б нагадати про ядерне бомбардування Хіросіми і Нагасакі, про стертий з лиця землі бомбардуванням німецький Дрезден під час Другої світової тощо. Особливого суспільного та політичного обурення у Штатах це тоді не викликало. Тому що це – війна".

У нашому випадку, наголошує експерт, йдеться також про війну. Причому Україна бореться за справедливий мир не лише для себе, а й для Європи, демократичного світу та й світу загалом.

"Погрози ж із боку Росії зрозумілі. Вона – ворог. Відвертий, підлий, жорстокий, цинічний. Про що говорить маса військових злочинів, нещодавні цілеспрямовані удари по нашій енергосистемі тощо. І Україна фактично лише відповідає на ті чи інші прояви агресії РФ, – пояснює Сергій Войченко. – І має на це повне право".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи посилиться підтримка партнерів: що важливо для України на цьому етапі війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини