Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається навколо саміту миру: чого хоче досягти РФ, загострюючи ситуацію на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається навколо саміту миру: чого хоче досягти РФ, загострюючи ситуацію на фронті

Росія має намір зірвати саміт або максимально зменшити його значення

22 травня 2024, 15:50 comments3853
Поділіться публікацією:

Україна продовжує активні дипломатичні бої за потужну присутність керівництва різних країн на Глобальному саміті миру, що пройде у Швейцарії 15-16 червня, а також за дозвіл Заходу бити його зброєю по території країни-агресора – РФ. З першою темою є хороші новини – про свою згоду на саміті заявило керівництво Індії. З другим, на жаль, поки що проблеми. Найбільший український партнер – США, вустами представників Пентагону вкотре підтвердив "табу" на удари його озброєнням по російській території. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" дипломатичні битви на цих напрямках та їхні перспективи.

Що відбувається навколо саміту миру: чого хоче досягти РФ, загострюючи ситуацію на фронті

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

РФ і далі маніпулюватиме навколо теми переговорів

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук наголошує, що наразі ключова тема на дипломатичному фронті – підготовка саміту миру у Швейцарії.

"Поки що так і не підтверджено участь Китаю, натомість підтверджено – Індії. І це серйозне дипломатичне рішення, яке дозволяє Індії претендувати на голос Глобального Півдня на цьому саміті. Що ставить Китай у двозначне становище. З одного боку він декларує себе як топ-представник Глобального Півдня. З іншого боку – він від цього, виходить, відмовляється, якщо не стане брати участь у саміті миру, аргументуючи це, як зараз, тим, що там не буде Росії. Подивимося, як КНР виходитиме із цієї ситуації. Але участь у саміті миру Індії одразу підвищує його значення. Адже він уже не буде зустріччю традиційних партнерів України, держав, які підтримують нас із початку широкомасштабного російського вторгнення", – пояснює експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що Росія продовжує працювати над зривом саміту. Над тим, щоб той був менш представницьким. Паралельно з чим країна-агресор посилає меседжі, що готова хоч завтра до якихось переговорів, але Україна чомусь цього не хоче.

Петро Олещук наголошує, що саміт миру розіб'є ці "аргументи". Але РФ і далі маніпулюватиме навколо теми переговорів.

Поки що, за словами політолога, Кремль відпрацьовує такі напрямки.

Перший – активізація наступу на Сході України, щоб показати можливості Росії і далі діяти так само.

Другий – ІПСО про так звану нелегітимність президента України після 20 травня.

На думку росіян, це має послабити позицію української влади перед самітом миру.

Третій – прямий дипломатичний, політичний, економічний тиск на можливих учасників зустрічі у Швейцарії. Щоби вони не приїхали.

"На цьому фоні росіяни вкидають різноманітні псевдомирні плани – і самі, і з чиєюсь допомогою. Дістали із ящика Стамбульські домовленості зразка березня-2022. Усе це свідчить, наскільки серйозно росіяни ставляться до саміту миру, куди не запрошені. Наскільки це хвороблива для них тема", – наголошує експерт.

За його словами, у свою чергу Україна активізувала тему зняття обмеження на використання західної зброї по території Росії.

"Важко сказати, яке рішення ухвалять у результаті ті самі США, – зізнався Петро Олещук. – Але останні успішні спецоперації СБУ (тими самими дронами) на території РФ демонструють, що у нас є й свої ресурси для подібних дій. І ми будемо їх задіювати. Під ударами – об'єкти військової, критичної, логістичної інфраструктури РФ, порти. НПЗ, радіолокаційні станції далекого спостереження тощо. Так ми демонструємо, що боятися ударів по російській території не слід, що будь-які обмеження – штучні. Подивимося, чи спрацюють наші аргументи. Або Захід продовжуватиме побоюватися, що РФ у разі ударів по ній його зброєю може піти на подальшу ескалацію".

РФ шантажує Україну

На думку політолога, професора кафедри міжнародних відносин НАУ Максима Ялі, ситуація на фронті військовому та дипломатичному взаємопов'язана. І відправною точкою багато чого може стати запланований на червень саміт у Швейцарії за формулою миру президента Зеленського.

"Росія своїм наступом у Донецькій області, що розпочався в Харківській, частково в Запорізькій, а також ймовірним – у Сумській, намагається підвищити свої переговорні позиції. Продемонструвати, що "формула Зеленського", згідно з якою російські війська мають залишити всі окуповані території України, включаючи Крим та Донбас, нездійсненна", – зазначає експерт.

Він вважає, що так РФ сподівається схилити насамперед країни Глобального Півдня до прийняття більш компромісного рішення, з урахуванням т.зв. "реалій на землі".

Максим Ялі наголошує, що на даний момент у Харківській області ситуацію нашим військовим вдалося більш-менш стабілізувати. Але Росія не залишає намірів максимально близько підійти до Харкова, щоб мати можливість обстрілювати його з артилерії. Тим самим шантажуючи Україну, тероризуючи місто-мільйонник, намагаючись також оточити його, пояснює політолог.

"Загадувати щось далі від саміту миру (середина червня) складно. Але Україна вже отримала дуже позитивний сигнал. Індія дала зрозуміти, що візьме участь у зустрічі у Швейцарії. Це найбільша держава Глобального Півдня. Чекаємо на підтвердження від Китаю, а також – який буде статус його делегації, якщо Пекін вирішить її направити. У тому числі про це були візити європейських та американських представників до Китаю. Про це ж (але з кардинально протилежною метою) були візити туди ж Лаврова та Путіна. Поки що КНР тримає паузу. Ті країни, які, як Китай, ще не підтвердили своєї участі, спостерігають як за воєнною ситуацією, так і (деякі) за рішенням Пекіна", – вважає експерт.

Ну, а безпосередньо на саміті відбудеться обговорення можливих сценаріїв коригування українського плану, прогнозує він.

"Буде пошук ймовірних компромісів із боку Києва. Щоб потім уже, ближче до осені, вийти на мирні переговори між Києвом та Москвою. Адміністрацією Байдена це може бути напередодні виборів представлено як перемога – досягнення хоча б мінімального врегулювання", – припускає Максим Ялі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому антиросійські санкції не спрацьовують: чи отримає Київ заморожені активи РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини