Головна Новини Суспільство події Як змінюється мобілізація в Україні: про що говорить метушня навколо законопроєкту
commentss НОВИНИ Всі новини

Як змінюється мобілізація в Україні: про що говорить метушня навколо законопроєкту

Проєкт модернізованої мобілізації зрушив із мертвої точки

28 січня 2024, 12:48 comments2585
Поділіться публікацією:

Ситуація із законопроєктом про мобілізацію, який більше місяця не могла ухвалити Верховна Рада, відправивши його в результаті на доопрацювання до Кабміну, продовжує розбурхувати українське суспільство. Військові закликають припинити "цирк" навколо прийняття цього документа, наголошуючи, що армії потрібні новобранці. Нардепи дискутують на тему мобілізації жінок. Але віз поки й нині там. Портал "Коментарі" продовжує з експертами обговорення актуальної теми мобілізації та пристрастей навколо відповідного законопроєкту.

Як змінюється мобілізація в Україні: про що говорить метушня навколо законопроєкту

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Важливо врахувати попередні помилки

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній зазначає, що хоч перший варіант законопроєкту, не прийнятий ВР (навіть не дійшов до зали засідань), але були напрацьовані якісь спільні позиції. І після їх узгодження в Кабміні і не тільки є шанс, що новий проєкт пройде через парламент.

"Але якщо уважно подивитися на законодавчу базу, яка вже готується, можна сказати, що проєкт модернізованої мобілізації зрушив із мертвої точки. Було ухвалено закон про електронний кабінет призовника. З'являться сертифікати військовозобов'язаних, які матимуть електронну складову та можуть замінити військові квитки. Тобто створюється оновлена база в електронному вигляді. Крім того, Кабмін ухвалив порядок "бронювання" працівників (що логічно, адже наша економіка має працювати, зокрема, нарощуватись потужності ВПК)", – пояснює експерт.

За словами Тараса Загороднього, всі ці рішення є частиною нових підходів до мобілізації.

"У лютому подивимося, яким буде новий законопроєкт. Але, сподіваюся, у ньому врахують попередні помилки", – зазначає експерт.

Людям, які ухвалюють рішення, слід відійти від електоральної логіки

Політолог, офіцер ЗСУ Петро Охотін поділився таким коментарем:

"Мені гидко дивитися на те, як представники різних гілок влади перекидаються відповідальністю щодо законопроєкту про мобілізацію. У ситуації, коли Росія анонсує новий набір кількох сотень тисяч військових, позиція в Україні має бути консолідованою. Людям, які приймають рішення, слід відійти від електоральної логіки, логіки рейтингів та спроб здатися "білими та пухнастими". Мобілізація – це не політтехнологічний фінт. Це питання виживання держави. Фактор фізичного виживання українців, які перебувають на фронті, або перебувають під загрозою знищення – як неблагонадійні – у разі, якщо Росії вдасться окупувати нові території".

Питання мобілізації – не питання батога та цифр, акцентує Петро Охотін. Це, наголошує він, питання поповнення війська та можливості економіки функціонувати під час війни.

"Без сильного тилу фронт не може бути сильним. Ігри в політику потрібно відкласти до найкращих часів", – упевнений експерт.

У суспільстві існує механізм зворотного зв'язку

На думку засновника соціологічної компанії Active Group, політичного експерта Андрія Єрьоменка, вся ця метушня навколо законопроєкту про мобілізацію говорить про те, що в нашому суспільстві, незважаючи на війну, на економічні проблеми, існує механізм зворотного зв'язку. І той законопроєкт, який суспільство може не прийняти, який має всі шанси викликати серйозні внутрішні протиріччя, має мало шансів пройти парламент.

"У результаті парламентарі та урядовці вирішують шукати найкращий варіант. І це добре. Такі дискусії говорять про здоров'я нашого суспільства та політичну систему", – вважає експерт.

Так, продовжує він, з боку це виглядає негарно – скандали, критика, взаємні звинувачення. І складається враження, що такі дискусії нас розділяють.

"Але в довгостроковій перспективі суспільства, де відбуваються такі складні, але – демократичні – процеси, живуть довше, краще, багатше. І ми, незважаючи на всі труднощі, потихеньку дрейфуємо саме у цьому напрямку", – констатує Андрій Єрьоменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – в оборонному комітеті ВР відповіли на пропозицію мобілізації жінок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини