Головна Новини Суспільство події Головні підсумки першого тижня серпня – що привертає увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні підсумки першого тижня серпня – що привертає увагу

Україна активно просуває так званий "мирний план Зеленського", який був представлений ще минулого року на G-19

6 серпня 2023, 15:30 comments2269
Поділіться публікацією:

Перший тиждень серпня приніс Україні нові радості та печалі. Росія продовжила ракетні обстріли та атаки за допомогою БПЛА, а також блокаду Чорного моря, тоді як ми активніше почали використовувати дрони для атак не тільки Криму, а й того ж Новоросійська. Було багато очікувань від саміту в Саудівській Аравії щодо пошуку миру в Україні. Експерти традиційно проаналізували для видання "Коментарі" найяскравіші, на їхній погляд, події минулого тижня (з 31 липня по 6 серпня), а також їхній вплив на наше життя.

Головні підсумки першого тижня серпня – що привертає увагу

Зустріч у Саудівській Аравії. Фото: з відкритих джерел

Зустріч у Саудівській Аравії – найважливіша подія для зовнішньої політики не лише України, а й наших партнерів

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе вважає, що як уже про факт, що відбувся, можна говорити про зустріч у Саудівській Аравії радників глав понад 40 держав щодо обговорення мирного плану України.

"Це – найважливіша подія для зовнішньої політики не лише України, а й наших партнерів, – упевнений експерт. – Україна активно просувається так званий "мирний план Зеленського", який було представлено ще минулого року на G-19. Саме тоді розпочався відлік системної роботи щодо реалізації нашого мирного плану. Його вже підтримують наші традиційні союзники (формат "Рамштайн"). І на цьому етапі йде розширення кола учасників. Залучення якомога більшої кількості держав, готових підтримати ці пропозиції".

За словами Антона Кучухідзе, Саудівська Аравія – одна з найвпливовіших країн не лише у регіоні, а й у світі (багата нафтова держава, що впливає на енергетичні процеси). Вже змінюється позиція Індії, яка брала участь у цій зустрічі. І Китай, як мінімум, не уникає можливості обговорювати український мирний план.

"Так що зустріч у Джидді, де на одному майданчику зійшлися в консультаціях щодо українського мирного плану (Захід, Схід, Глобальний Південь і так далі) – топ-подія минулого тижня, – упевнений експерт. – Головна мета, як наголосив президент Зеленський, – консолідація позицій навколо міжнародного права, яке повністю на боці України. Ну, а рашистська федерація порушила всі писані та неписані закони та права, розпочавши війну проти України ще 2014 року, продовживши другу хвилю агресії 24 лютого 2022 року. І виключення росіян зі складу переговорників у Саудівській Аравії – найсильніший показник збільшення впливу України у світі".

При цьому, продовжує Антон Кучухіддзе, треба розуміти, що жодних проривних рішень на цій зустрічі не очікувалося. Там відбувалося узгодження позицій. Щоб поступово цивілізований світ у широкому складі вийшов на проведення Глобального саміту миру восени чи наприкінці цього року.

"Стратегічна мета — поставити Росію перед фактом, що саме вона повинна виконати, без чого з нею не буде діалогу", — зазначає експерт.

У фокусі уваги, з його слів, і ситуація на фронтах.

"Наші наступальні дії продовжуються. Вони є системними. Військово-політичне керівництво України головний акцент робить на збереженні життів солдатів, а не на бездумному русі вперед. Все йде так ефективно, наскільки це можливо, залежно від ситуації на тій чи іншій ділянці", – констатує Антон Кучухідзе.

Від уряду потрібні рішучі кроки щодо повернення громадян та надання їм можливості заробляти та витрачати в Україні

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко важливим акцентом тижня, що минає, вважає заяву міністра фінансів Сергія Марченка, зроблену ним на його початку. А саме – що українські громадяни, оплачуючи різні товари та послуги за кордоном, витрачають $2 млрд щомісяця. "Це кошти, які вимиваються з економіки України і вкладаються в економіку країн, що дали їм притулок, — це очевидна реальність", — зазначив міністр і додав, що потрібно повертати їх додому.

"Але міністр – це не фіксатор подій, а особа, яка відповідає за створення та реалізацію державної політики, – зазначає експерт. – Відповідно, якщо це міністр фінансів, то – за держполітику фінансову, податкову, митну тощо. І замість констатації фактів – бажано було б почути, а які кроки для повернення громадян та надання їм можливості заробляти та витрачати більше саме в Україні зробило його міністерство та підпорядковані йому державні установи?".

На думку Юрія Гаврилечка, все робиться з точністю до навпаки: повертаються довоєнні ставки оподаткування, фіскальні перевірки тощо.

"А приклади корупції на митниці щодня можна побачити у ЗМІ, – наголошує він. – Також відсутні програми мотивування розвитку бізнесу через державне замовлення товарів та послуг чи надання пільгових кредитів. І в цьому сенсі перший тиждень серпня, на жаль, не став приємним винятком".

Читайте також на порталі "Коментарі" — яке завдання Вагнера в Білорусі — чи може статися напад на країни НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини