Головна Новини Суспільство події Від Рамштайну до Мюнхенської конференції: як нові рішення вплинуть на події в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Від Рамштайну до Мюнхенської конференції: як нові рішення вплинуть на події в Україні

Переломним моментом стало те, що на всіх світових майданчиках переважна кількість наших партнерів говорила про те, що Україні допомагатимуть перемогти

19 лютого 2023, 14:25 comments2448
Поділіться публікацією:

На тлі посилення розмов про новий російський наступ Україна продовжує боротися з агресією РФ на всіх фронтах, включаючи власне військовий і дипломатичний. Спеціально для видання "Коментарі" експерти проаналізували найважливіші аспекти цієї битви за тиждень (13-19 лютого).

Від Рамштайну до Мюнхенської конференції: як нові рішення вплинуть на події в Україні

Прапори України, ЄС, США. Фото: з відкритих джерел

Засмучує обмежений вплив вторинних санкцій на країни, які допомагають РФ обходити обмеження

Співзасновник Українського інституту майбутнього та Центру економічного відновлення Анатолій Амелін серед важливих підсумків минулого тижня відзначає зміну дискурсу та зростання повідомлень про те, що ЗСУ потрібна бойова авіація.

"Українських пілотів уже почали навчати. Представники США наполягають, щоби спочатку європейські партнери передавали нам літаки. Мовляв, американці поки що не готові. Але важливо те, що створюється інформаційне тло, яке може бути прелюдією до того, щоб ми нарешті отримали бойову авіацію", – пояснює експерт.

З економічного погляду продовжуються заяви про надання фінансової допомоги Україні, зазначає він.

"Продовжують обговорюватися нові санкційні пакети проти РФ, які хочуть запровадити наступного тижня, до річниці вторгнення. Повідомлення про те, що представники ЄС хочуть обмежити постачання сантехніки до Росії, більше нагадують тролінг, ніж обмеження, – вважає Анатолій Амелін. – Очевидно, проглядаються паралелі з тим, що окупанти творили в Україні, коли крали все, навіть унітази. Тим часом мене засмучує обмежений вплив вторинних санкцій на країни, які допомагають РФ обходити обмеження. Насамперед, йдеться про Туреччину, Арабські Емірати, Грузію, Узбекистан, Казахстан. Ми бачимо, яку роль вони відіграють в обході санкцій. У тому числі завдяки такій допомозі Росія продовжує мати можливість вести війну. І санкцій явно замало".

Ми побачили конкретні зобов'язання партнерів щодо надання Україні танків

На думку глави платформи Єдиного координаційного центру, політолога Олега Саакяна, тиждень ознаменувався якимось завмиранням перед роковинами повномасштабного російського вторгнення в Україну.

"У фінальну фазу увійшло обговорення санкцій, які наступного тижня будуть прийняті. Акцент зроблено на закупорюванні тих дірок, які Росія ідентифікувала та почала використовувати у міжнародних санкціях, або зробила за цей час. Відбулася дев'ята зустріч у форматі "Рамштайн", де відбулося зростання не вгору, а вшир. Ми побачили конкретні зобов'язання партнерів щодо надання Україні танків. Велику увагу було приділено постачанням боєприпасів, що є гострою необхідністю для ЗСУ на тлі активізації бойових дій. Плюс – додаткові зусилля сконцентрувалися на навчанні та екіпіруванні українських підрозділів, які проходять навчання на Заході. Це все саме про зростання допомоги не вгору, а вшир – з метою створення можливості для майбутнього контрнаступу української армії", – наголошує політолог.

Переломним моментом він називає те, що на всіх світових майданчиках, у тому числі на Мюнхенській безпековій конференції, переважна кількість наших партнерів говорили про те, що Україні допомагатимуть перемогти. Чи не вистояти. Ні – не програти. А саме перемогти, повернувши ВСІ свої території.

“Це вже має явний консенсус. І ця позиція Заходу відображає наші цілі, – наголошує Олег Саакян. – А коли окремими політиками озвучуються тези про умиротворення Росії, про переговори щодо моделі "світ в обмін на території", це сприймалося найчастіше вкрай негативно. Даний порядок денний на сьогоднішній день не просто не популярний, а й токсичний для будь-якого представника демократичного світу".

Відключення в енергетиці у більшості регіонів практично припинилися

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко зазначає:

"Цього тижня стабілізувалася ще краща ситуація в енергетиці. Відключення в енергетиці у більшості регіонів практично припинилися, окрім Київської та Одеської області. Незважаючи на всі спроби Росії обстрілами знищити нашу енергосистему, агресору цього не вдалося".

За словами Олега Попенка, погодинні відключення все ще відбувалися та можливі в окремих областях України.

"Але вони пов'язані, як правило, з проведенням ремонтних робіт для забезпечення якісного функціонування енергетичної інфраструктури", — наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може призвести до розпаду Росії – чи є передумови для цього.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини