Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбуватиметься навколо ухвалення нового закону про мобілізацію: коли він запрацює
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбуватиметься навколо ухвалення нового закону про мобілізацію: коли він запрацює

Пінг-понг між військовим та політичним керівництвом з ініціативи нових правил мобілізації явно вказує на те, що пряму відповідальність за цей процес Офісу резидента важко взяти на себе

2 січня 2024, 14:57 comments1110
Поділіться публікацією:

Цього місяця український парламент, швидше за все, розпочне розгляд резонансного закону про мобілізацію. Президент України Володимир Зеленський наголошує, що мобілізація – це не лише питання солдатів, які вирушають на фронт, а й мобілізація всіх зусиль. Які очікування від того, що відбуватиметься з цим проєктом та навколо нього? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що відбуватиметься навколо ухвалення нового закону про мобілізацію: коли він запрацює

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Багато залежить від розгляду законопроєкту у стінах парламенту

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак розмірковує так:

"Зі змінами до закону про мобілізацію з самого початку було зрозуміло, що на нас чекає серйозна політична гра, в якій замішані і інтереси національної безпеки, і електоральні розрахунки, і бажання перезавантажити цивільний тил, який звик до норми "війна, але без мене". Сама по собі потреба в сучасних та зручних правилах мобілізації, цифровому військовому обліку та введенні базової військової підготовки та базової військової служби давно назріла, виправдана часом та обставинами тривалої війни. Головна мета закону – мотивувати військовозобов'язаних обмінюватися поточними особистими даними з ТЦК та СП (Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки) для адекватного військового планування чисельності та якості особового складу. Планується, що зробити це можна буде через електронний кабінет та ЦНАП (Центри надання адміністративних послуг)".

На думку експерта, проєкт закону № 10378, внесений Кабміном до Ради, є абсолютно адекватною, хоч і запізнілою, і важкою відповіддю на фактор постійної загрози з боку РФ (яка збережеться і після теоретичної зупинки бойових дій у фазі гарячої війни, з якою доведеться жити Україні довго). Суспільству, наголошує Олег Постернак, важливо зрозуміти це вже зараз – не в інфантильних фарбах чи мріях про швидку перемогу (яка підігрівалася, треба сказати, і владою), а щодо особистої готовності до викликів майбутнього.

"Влада також має зробити серйозні висновки, – упевнений він. – Пінг-понг між військовим та політичним керівництвом щодо ініціативи нових правил мобілізації явно вказував на те, що пряму відповідальність за цей процес Офісу резидента важко взяти на себе. Там розуміють непопулярність теми та всю ризикованість її використання політичними опонентами Зеленського у разі можливої електоральної кампанії у 2024 році. Бажання "прив'язати" відповідальність з мобілізацією до військового керівництва та особисто головного Залужного було базовим розрахунком. Однак і головком міг би зробити певні публічні кроки – і прямо заявити про відсутність політичних планів, що заспокоїло б обурену громадськість та дозволило б зняти непорозуміння".

Олег Постернак вважає, що багато залежить від розгляду законопроєкту у стінах парламенту. І прогнозує спроби деяких нардепів зіграти на популізмі та "поліпшенні" деяких найбільш жорстких норм, наприклад, щодо фінансових та майнових санкцій та штрафів проти тих, хто ухиляється. Очевидно, зазначає він, ці норми буде знято – і влада технологічно зможе це представити, як врахування громадського очікування.

"Гострим поки що залишається питання мобілізації інвалідів III групи, термінів демобілізації, скасування обмежено придатних тощо. Компроміс тут залежить від рівня діалогу між Генштабом та парламентськими комітетами, – пояснює політтехнолог. – З огляду на гостроту питання не виключаю, що деякі політичні сили затягуватимуть розгляд законопроєкту спамом поправок у період між першим та другим читанням. Зрештою, у лютому парламент ухвалить новий мобілізаційний закон і постане питання його впровадження, оскільки вимагатиме від Кабміну, і Міноборони зокрема ухвалення великої маси підзаконних актів. На це може піти до трьох місяців. Таким чином, нові правила запрацюють десь із кінця весни – початку літа".

Точно будуть спекуляції, з'являться альтернативні законопроєкти

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що ми вступаємо у смугу відвертої політичної боротьби.

"І зрозуміло, що деякі політсили, особливо опозиційні, яким, по суті, вже нема чого втрачати, оскільки рейтинги залишають бажати кращого (ті ж "Батьківщина", залишки ОПЗЖ), намагатимуться максимально скористатися ситуацією. Насамперед, щоб привернути до себе увагу, виставити себе захисниками населення від найбільш одіозних положень мобілізаційного законопроєкту. Точно будуть спекуляції, з'являться альтернативні законопроєкти", – прогнозує експерт.

Він не сумнівається, що обговорення затягнеться щонайменше на весь січень. А фінальний варіант відрізнятиметься від того, що ми бачимо зараз.

"Багато пропозицій згладять, якісь сформулюють чіткіше, щось найбільш одіозне приберуть. Головна боротьба буде довкола того, хто запише фінальний варіант собі в успіх. Не виключено, що якісь резонансні пропозиції були "зашиті" у проєкт закону спеціально. Те, що стосується призову інвалідів, наприклад. Також проглядається бажання політичної влади перекласти все на військових. Мовляв, це не ми, а хочуть саме такий варіант. Але тут, схоже, не пройшло. Історія "не злетіла". І тепер багато доведеться прибирати, уточнювати, роз'яснювати", – зазначає Ігор Рейтерович.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Раді заявили про компроміс із законопроєктом про мобілізацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини