Головна Новини Суспільство Війна з Росією Від чого залежить подальший результат у війні: які проблеми потрібно вирішити Україні з союзниками
commentss НОВИНИ Всі новини

Від чого залежить подальший результат у війні: які проблеми потрібно вирішити Україні з союзниками

Близько половини весни Україні слід зосередити всі сили на утриманні своїх позицій

17 лютого 2024, 14:55 comments1474
Поділіться публікацією:

За тиждень до другої річниці російського широкомасштабного вторгнення в Україну захисники нашої країни змушені були залишити Авдіївку. Надто нерівні були сили. Українським воїнам катастрофічно не вистачає боєприпасів, різних видів озброєння, поповнення. А тут ще й допомога з боку США продовжує блокуватися через внутрішньополітичну боротьбу, що загострилася. Тим часом РФ продовжує залякувати світ то ядерною зброєю, то "зоряними війнами". На цьому непростому фоні зараз проходить Мюнхенська конференція з питань безпеки, де 17 лютого виступив президент України Володимир Зеленський, закликаючи світ згуртуватися проти спільної загрози, якою є агресивна Росія. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" те, що зараз відбувається на військовому та дипломатичних фронтах російсько-української війни.

Від чого залежить подальший результат у війні: які проблеми потрібно вирішити Україні з союзниками

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Потрібно провести роботу зі стратегії, організації, координації наших військових планів

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж розмірковує так:

"Позиція Путіна зрозуміла – виснаження України з поступовим продавлюванням нашої оборони. Ці плани слід зривати. Так, ми вимушено залишили Авдіївку, де ситуація стала критичною. Але не можна допустити захоплення Куп'янська, просування противника на тій чи іншій ділянці фронту. Інакше виникнуть системні проблеми".

Приблизно до половини весни слід зосередити всі сили на утриманні своїх позицій, вважає генерал. А потім починати власні наступальні дії на пошарпаного супротивника.

"Але до цього часу доведеться провести велику роботу, – зазначає Микола Маломуж. – По стратегії, організації, координації – і наших військових планів, і взаємодії з партнерами. Ми вкрай потребуємо забезпечення всіма видами необхідних озброєнь та боєприпасів. Європейці тут уже роблять правильні висновки, розганяючи потужності своїх ВПК. Прийнято рішення про виділення нам не лише 50 млрд євро на чотири роки, а й понад 20 млрд євро – суто військової підтримки. Важливо тепер переконати європейських партнерів ще й закуповувати озброєння та боєприпаси для України не лише всередині ЄС, а й у третіх країнах. Тут дуже потрібна оперативність".

У США у зв'язку із роком виборів все непросто, продовжує експерт. Але він упевнений, що звідти ми теж незабаром отримаємо позитивні сигнали, які перейдуть у справи.

"Загалом, блок НАТО дає зрозуміти, що має намір змінити підходи для більш ефективного забезпечення України всім необхідним. Плюс – ми нарощуємо виробництво свого ВПК. Важливо тепер чітко сформулювати плани на майбутнє, бути впевненими у постачанні, відпрацювати логістику, оперативно доставляти все на фронт", – зазначає Микола Маломуж.

На його думку, півроку для насичення нас усім необхідним для ефективного наступу цілком достатньо. Але за умови, що і ми, і партнери працюватимемо як єдиний механізм, без зривів та збоїв.

"В'ялопротікаюча війна, з вимотуванням і України, і Росії, влаштовує ті ж Китай, Туреччину, які мають певні дивіденди від цього конфлікту. Але й перемога над РФ теж на руку КНР, оскільки дозволяє ще дешевше скупити там все необхідне, і навіть прибрати до рук собі частину її земель", – наголошує екс-глава Зовнішньої розвідки.

Проблемним залишається питання надання нам допомоги з боку США

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко наголошує, що на дипломатичному фронті наша країна продовжує укладати договори про допомогу у сфері безпеки. Вже підписані у середині січня – з Великобританією, а 16 лютого – з Німеччиною та Францією.

"Ці договори, серед іншого, передбачають фіксацію певної суми, в рамках якої нам будуть готові надавати допомогу у сфері безпеки. З іншого боку, у договорах є важливі акценти розвитку оборонних індустрій. Мова, як пояснював український президент, про спільні проєкти у сфері ВПК, спільні виробництва і так далі. Також Німеччина та Франція взяли на себе зобов'язання щодо допомоги в інтеграції України до ЄС та НАТО", – зазначає експерт.

Фактично відбуваються структурні зміни.

Так, уточнює він, ці договори не містять гарантій безпеки у вигляді тих, що мають країни-члени НАТО (коли напад на одного вважається нападом на всіх). Але це важливі заходи, які розширюють допомогу Україні з боку партнерів.

"Тут все набагато конкретніше, ніж у сумнозвісному Будапештському меморандумі, хоч і без зобов'язань воювати разом із нами проти спільного ворога. Але стратегічно – це дуже важлива угода. В історії України подібного не було", – наголошує Ігор Петренко.

Ще одним важливим рішенням останнього часу він називає створення коаліції за дронами за підсумками 19-го "Рамштайну". Це значно зміцнить нас, особливо у світлі того, що російсько-українська війна дедалі більше стає війною дронів, пояснює експерт.

"Що стосується власне фронту, то тут одна з ключових новин – вихід Сил оборони з Авдіївки. Це правильне рішення військово-політичного керівництва, – упевнений експерт. – Насамперед важливо зберегти життя військовослужбовців. На цьому, серед іншого, наголосив президент Зеленський, виступаючи сьогодні в Мюнхені. Під час оборони Авдіївки ми знищили величезну кількість сил та засобів окупаційної армії. Крім того, встигли приготувати нові укріпрайони. Ну, а для росіян "м'ясні штурми" Авдіївки, під час яких вони зазнали колосальних втрат, це було виключно політичне питання – у рамках майбутнього переобрання Путіна".

Ситуацію було прогнозовано, тож тут жодної трагедії немає, зазначає Ігор Петренко. Україна по всьому фронту переходить у стратегічну (але – маневрену) оборону. Про це вже заявив новий головком Сирський.

"У рамках цієї логіки ЗСУ і діятимуть, готуючись після відбиття ворожого наступу – розпочати свій контрнаступ. При, зрозуміло, наявності відповідних сил та засобів", – уточнює експерт.

На даний момент, наголошує він, проблемним залишається питання надання нам допомоги з боку США. Палата представників пішла на канікули до 28 лютого, навіть не спробувавши розглянути законопроєкт про фінансову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, раніше підтриманий Сенатом.

"Водночас, нарощується підтримка України з боку європейських країн, які дедалі більше відчувають загрози з боку РФ та небезпеку повернення до Білого дому Дональда Трампа. Як наслідок – Європа всерйоз замислюється над створенням власної системи безпеки. І тут Україна може відігравати дуже важливу роль", – прогнозує Ігор Петренко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Шольца прямо спитали про постачання Taurus Україні: що відповів канцлер.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 лютого 2024, 15:06

Навіть коли малоправославні здають зруйновані вщент міста в них все одно переможна риторика. Мовляв примусили Путіна заплатити за це високу ціну. Єдине - дивний збіг - чекали поки Фюрер поїде і тільки тоді здали Авдіївку. Ніби Фюрер тут жодним боком, а програшне командування з Сірським буде приймати удар на себе. Саме для цього великому комбінатору Зе Бендеру і потрібна була заміна.


Новини