Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: що було у центрі уваги – як це вплине на майбутнє в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: що було у центрі уваги – як це вплине на майбутнє в Україні

Продовжує обговорюватися мирний план президента України, а також глави КНР, який намагається підігравати РФ

26 березня 2023, 15:08 comments2853
Поділіться публікацією:

Україна прощається із передостаннім тижнем березня. На фронтах стало трохи тихіше, але чутки про новий наступ російських окупаційних військ або контрнаступні дії ЗСУ не вщухають. Не вщухають, на жаль, і ворожі обстріли. А надії на те, що китайський лідер Сі Цзіньпін образумить російського диктатора Путіна, схоже, не справдилися. Спеціально для видання "Коментарі" експерти традиційно підбили підсумки тижня (з 20 по 26 березня), виділили найяскравіші та найцікавіші, на їхній погляд, моменти та їх можливі наслідки.

Підсумки тижня: що було у центрі уваги – як це вплине на майбутнє в Україні

Україна. Фото: з відкритих джерел

У Кремлі розуміють відсутність у РФ можливості якось змінити позитивну для себе ситуацію на фронті

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що тиждень, що минає, продовжує тенденцію попередніх. На його думку, не можна сказати, що відбулися якісь глобальні події. Швидше ми побачили якісь продовження.

"У ракурсі візиту Сі Цзіньпіна до Москви – активніше продовжують обговорюватися питання, пов'язані зі зближенням Росії та Китаю. У тому числі можливість ескалації у разі надання Китаєм якогось озброєння РФ. Не менш активно продовжував обговорюватися ордер на арешт Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом 17 березня. Серед нового можна виділити суботні заяви Путіна щодо розміщення тактичної ядерної зброї у Білорусі. А також "ядерні" погрози з боку екс-президента РФ, нинішнього заступника голови Ради безпеки країни-агресора Медведєва – і на адресу Гааги, і на адресу України у разі введення наших військ на територію тимчасово окупованого Криму", – зазначає експерт.

За його словами, очевидно, що у Кремлі розуміють відсутність у РФ можливості якось змінити позитивну для себе ситуацію на фронті. Там бояться українського контрнаступу. У результаті задіяно останній механізм – ядерний шантаж. Але оскільки цей "козир" країна-агресор раз у раз виймає вже більше року, це сприймається вже спокійніше, ніж раніше, пояснює Петро Олещук.

"Продовжував обговорюватись мирний план президента України. Володимир Зеленський закликав ЄС провести найближчим часом саміт, на якому обговорити відповідні ініціативи. Закріпити його реалізацію. Нагадаю, що цей план знайшов відображення у резолюції Генасамблеї ООН, ухваленої у річницю російської агресії. І цей мирний план є досить простим і зрозумілим: виведення всіх російських військ з української території в міжнародно визнаних кордонах – як основа для будь-яких переговорів, – наголошує Петро Олещук. – Ну, а те, що успішно просувається ініціатива зі збільшенням боєздатності української армії (у тому числі за допомогою ініціативи ЄС щодо постачання ЗСУ снарядів), свідчить, що Євросоюз нарешті дійшов розуміння, що лише звільнення українських територій відкриває реальні перспективи для стабільно світу в Україні, а отже – і в Європі".

Стартує великий сезон війни компроматів у навколокремлівській тусовці

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр.) Дмитро Золотухін поділився такими міркуваннями:

"У п'ятницю, 24 березня 2023 року, у низці популярних телеграм-каналів з'явилася інформація про перехоплену телефонну розмову між російським олігархом азербайджанського походження Фарідом Ахмедовим та російським продюсером, чоловіком співачки Валерії – Йосипом Пригожиним. Запис розмови був злитий у Youtube ще 7 березня цього року і розміщений на новоствореному анонімному Youtube-каналі. Згодом все було зроблено таким чином, що перехоплення та публікацію телефонної розмови організували українські спецслужби. Однак, я наважуюсь припустити, що це не так. З багатьох причин, які можу довго пояснювати".

Проте експерт вважає, що ця розмова є справжньою, незважаючи на те, що Йосип Пригожин уже опублікував на своєму телеграм каналі відео, в якому стверджує, що це – створений пранкерами фальшивий запис.

"У бесіді Пригожин і Ахмедов називають Володимира Путіна останніми словами і стверджують, що "він усіх зрадив", розв'язавши "братовбивчу", за словами Ахмедова, війну з Україною, через яку під санкції потрапив і сам Ахмедов, і його активи, у тому числі 115-метрова яхта, яку він купив у Романа Абрамовича. Крім того, у розмові Йосип Пригожин, посилаючись на свого знайомого, стверджує, що голова "Роснафти" Ігор Сєчін, відповідальний за ВПК Росії Сергій Чемезов та голова "Росгвардії" Віктор Золотов активно намагаються накопичити компромат на міністра оборони Сергія Шойгу, щоб звалити всі провали. агресії на нього – і забезпечити собі прямий доступ до тіла президента Росії", – зазначає Дмитро Золотухін.

На його думку, сама по собі розмова є лише краплею в океані таких самих настроїв, які існують зараз у російських елітах.

"Однак, великий інтерес викликає те, хто саме забезпечив запис такої розмови та провів операцію щодо його зливу в мережу, – наголошує експерт. – Очевидно, що така людина могла переслідувати одночасно кілька цілей, одна з яких – покарання багатих росіян, які нелояльно висловлюються про Путіна в особистих розмовах. Тим не менш, справжня мета поширення цієї розмови може бути будь-якою. Єдине, що можна сказати з упевненістю – вона відкриває великий сезон війни компроматів у білякремлівській тусовці. Встигайте лише ловити...".

В умовах зруйнованої економіки, з демографічними проблемами та довоєнним зростанням ВВП у 2-3% Україна приречена

Економічний експерт Данило Монін вважає, коротко описати дії української влади можна, згадуючи відому байку про Лебедя, Рака та Щуку.

"З одного боку, Україна на чолі з прем'єр-міністром, НБУ та Мінфіном погодила основні параметри на отримання кредиту МВФ, пішовши на підвищення податкового навантаження у війну, збільшення витрат на обслуговування боргів із пріоритетом використання гривневих ОВДП за ставками 20-25% у гривні на рік (замість грантів та кредитів під 0%) на суму 50-70 млрд гривень на рік – на користь вузького кола отримувачів. Плюс – заборона друку грошей НБУ. З іншого боку, відбувся податковий форум Офісу президента із залученням топових міжнародних експертів та просуванням радикальної податкової реформи 10-10-10. З третього боку – розширення військових витрат на 518 млрд гривень парламентом та Кабміном", – зазначає експерт.

На його думку, сторона, яка тягне за вуха МВФ з метою повернутися до стану жертви після війни та закріпити довоєнний устрій України – це домінуючий тренд.

"Але в умовах зруйнованої економіки без стимулів для зовнішніх інвестицій, з демографічними проблемами та довоєнним зростанням ВВП у 2-3% Україна приречена, – упевнений Данило Монін. – З таким підходом наша країна перетвориться на "сіру зону" з девальвацією національної валюти, наростанням боргового навантаження та соціальних проблем, із втратою населення. Тому не здивуюся, якщо рішення, прийняті цього тижня, сумно відгукнуться наслідками, що далеко йдуть, відразу після нашої перемоги у війні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: з яким проханням лідери ЄС звернуться до Китаю – чого чекати від Пекіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини