Головна Новини Суспільство події Топ-події тижня: важливі рішення та заяви – що насторожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Топ-події тижня: важливі рішення та заяви – що насторожує

Україна на цьому тижні активно порушувала питання мінування ЗАЕС щодо необхідності посилення міжнародного контролю за ситуацією, посилення тиску на РФ

2 липня 2023, 13:30
Поділіться публікацією:

На тижні, коли ми попрощалися з червнем і вступили в липень, українські війська продовжували наступальні дії, хоч і з великими складнощами. На дипломатичному фронті наша країна активізувала бій за вступ до НАТО та реальні гарантії безпеки до цього. Ну, а країна-агресор – Росія – розгрібала наслідки заколоту вагнерівців на чолі з Пригожиним. Спеціально для видання "Коментарі" експерти підбили підсумки тижня (з 26 червня по 2 липня) та окреслили значення низки подій на майбутнє.

Топ-події тижня: важливі рішення та заяви – що насторожує

Події України. Фото з відкритих джерел

У суспільстві, особливо після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС, велика увага до ситуації із ЗАЕС

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін однією з ключових подій тижня вважає історію, пов'язану із Запорізькою АЕС. А саме – повідомлення представників української влади, розвідки про те, що вона замінована.

"У суспільстві, особливо після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС, велика увага до ситуації із ЗАЕС. Україна цього тижня активно порушувала це питання щодо необхідності посилення міжнародного контролю за ситуацією, посилення тиску на РФ. Звучали попередження, що наслідки такої трагедії будуть катастрофічними для всіх. Тож ця тема, як і взагалі ядерний шантаж з боку Росії, була визначальною цього тижня і точно буде такою далі", – зазначає експерт.

Серед топ-подій тижня, що минає, він називає також всі наслідки пригожинського бунту.

"Увага нашої країни до цієї теми більш ніж логічна. Росія веде війну проти нас, вагнерівці були активним елементом цієї війни. Мені здається, що за цей тиждень стало очевидніше — була якась режисура, домовленості між вежами Кремля. Однак навіть якщо це був фальш-путч (щоб не допустити реальний путч у майбутньому), його політичні наслідки для РФ загалом і правлячого режиму зокрема — дуже серйозні", – упевнений Олексій Якубін.

На його думку, ще однією яскравою подією стало святкування чергової річниці української Конституції та виступ президента Зеленського з цього приводу у Раді. З посиланнями щодо того, якою Україна має стати у майбутньому. Про це, наголошує політолог, важливо говорити, незважаючи на те, що війну не закінчено.

"З міжнародного порядку варто відзначити багато заяв, пов'язаних з нашими очікуваннями від майбутнього саміту НАТО (11-12 липня у Вільнюсі). Цього тижня активно з Офісу президента звучали меседжі, що якщо на саміті ми почуємо чергові обіцянки без конкретики, Зеленський просто не поїде до Вільнюса. Наголошувалося, що Вільнюс не має стати Бухарестом, маючи на увазі провальний саміт 2008 року у столиці Румунії. Ми сподіваємося, що майбутній саміт стане відправною точкою нового майбутнього, в якому Україна точно стане членом Альянсу", – зазначає експерт.

І, звісно, продовжує він, країна в соціально-економічному плані з побоюванням чекала на повернення акцизу на паливо, нові підвищення цін і тарифів.

"У результаті наприкінці тижня спалахнув скандал між Офісом президента та НКРЕКУ по воді – у ракурсі того, що Кабмін підняття тарифів не погоджував. Слід визнати, що досить дискусійний момент – підвищення тарифів під час війни. Однак їх піднімають – і у липні до нас прийдуть платіжки з уже новими цифрами за електрику", – констатує Олексій Якубін.

Є низка важливих рішень, ухвалених цього тижня в парламенті

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк виділив три топ-моменти тижня, що минає, пов'язані з рішеннями, прийнятими в парламенті і не тільки.

Перший – голосування за законопроект №8401 щодо скасування 2% для фізосіб-підприємців.

"З позитивного – було прийнято важливі комітетські зміни, серед яких – відстрочення набрання чинності законом на місяць (із серпня), штрафів по РРО – до кінця вересня, – розповів нардеп. – І головне – не повертається перевірка бізнесу".

Другим яскравим моментом Ярослав Желєзняк вважає скандальне призначення Олени Думи головою АРМА.

"Навіть після двох попереджень від послів G7 влада проігнорувала їх зауваження – і з порушенням закону призначила лояльну до себе людину", – акцентує експерт.

Третім важливим моментом тижня, що минає, він вважає голосування за закон №9342 про збільшення доплати військовим. За словами Ярослава Железняка, це зроблено на заміну спірного проекту екс-спікера Разумкова про виплату 30К, у новому варіанті – багато позитивних змін для військових.

Фонова тема всього тижня, як і попередніх, – війна та все, що пов'язано з цим

Політтехнолог Петро Охотін називає цей тиждень – реалістичним.

"Реалізм – в інтерв'ю головкому Залужного, де він сказав, що контрнаступ – це не шоу. Реалізмом наповнені повідомлення про підготовку саміту у Вільнюсі. Це той момент, коли суспільству говорять справжні речі, спілкуються як із дорослими", – наголошує експерт.

Він також зазначає, що фонова тема всього тижня, як і попередніх, – війна та все, що пов'язано з цим.

"Я радив би в новинах не вишукувати "точки успіху", а розуміти, що йде довгий процес. І головне – не тижневі проміжки, а фінальний результат. Виміри за тиждень у такій ситуації просто не працюють", – пояснює Петро Охотін.

Читайте також на порталі "Коментарі" – росіяни залишають ЗАЕС: у ГУР розповіли, хто вже виїхав.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини