Головна Новини Суспільство події З чим цього тижня зіштовхнулася Україна: які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим цього тижня зіштовхнулася Україна: які будуть наслідки

Цього тижня в Україні активно обговорювалися теми підняття тарифів та податків

26 травня 2024, 15:25 comments1309
Поділіться публікацією:

На останньому повноцінному тижні травня Україна посилила дискусії з партнерами щодо надання нам дозволу завдавати ударів їхньою зброєю по військових об'єктах на території РФ. А країна-агресор на тлі цього та нашої посиленої роботи з потужного представництва країн на червневому саміті миру у Швейцарії – посилила обстріли та тиск на лінії фронту, а також шантаж Заходу ядерною зброєю та новими територіальними претензіями. На внутрішньополітичній арені України відбувалися також досить цікаві події. Свої топ-події тижня (з 20 до 26 травня) вже традиційно сформували для порталу "Коментарі" експерти.

З чим цього тижня зіштовхнулася Україна: які будуть наслідки

Підсумки тижня. Фото: з відкритих джерел

Економіку чекають сумні наслідки

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко вважає, що минулий тиждень можна назвати тижнем очікування економічної диверсії.

"Уряд вкотре збирається підняти тарифи на електроенергію. Нагадаю, що торік з початку літа для населення електроенергія подорожчала на 80% – до 2,64 грн. за кВт-год. Наразі є ризики, що вона подорожчає приблизно вдвічі – до 4-5 грн за кВт-год. Пояснюється це руйнуванням енергетичної інфраструктури через російські удари, необхідністю збирати гроші на відновлення потужностей генерації. Зрозуміло, що зараз, поки тривають активні бойові дії, таке відновлення неможливе. Ніхто під обстрілом будувати нові ТЕЦ чи ГЕС не буде. Для поточних ремонтів у держави цілком вистачає коштів. Та й немає у світі таких прикладів, щоби спочатку з населення збирали гроші у вигляді тарифів, а потім щось будувалося. Все відбувається з точністю до навпаки", – наголошує експерт.

Другою економічною диверсією тижня він вважає те, що Нацбанк під гаслом боротьби з лудоманією (ігроманією) вийшов з ідеєю обмежити перекази для приватних осіб за картками сумою 100 тис грн і – 30 операціями на місяць для одного рахунку.

Ігроманам це особливо не завадить, а решті українців створить проблеми. Насамперед – волонтерам зі збором коштів, упевнений Юрій Гаврилечко.

З його слів, третю економічну диверсію презентував на тижні парламент. Там обговорюється ідея підвищення податків. Зокрема, військового збору – з 1,5% до 5%, поширивши його ще й на ФОПів, а також підвищення ПДВ з нинішніх 20% до 22-23%.

"При цьому немає навіть натяку на скорочення держвидатків, секвестр бюджету, раціональне використання грошей. Все йде під гаслом "нам потрібні гроші на оборону!". Ніхто не сперечається, що потрібні. Але ми бачимо безліч прикладів неефективного використання бюджетних коштів, – наголошує експерт. – То на будівництво мостів, то на закупівлю кущів, то для перекладки бруківки, то для ремонту шкіл у зоні бойових дій, то на добудову метро в Києві (14 млрд грн, які мають намір "закопати в землю", аргументуючи необхідність гілки на Виноградар, це 300 тисяч дронів певного зразка для фронту з підготовленими екіпажами та пілотами). І так далі…".

Наслідки реалізації подібних ініціатив будуть для економіки дуже сумними, попереджає Юрій Гаврилечко.

"Нагадаю, що з середини літа, за вже ухваленим Кабміном рішенням, у нас і так зросте вартість палива – бензину та скрапленого газу. На них вирішили збільшити акцизи. Саме зараз. У воєнний час. Всі ці дії суворо протилежні тому, що нам потрібно тут і зараз, – вважає експерт. – А треба знижувати податки, акцизи, фіксувати тарифи на низькому рівні, давати нашому бізнесу розвиватись, а всім українцям – просто вижити. І, нарешті, переводити економіку на військові рейки".

Важливою новиною було те, що ЗСУ стабілізували лінію фронту на Харківщині

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун однією з найважливіших для України новин минулого тижня вважає повідомлення, що ЗСУ стабілізували лінію фронту на Харківщині, не дозволивши ворогові просуватися вглиб регіону.

"Незважаючи на те, що тривають звірячі обстріли Харкова і не тільки, знаходяться ресурси та можливості для того, щоб контролювати критично важливі для нас ділянки фронту. Навіть за величезної переваги росіян в можливостях та засобах, навіть при затримках надання нам допомоги з боку партнерів. Це потужний сигнал і для українського суспільства, і для наших зарубіжних партнерів, і для міжнародної спільноти загалом", – упевнений політолог.

Другою яскравою новиною, можливо, не настільки очевидною, але, на думку експерта, дуже значною є заява президента Володимира Зеленського в одному з недавніх звернень, що вже понад 80 держав погодилися брати участь у саміті миру, який пройде в середині червня у Швейцарії.

"Це вже перемога, хоч до саміту ще три тижні – і кількість учасників точно зросте, незважаючи на зусилля РФ та Китаю максимально знизити їх кількість, а то й зовсім зірвати цей захід. Бачимо демонстрацію впливу України, здатності гуртувати навколо себе важливих гравців. Повідомлення, що в саміті точно візьме участь один з топ-гравців Глобального півдня — Індія, також вкрай важливо. Показник того, що ми вміємо досягати дипломатичних цілей, якщо над цим працює злагоджена та велика команда професіоналів", – констатує Максим Джигун.

Банкова дещо загнала себе у кут із проблемою 20 травня

Політолог Володимир Цибулько поділився такими думками:

"Минулий тиждень повернув країні живу роботу парламенту, з блокуванням трибуни та президії. Стало зрозуміло, що в умовах жорсткого пресингу спікер Стефанчук просто сипеться, а добре консолідована та професійна, хоч і не численна, фракція "Європейської солідарності" може формувати порядок денний парламенту".

На фронтах, зазначає експерт, продовжується "тягни-штовхай". На його думку, лише надходження натовської авіації дещо зміцнить становище українських військ.

"Банкова ж себе дещо загнала в куток із проблемою 20 травня (закінчення терміну президентських повноважень Зеленського). І сама вже з цього глухого кута не вибереться. Але, на жаль, залишається та сама конструкція влади, яка й була, без консолідації зусиль усіх серйозних партій. Це означає подальшу втрату владою залишків рейтингів – як довіри, так і електоральних. Байден або Макрон можуть визнавати Зеленського президентом, скільки їм буде потрібно. Але українці, думаю, особливо не покладатимуться на Зеленського", – вважає Володимир Цибулько.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи ми дійсно входимо в процес мирного кейсу: що вирішиться найближчі місяці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

27 травня 2024, 18:06

И снова "ворог продвинувся" и так каждый день. Сколько помощи не давай все разворовывают зе-твари. Результат правления зе-выблядка - это гектары кладбищь и миллиарды в карманах зе-тварей, вот вся суть зе-патриотов. Мерзкие, циничные твари.


Новини