Головна Новини Суспільство події Провал РФ на Донбасі, пристрасті навколо УПЦ МП, кредит МВФ: чим запам'ятався тиждень, що минає
commentss НОВИНИ Всі новини

Провал РФ на Донбасі, пристрасті навколо УПЦ МП, кредит МВФ: чим запам'ятався тиждень, що минає

Окупанти провалили чергове завдання Путіна - як бачимо взяти повністю до кінця березня Донецьку та Луганську область не вдалося

2 квітня 2023, 14:14 comments1996
Поділіться публікацією:

Україна цьому тижні переступила за 400-й день повномасштабної війни, пережила чергові удари дронами та бомбами, розпрощалася з березнем і вступила в квітень. Експерти традиційно проаналізували підсумки тижня (з 27 березня по 2 квітня) для України, виділивши найважливіші, на їхній погляд, події, і спрогнозувавши їх подальший вплив на нашу країну.

Провал РФ на Донбасі, пристрасті навколо УПЦ МП, кредит МВФ: чим запам'ятався тиждень, що минає

Україна. Фото: з відкритих джерел

Те, що відбувається в лаврі та навколо УПЦ МП, дуже боляче для росіян, що видно з істерики їхніх пропагандистів

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш міркує так:

"Крім того, що цього тижня ми переступили за 400 днів повномасштабної війни, ми перейшли ще одну цікаву дату. Путінські генерали вкотре зірвали вказівки Кремля. А саме – взяти до кінця березня повністю Донецьку та Луганську область. Нічого подібного не сталося. І, швидше за все, як зазначають ті ж американські аналітики, це може загрожувати черговими кадровими перестановками в рос-армії".

При цьому, наголошує експерт, атаки росіян продовжуються практично по всьому Донбасу. Найбільш запеклі в районах Бахмута, Мар'їнки, Авдіївки, Вугледару — міст, які фактично стерті з землі. Проте взяти їх окупанти досі не можуть, хоч зазнають колосальних втрат.

"Ще одна найважливіша тема тижня, що минає, – ситуація навколо Києво-Печерської лаври, небажання відходу звідти представників УПЦ МП, взяття СБУ за "Пашу Мерседеса" з рішенням суду відправити його під домашній арешт. Це дуже важливо для нас – і дуже боляче для росіян, що видно з істерики їхніх пропагандистів, – наголошує Денис Богуш. – І така істерика лише підтверджує, що УПЦ МП – це частина не української, а російської церкви. Якій точно не місце в Україні".

Також наскрізною темою тижня став, за словами експерта, ядерний шантаж, який Мінськ розкручує з подачі Москви, а з подачі поки що не ясно кого – Північна Корея.

У свою чергу Китай, звертає увагу Денис Богуш, починає робити заяви про важливість нерозповсюдження ядерної зброї та необхідності припинити ядерний шантаж.

На думку політтехнолога, якщо зробити загальні висновки та прогнози з усього означеного, вимальовується така ситуація.

1. Лінія фронту зараз стабілізувалася. Снарядний голод відчувають обидві сторони. Російська армія видихнулася, ми готуємось наступати. Повисла якась пауза, без масштабних атакуючих дій, але з безперервними локальними боями.

2. Путін розкручує черговий виток ядерного шантажу через Білорусь, сподіваючись у такий спосіб якщо не зупинити, то хоча б призупинити майбутній наступ ЗСУ.

3. Активізувався процес очищення української церкви від засилля Московського патріархату.

Те, що Україні МВФ виділили кредит під час війни – дуже важливо

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков найважливішою подією тижня, що минає, в економічній сфері вважає рішення МВФ про виділення Україні кредиту в 15,6 млрд доларів терміном на чотири роки.

"Це – досить серйозний крок. Його не можна назвати рекордним кредитом для України, тому що у 2015-му році було рішення про 17 млрд доларів, просто вони не всі були в результаті отримані нами. І це точно не рекордна сума в історії МВФ. Свого часу Аргентина отримала 54 млрд. доларів. Однак те, що Україні виділили зараз такий кредит – дуже важливе. У країні йде війна, тож у цьому сенсі рішення Фонду є більш ніж позитивним", – упевнений експерт.

Крім того, продовжує він, такий кредит відкриває можливості для отримання коштів від інших міжнародних організацій, урядів різних країн, приватних інвесторів.

"Є розрахунки, що завдяки виділенню цього кредиту в Україну може зайти до 50 млрд доларів. Тож це рішення МВФ визначає ще й післявоєнне відновлення нашої країни, на яке поки що не зрозуміло, скільки буде потрібно. Але вже зрозуміло, що провідні світові фінансові інституції допоможуть нам. Цей крок Фонду з погляду масштабу, наслідків, перспектив є дуже важливим", – констатує Олексій Плотніков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається довкола лаври – чому СБУ взялася за УПЦ МП.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини