Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: з якими викликами зіткнулася Україна і чи вдалося їх подолати
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: з якими викликами зіткнулася Україна і чи вдалося їх подолати

Росіяни намагалися просувати наратив, що світ втомився від українців і настав час здаватися

26 листопада 2023, 13:00
Поділіться публікацією:

Цього тижня Україна вступила у 21-й місяць широкомасштабної війни з Росією. Контрнаступ ЗСУ, на який покладалися великі надії, виявився не таким успішним, як нам би хотілося. У тому числі через недостатню допомогу з боку закордонних партнерів. Росіяни ж, навпаки, почали останнім часом активні наступальні дії, домігшись, хоч і великою ціною, певних успіхів у районі Авдіївки. Україну дедалі частіше атакують ворожі дрони, а в інформаційному полі все гучніше обговорюється ймовірність переговорів між Києвом та Москвою. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про найбільш примітні, на їхню думку, події тижня (з 20 по 26 листопада).

Підсумки тижня: з якими викликами зіткнулася Україна і чи вдалося їх подолати

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

В інформпросторі активно просувався наратив про "примус до перемир'я"

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський зазначає, що на фоні чуток про зменшення підтримки України з боку США та Європи, на тижні, що минає, буквально щодня хтось із вагомих політиків прибував в українську столицю з візитом, одна з цілей якого зводилася до того, щоб публічно заявити, що це – неправда і підтримка України продовжуватиметься.

"Україну на тижні відвідали міністр оборони США Ллойд Остін, президент Швейцарії Ален Берсе, президент Латвії Едгарс Рінкевичс. Також не можна не відзначити і публічну заяву голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн про повну підтримку України та виділення додаткових коштів на потрібні держави", – наголошує експерт.

Загалом, продовжує він, останній тиждень в інформпросторі активно просувався наратив про "примус до перемир'я" та "втому Заходу від війни та України". Найчастіше, вважає Денис Гороховський, це було прямою російською пропагандою, яка ґрунтувалася або на відвертій брехні або перекручуванні цитат і фактів, або ж рідше на заявах західних політиків, які відкрито симпатизують Путіну та його режиму.

"Тому дипломатична активність Києва на цьому тижні є найкращим способом спростувати ворожий наратив, головна мета якого переконати самих українців у тому, що світ від них втомився і настав час здаватися", – констатує експерт.

Ми явно маємо проблеми, які нас супроводжуватимуть усю зиму

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко наголосив, що цього тижня відбулася низка важливих подій, пов'язаних з українською енергетикою.

На початку тижня через похолодання у країні утворився дефіцит електроенергії. Довелося імпортувати її з Польщі, а також із Словаччини, Румунії, Молдови.

"Незважаючи на заяви чиновників, відповідальних за нашу енергосистему, про її готовність до опалювального сезону, навіть за легких морозів почалися проблеми. Чи то у нас не вистачає вугілля, чи економлять газ. Але неприємний факт – очевидний. З'явилася заява, що при температурі мінус 8-10 можливі віялові відключення. Тобто ми явно маємо проблеми, які нас супроводжуватимуть усю зиму, – підкреслює експерт. – Посилюючись через ракетно-дронові удари росіян".

Після того, як з'ясувалося, що ми змушені імпортувати електроенергію з сусідніх країн, у капітальний ремонт, за словами Олега Попенка, виходить ще шість блоків теплових електростанцій (п'ять – ДПЕК, один – Центренерго).

"У нас за останній місяць до аварійного капітального ремонту пішли 11 блоків. Виникає низка резонних питань. Як же ми готувалися до опалювального сезону, якщо відбувається таке? Чому раніше не робилися ремонти? Хто за це понесе відповідальність? Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), давно давала зрозуміти, що ми не готові до опалювального сезону, незважаючи на відповідні заяви наших відповідальних осіб. Були виступи Лани Зеркаль (дипломат та керівниця проекту з відновлення критичної інфраструктури ПРООН) із цього приводу. НКРЕКУ також зазначав, що Центренерго не надав звіту про капремонти блоків. Було направлено комісію на Центренерго перевірити стан блоків. Результати звіту опубліковано не було. І ми не знаємо, що комісія виявила, хто відповідатиме. Тож у зиму, яка прийде вже наступного тижня, ми входимо, м'яко кажучи, не надто підготовленими", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чого не вистачає Україні для більш ефективної боротьби з агресором: що може статися на фронтах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини