Головна Новини Суспільство події Яку багатоходівку задумав Ердоган із Путіним – чи є ще шанс відновити зернову угоду
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку багатоходівку задумав Ердоган із Путіним – чи є ще шанс відновити зернову угоду

Якщо хитрий хід вдасться провернути - країни Африки можуть відмовитися від фрахтування наших обсягів - і розпочинати потужну співпрацю з РФ, купуючи у неї продовольство

19 серпня 2023, 13:30 comments6215
Поділіться публікацією:

Росія, яка розірвала понад місяць тому зернову угоду, нібито готує нову угоду, до якої хоче залучити Туреччину та Катар. У свою чергу, Україна запускає альтернативні маршрути, намагаючись налагодити морський експорт. Про що говорять ці морські зернові ігри, як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Яку багатоходівку задумав Ердоган із Путіним – чи є ще шанс відновити зернову угоду

Ердоган та Путін. Фото з відкритих джерел

Важливим є політичний та економічний тиск на росіян з метою їх повернення в зернову угоду

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко поділився таким коментарем:

"Думаю, що ідея укладання угоди між Росією, Туреччиною та Катаром (принаймні у тому вигляді, в якому вона доступна для обговорення), явно неприйнятна для України. Як і будь-яка інша угода, яка розробляється за російською ініціативою. Це завжди буде антиукраїнський сценарій".

Щодо відновлення попереднього механізму – тут все залежить від ступеня тиску основних геополітичних гравців на РФ, упевнений експерт.

"Ідея про супровід кораблів із зерном військовими конвоями сил НАТО може спровокувати пряме зіткнення з РФ, чого Альянс усіляко намагається уникати. А тому не піде на такий крок. Українських військово-морських сил для супроводу та захисту кораблів із зерном – немає", – пояснює Андрій Сенченко.

За його словами, те, що оголошеним Україною оновленим зерновим коридором уже пішли судна – це, звичайно, теж важливо. Але тут, наголошує експерт, усі перебувають у стані заручників поведінки Путіна. Адже він будь-якої миті може звинуватити всіх у всьому – і розпочати обстріл цих кораблів.

"Немає гарантій безпеки також через масоване мінування Чорного моря. А, щоб кораблі із зерном супроводжували тральщики – потрібна, знову-таки, згода Росії, яка явно упиратиметься в цьому питанні до останнього", – прогнозує Андрій Сенченко.

Отже, констатує він, важливим є політичний та економічний тиск на росіян з метою їх повернення в зернову угоду.

Ми відкрили морський фронт, який, хочеться вірити, буде переможним

Політтехнолог Юрій Подорожній упевнений, що блокування Росією зернової угоди виводить війну на новий етап.

"Росія не просто в односторонньому порядку скасувала угоду, а й почала погрожувати Україні тим, що атакуватиме кораблі, які йдуть у наші порти. А також уже більше місяця завдає масованих ударів по українським чорноморським портам. З боку наших західних союзників ми отримали досить мляву реакцію. Ні збільшення постачання зброї, ні власне захисту судноплавства, наприклад, із боку 6 флоту ВМС США, ми не побачили. Звичайно, Україна, яка зайнята контрнаступом на суші, могла б скласти руки і просто віддати в жертву РФ ситуацію в Чорному морі. Очевидно, і вороги, і союзники чекали саме такої реакції на нас. Однак Україна відкрила морський фронт, – зазначає експерт. — Саме фронт, саме з активною військовою атакою на російські військові об'єкти. Так, нам вдалося атакувати Новоросійськ. У результаті вже росіянам довелося шукати вихід із цієї ситуації. І вони пішли назад у своїх намірах топити кораблі, отримавши від нас подібний ультиматум".

Юрій Подорожній наголошує, що, коли у нас обговорювали відновлення зернових угод у тому чи іншому форматі, всі погляди були звернені на Анкару.

Адже президент Ердоган, нагадує він, неодноразово робив заяви щодо зернової угоди 2.0.

"Але схоже, що Ердоган у союзі з Путіним проводив багатоходівку, яка вигідна їм обом. Все почалося з візиту президента Зеленського до Туреччини (7 липня), звідки наш президент привіз азовців, які мали перебувати до кінця війни в Туреччині за домовленістю з РФ. Вже тоді було ясно, що справа темна, але щастя від повернення наших героїв не надихало на аналіз. Головне, що наші вдома. Цей перфоманс від Ердогана, як і згоду на вступ до НАТО Швеції, були потрібні Туреччині для отримання нового імпульсу у відносинах із Заходом (перш за все – зі США, а вже в другу чергу – з Європою). Усі світові аналітики в один голос говорили, що новий старий президент імперії Османа повертається до Заходу. І він повернувся. До саміту НАТО у Вільнюсі. А що Путін? Мовчав, коли всі з нього насміхалися з приводу дій Ердогана стосовно азовців. Навіть майбутнє розширення НАТО Швецією не надто мусувалося Росією. А тепер, схоже, ясно, що Путін був в курсі всіх дій Ердогана", – розмірковує експерт.

І ось, продовжує він, оголошено, поки що неофіційно, що Росія за участю Туреччини та Катару готує нову зернову угоду. Без України.

"З боку Туреччини така угода стане недружнім кроком. А Росії дозволить і надалі заміщати Україну на світових ринках, знімаючи такий важливий подразник наслідків війни у нашій країні як загрози продовольчій безпеці. Фактично країна-агресор змістить фокус уваги багатьох держав із війни в Україні. Згадайте, як на саміті Росія-Африка Путін читав мантри щодо того, що світ отримає замість українського зерна – російське. А тепер, виходить, країни Африки можуть спокійно відмовитися від фрахтування наших обсягів – і розпочинати потужну співпрацю з РФ, купуючи продовольство у неї, зокрема вкрадене в України", – пояснює Юрій Подорожній.

Отже, констатує він, ця угода стане ляпасом Заходу. Єзуїтський характер надає і передбачуване місце його підписання.

"Освятити угоду зібралися у Будапешті, тобто в одній із столиць країн ЄС. Гучний ляпас з боку Угорщини і своїм колегам по Європі, і США, – упевнений експерт. – Думаю, нам в Україні варто перестати говорити про зернову угоду та зерновий коридор. Наша основна мета – розблокувати наші порти для всього спектру експортно-імпортних угод через море. І останні події (українські удари по російських кораблях) дають таку надію. Ми не програли зернову угоду. Ми відкрили морський фронт, який, сподіваюся, буде переможним". 

Спроба організації угоди без України — це чергова уловка

На думку економіста, члена товариства фінансових аналітиків, екс-члена Ради НБУ Віталія Шапрана, росіяни не мають зерна, щоб покрити той дефіцит, який виникне при реалізації угоди без України.

"Російські пропозиції деструктивні та призведуть до зростання цін на зерно на світових ринках, – запевняє експерт. – Думаю, що спроба організації угоди без України, це чергова уловка, щоб відтягнути час до повернення нашої країни на світовий ринок зернових, а тим часом збільшити вплив росіян в Африці".

Фундаментальні дані щодо європейського регіону показують, що зернова угода без України в принципі неможлива, зазначає Віталій Шапран.

"Пропозиції кремлівських карликів є профанацією. Вважаю, що це добре розуміють і в Анкарі", – констатує економіст.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що каже війна безпілотників – до чого готуються Україна та Росія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

19 серпня 2023, 12:44

Такі дохідні тіньові потоки бариги втратять. Скруток ПДВ поменшає. Скрутне життя настає у представників божого народу. Може тепер, замість розкрадати Україну, займуться переналаштуванням на перемогу.


Новини