Головна Новини Суспільство неймовірно Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети
commentss НОВИНИ Всі новини

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети

У рейтингу найнебезпечніших опинилися український Чорнобиль і Сибірський хімкомбінат в Росії

2 жовтня 2020, 13:37 comments3989
Поділіться публікацією:

У сучасному світі кожна людина отримує свою дозу радіації. Але є на нашій планеті місця, куди без захисного костюму краще не потикатися. А в ідеалі — і зовсім обходити їх стороною. Рейтинг найбільш радіоактивних і небезпечних місць планети склало видання billionnews.ru.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети

Найбільш радіоактивні місця планети. Фото: chornobyl.com.ua

10. Атомний комплекс "Маяк". Росія

Цей атомний комплекс розташований в містечку Озерськ на Уралі. Колись це було одне з найбільших підприємств з виробництва плутонію. Але в 1957 році тут сталася страшна аварія, через яку в повітря потрапило близько сотні тонн радіоактивних відходів. Після Фукусіми і Чорнобиля — це одна з найбільших промислових аварій на світі.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети - фото 2

9. Селлафілд. Великобританія

Цей об'єкт раніше використовували для виробництва ядерного матеріалу для зброї. Тепер же тут переробляють ядерне паливо і щорічно скидають в море близько 8 мільйонів літрів відходів. Через це Ірландське море перетворилося на найбільш радіоактивну водойму на планеті.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети - фото 3

8. Інститут променевої терапії в Гоясі. Бразилія

Якось в 1987 році в занедбану бразильську лікарню пробралися мародери. Їхнє бажання нагріти руки обернулося справжньою екологічною катастрофою. З апарату для радіотерапії вони вкрали деталь з радіоактивним цезієм-137. В атмосферу потрапила величезна кількість радіоактивних частинок. Люди, які контактували з деталлю, або померли, або одержали надзвичайно сильне опромінення. Таких виявилося кілька сотень.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети - фото 4

7. Узбережжя Сомалі

На початку 90-х на безлюдні пляжі Сомалі італійська фірма звозила радіоактивні відходи та токсичні речовини. Згодом металеві бочки проржавіли. У воду і ґрунт потрапила величезна кількість радіації. А коли у 2004 році цунамі викинуло ці бочки на узбережжя, масштаби катастрофи тільки збільшилися. Щоправда, влада Сомалі зайнята політичними розбірками, зовсім не звертає на це увагу.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети - фото 5

6. Західний гірничо-хімічний комбінат в Киргизстані

Родовище Майлуу-Суу є одним з найбільших місць видобутку урану. Тут немає атомних електростанцій або чогось подібного, але місце все одно вважається одним з найнебезпечніших для людини. З другої половини минулого століття тут почали добувати уранову руду. Значна кількість радіоактивних відходів виробництва досі залишається на поверхні землі.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети - фото 6

5. Сибірський хімкомбінат. Росія

Ядерний комплекс в Томській області був одним з найбільших заводів з виробництва продукції для ядерної зброї. Після розпаду СРСР його законсервували і стали використовувати для зберігання токсичних і ядерних відходів.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети - фото 7

4. Хенфордський комплекс в США

Тут також виробляли ядерні боєголовки. До слова, саме тут зібрали бомби, які потім скинули на японські Хіросіму і Нагасакі. Зараз комплекс вже не працює як завод. Але його використовують для захоронення радіоактивних відходів, які звозять з усіх Сполучених Штатів.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети - фото 8

3. Семипалатинський полігон. Казахстан

Це одне з найбільш заражених радіацією місць планети. За часів Радянського Союзу саме тут проводили випробування ядерної зброї. Таких було майже півтисячі. Через це тут, а також в навколишніх населених пунктах неможливо знайти жодного клаптика землі, який би був заражений радіацією.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети - фото 9

2. Чорнобильська зона. Україна.

Чорнобильська катастрофа, яка сталася в 1986 році, стала однією з найстрашніших в історії людства. Величезні території на сотні років перетворилися на непридатні для життя. А міста і села навколо атомної електростанції перетворилися на примари. Потужний вибух на атомному реакторі ЧАЕС стався під час випробувань. Довгий час справжню причину аварії радянська влада ретельно приховувала. В атмосферу і навколишнє середовище потрапила величезна доза радіації. Над зруйнованим реактором звели саркофаг. Але досі ці території залишаються дуже небезпечними для людини.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети - фото 10

1. Фукусіма-1. Японія

За рівнем радіоактивного забруднення Чорнобиль може обійти хіба що зона навколо АЕС "Фукусіма-Дайні" в Японії. Атомна електростанція була зруйнована в березні 2011 року під час потужного цунамі. Система безпеки самовільно відключилася і відразу на трьох реакторах сталися вибухи. Радіоактивні частинки з Фукусіми вразили майже всю планету. За словами фахівців, наслідки цієї аварії, жителі Землі будуть відчувати ще протягом кількох століть.

Топ-10 найбільш радіоактивних місць планети - фото 11

Раніше "Коментарі" розповідали про те, чим небезпечна космічна радіація.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини