Головна Новини Суспільство події Віктор Медведчук показав журналістам перші українські абетки і граматики з сімейної колекції
commentss НОВИНИ Всі новини

Віктор Медведчук показав журналістам перші українські абетки і граматики з сімейної колекції

Серед раритетних видань у сімейній колекції голови Політради партії "Опозиційна платформа ‒ За життя» Віктора Медведчука - фрагмент Біблії Гуттенберга і "Граматика малоросійського наріччя" російської філолога Павловського

23 червня 2020, 14:32 comments1155
Поділіться публікацією:

Народний депутат України Віктор Медведчук під час інтерв'ю агентству Reuters продемонстрував журналістам унікальні друковані видання із сімейної колекції старовинних книг. В бібліотеці політика - перші українські абетки та граматики.

Віктор Медведчук показав журналістам перші українські абетки і граматики з сімейної колекції

Серед раритетних видань, які зберігаються у сімейній колекції Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко, ‒ "Граматика малоросійського наріччя" російської філолога А. Павловського, яка побачила світ у Петербурзі в 1818 році.

Віктор Медведчук показав журналістам перші українські абетки і граматики з сімейної колекції - фото 2
Віктор Медведчук показав журналістам перші українські абетки і граматики з сімейної колекції - фото 3
"Грамматика малороссийского наречия" А. Павловського (1818 рік) із колекції Віктора Медведчука і Оксани Марченко

Також Віктор Медведчук продемонстрував знамениту "Русалку Дністрову" ‒ першу книгу, надруковану з використанням сучасного українського алфавіту і фонетичного принципу сучасної української мови. Ця книга була видана в 1837 році в Будапешті. До альманаху увійшли твори галицьких письменників М. Шашкевича, І. Вагилевича, Я. Головацького, українські народні пісні, переклади сербських народних пісень та уривків з Краледворського рукопису, опис стародавніх слов'янських рукописів Львівського книгосховища, а також рецензія на збірник весільного фольклору.


"А це "Віргілієва Енеїда" Котляревського, яка є першим художнім твором, надрукованим українською мовою", ‒ зазначив Медведчук, показавши видання 1842 року.

Віктор Медведчук показав журналістам перші українські абетки і граматики з сімейної колекції - фото 4
Віктор Медведчук показав журналістам перші українські абетки і граматики з сімейної колекції - фото 5
"Русалка Дністрова" (1837 рік) и "Віргілієва Енеїда" (1842 рік) із колекції Віктора Медведчука і Оксани Марченко


Особливе місце в колекції політика займає "Букварь южнорусский" Тараса Шевченка, де вперше було використано правопис, який існує в сучасній українській мові.

"У підібраних для читання текстах "Букваря южнорусского" використовувалися українські прислів'я, приказки та вірші, написані самим Тарасом Шевченком", ‒ підкреслив Медведчук, продемонструвавши видання 1861 року.

 Віктор Медведчук показав журналістам перші українські абетки і граматики з сімейної колекції - фото 6

"Букварь южнорусский" Т. Шевченка (1861 рік) із колекції Віктора Медведчука і Оксани Марченко

Також політик показав фрагмент 42-рядкової Біблії Гутенберга – один лист, покритий двома колонками щільного чорного шрифту з червоними рубриками. За словами Медведчука, ця Біблія є точкою відліку історії друкарства в Європі і була виготовлена з використанням друкарської машинки з рухомим типом, винайденої Іоганном Гутенбергом в Німеччині в XV столітті. Тираж Біблії Гутенберга склав 180 примірників. До наших днів збереглося лише кілька десятків томів даної Біблії, і дослідники намагаються зібрати інформацію про розрізнені фрагменти. Для Біблії Гутенберг виготовив новий, покращений шрифт, наближений до рукописного. Ця Біблія набрана текстурою, яка є різновидом готичного письма.

Віктор Медведчук показав журналістам перші українські абетки і граматики з сімейної колекції - фото 7

Фрагмент Біблії Йоганна Гутенберга (1455 рік) із колекції Віктора Медведчука і Оксани Марченко


У 2012 році Медведчук придбав фрагмент Біблії, який є частиною одного примірника Біблії Гутенберга з колекції американського продавця книг Габріеля Уеллса.

"Я купив його відразу і, чесно кажучи, навіть не торгувався", ‒ зізнався політик.

Раніше "Коментарі" також розповідали про книги, які ідеально підходять для розвитку критичного мислення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини