Головна Новини Суспільство Війна з Росією Військові підсумки року: що вдалося Україні, а з чим виникли труднощі
commentss НОВИНИ Всі новини

Військові підсумки року: що вдалося Україні, а з чим виникли труднощі

Стратегічні плани Путіна щодо захоплення не лише Донбасу, Запорізької та Херсонської областей, а й усієї України остаточно зірвані

25 грудня 2023, 15:15 comments2506
Поділіться публікацією:

Ближче до кінця року все більше західних видань виходять із негативними для України статтями у ракурсі наших військових підсумків-2023 та перспектив на 2024-й. Чергова нещодавно вийшла у The New York Times. Там констатується, що Росія перехоплює ініціативу на фронті за рахунок переваги у живій силі. І нагадується, що відбувається це на фоні політичної боротьби як у США, так і в Європі, пов'язаній із подальшою військовою допомогою Києву. Найчастіше критикуються результати українського літньо-осіннього контрнаступу. Тим часом колишній головнокомандувач армією США в Європі генерал Бен Ходжес вважає, що самі західні партнери України винні в невдалих результатах контрнаступу ЗСУ, тому що не надали нам всієї необхідної зброї, зокрема літаків. Своїм баченням військових підсумків року із порталом "Коментарі" поділилися експерти.

Військові підсумки року: що вдалося Україні, а з чим виникли труднощі

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Протягом року невеликі поступи були як у нас, так і у противника

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж розмірковує так:

"Ми зберегли свій суверенітет та перспективи на позитивне для себе закінчення війни. Стратегічні плани Путіна щодо захоплення не лише Донбасу, Запорізької та Херсонської областей, а й усієї України остаточно зірвані. Адже рік тому, у грудні 2022-го, на колегії Міноборони за участю Путіна було прийнято рішення про формування фактично нової армії, різке збільшення роботи ВПК, проведення нових стратегічних операцій. Все провалилося. Руїни Бахмута – точно не перемога. Навіть захоплення Авдіївки до великої прес-конференції Путіна 19 грудня цього року не сталося".

Микола Маломуж наголошує, що протягом року невеликі поступи були як у нас (у районі Бахмута, на південному напрямку, особливо на лівобережжі Херсонщини), так і у противника (у Донецькій області, в районі Куп'янська на Харківщині). При цьому втрати у росіян у рази більші.

"На жаль, нам не вдалося стратегічного наступу, з виходом на оперативний простір та деокупацією максимально великої кількості своїх територій, з перебиттям сухопутного коридору до Криму тощо. На те були об'єктивні причини. У нас до моменту наступу не було в необхідній кількості ні озброєння з боєприпасами (це питання до союзників, а також до недостатнього використання свого ВПК), ні людських ресурсів. Та й стратегічне планування, на мою думку, було недостатнє (одночасні удари з різних сторін, диверсійна робота). Противник мав час замінувати території, облаштувати потужні зміцнення", – пояснює генерал.

За його словами, зараз, коли на полі бою встановилася відносна рівновага, саме Україна має перспективи формування стратегічних резервів для вдалих наступів.

"Нам важливо сформувати нову стратегію ведення війни. Потрібні активна оборона, максимальне виснаження сил і засобів противника, періодичні контратаки, планування операцій масштабнішого характеру, потужна робота з партнерами. Звісно, з узагальненням досвіду – позитивного, негативного – цієї війни. Із роботою над помилками. Як нами, так і нашими союзниками", – констатує Микола Маломуж.

Втілити у життя військові задуми наших генералів не вдалося через брак ресурсів

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий вважає, що Україна за підсумками 2023-го досягла значних успіхів. Так, уточнює він, успіхи виявилися набагато меншими, ніж ми собі намічали рік тому. Але – значно більшими, ніж можна було очікувати, враховуючи ресурси, які ми мали.

"Нас колосально партнери підвели з постачанням всього необхідного. Навесні ми отримали лише 15% від того, що потрібно для ефективного наступу. Навіть зараз отримали не більше 40%. Проведу аналогію із бізнес-проєктом. У вас є його бюджет і є таймінг, до якого слід завершити роботу. А вам дають 15% від необхідного, та ще й із затримкою у дев'ять місяців! Зрозуміло, що за такого розкладу проєкт неможливо втілити в життя у тому вигляді, в якому він спочатку намічався", – пояснює експерт.

Підвело армію, вважає він, і саме українське суспільство. Для успішного наступу до початку весни ми мали сформувати 40 бригад піхоти. Насправді їх на той момент було лише близько 20. Провал з мобілізацією. Проблема, яку намагаються вирішувати лише зараз. З величезним запізненням.

"Так що втілити у життя військові задуми наших генералів не вдалося через брак ресурсів. Спершу нам не вистачило "заліза" (підвели союзники), а, коли воно дісталося в більш-менш потрібній кількості, у нас почали закінчуватися люди (і тут уже підвело українське суспільство, яке не достатньо активно мобілізується), – констатує Євген Дикий. – Нині на фронті встановилася відносна рівновага. Росіяни насилу зуміли відбити наш наступ. Подекуди самі перейшли у контрнаступ. При цьому РФ, яка ще недавно мріяла про світове панування і переділ світу, тепер радіє, що змогла стримати український наступ!".

При цьому, наголошує експерт, у наступі за кожного нашого воїна (хлопця чи дівчину) ми вбивали двох-трьох ворожих. Тоді як при наступі втрати завжди у рази більше.

"Ну, а в обороні (Бахмут, Авдіївка) ми взагалі викошували в 5-10 разів більше вояків противника, ніж втрачали своїх, – уточнює Євген Дикий. – Що стосується військової техніки, тут до кінця року втрати у противника приблизно раз на п'ять вищі, ніж у ЗСУ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є передумови для переговорів у 2024 році: чому з'явилися "миротворчі" заяви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини