Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається на фронтах україно-російської війни: чи справді ситуація у глухому куті
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на фронтах україно-російської війни: чи справді ситуація у глухому куті

Необхідно готуватися до тривалого протистояння, де важливу роль відіграють політичні та економічні чинники

18 листопада 2023, 14:10 comments2032
Поділіться публікацією:

Повномасштабна російсько-українська війна триває вже понад 20 місяців. Сили оборони України мають успіхи на півдні (Запорізька та Херсонська області), росіяни тиснуть на сході (Авдіївка, Куп'янськ). Все частіше звучать думки, що ЗСУ слід зосередитися на обороні, що на фронті виникла патова ситуація. Своїм баченням того, що відбувається на російсько-українській війні та навколо неї, з порталом "Коментарі" поділилися експерти.

Що відбувається на фронтах україно-російської війни: чи справді ситуація у глухому куті

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Противник хоче до настання холодів мати якісь більші успіхи

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин розмірковує так:

"Ситуація на фронті на всіх напрямках є досить складною. Росія на більшості напрямків підтягнула резерви і намагається досягти хоч якихось успіхів. Але поступу майже немає. А втрати – величезні".

Сили оборони України, зазначає експерт, успішно протидіють планам ворогів. Наступ росіян на тому ж Авдіївському, Мар'їнському, Куп'янському напрямках фактично захлинувся. Принаймні у тій стрімкій фазі, на яку розраховував супротивник.

"У свою чергу наші військовослужбовці проводять наступальні дії на Мелітопольському та Херсонському (лівобережжі) напрямку, успішно контратакують на Бахмутському та Мар'їнському. Середня кількість зіткнень залишається на рівні вересня-жовтня", – розповідає полковник.

За його словами, противник явно хоче до настання холодів мати якісь суттєвіші успіхи. Насамперед, на Авдіївському напрямку. Тому робить спроби оточення Авдіївки з її захопленням.

"Також росіяни намагаються продовжити наступати на Куп'янському напрямку. За даними нашої розвідки, ворог підтягує резерви і на південний напрямок, щоб перешкоджати нашому наступу там", – наголосив Влад Волошин.

Він звертає увагу, що на інформаційному фронті росіяни намагаються реалізувати план під умовною назвою "Майдан-3" для дезінформації та розколу українського суспільства. Але наші громадяни чудово розуміють, звідки ростуть ноги у таких інформаційних операцій, упевнений експерт.

"На дипломатичному фронті звучать обнадійливі для нас заяви з боку Німеччини, Фінляндії, які надають нові пакети допомоги. Продовжується робота над передачею Україні винищувачів F-16, що, за даними британської розвідки, дуже непокоїть РФ. Існують певні складнощі із підтримкою з боку США, але Адміністрація Білого дому запевняє, що допомога обов'язково буде", – зазначає Влад Волошин.

Росія ж, продовжує полковник, кидається по всьому світу у пошуках союзників, зброї, фінансів. Їй відкрито помагає Північна Корея. Але для перемоги цього замало. І російські дипломати шукають нових союзників, зокрема, на Близькому Сході.

"Найближчим часом РФ посилить військовий тиск, – прогнозує експерт. – Ситуація може загостритись ще на кількох напрямках. Путіну потрібні бодай якісь позитивні для нього результати. Особливо в ракурсі президентських виборів, намічених у Росії на березень 2024 року".

Найближчим часом військового перелому чекати не доводиться

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник констатує, що ключовий військовий ресурс на нинішньому етапі війни сторонами схоже вичерпано. Тому з'являється все більше різноманітних публікацій і заяв про заморожування війни, необхідність шукати дипломатичні рішення, йти на переговори.

"Спроби реалізації Майданів, переворотів у країні-противнику стає топ-темою. І точно буде у фокусі уваги як українських, так і російських спецслужб. Головний фронт протистояння, на фоні позиційної війни власне на фронті, зміщується всередину України та Росії", – пояснює політолог.

Він нагадує, що подібна позиційна війна – Перша світова – закінчилася в результаті революціями в Російській імперії, в Австро-Угорській, Німецькій, Турецькій. І їх падінням.

"Щось подібне спостерігаємо зараз у ракурсі російсько-української війни. Тим важливішою є солідарність українського суспільства", – упевнений Руслан Бортник.

На його думку, схоже, практично всі вже розуміють, що, як заявив на початку місяця головком ЗСУ Залужний, війна переходить у позиційну, заводячи сторони в глухий кут. І найближчим часом, схоже, глибоких проривів, військового перелому, певної фінальної перемоги над супротивником не варто чекати.

"Необхідно готуватись до тривалого протистояння, де важливу роль відіграють політичні та економічні чинники, – попереджає експерт. – У цій інерційній нинішній фазі, фазі важких локальних боїв із некардинальною зміною фронту, війна, швидше за все, триватиме до завершення виборів у США (листопад 2024) та приходу нової адміністрації (січень 2025). Після цього, можливо, відкриється нове вікно переговорів між РФ та Заходом. З'явиться політичне роздоріжжя, після чого війна може або продовжитися, або початися мирні переговори. Ми не можемо прогнозувати "чорних лебедів" (непередбачуваних факторів, що значно змінюють перебіг подій) у вигляді інших воєн, конфліктів, смертей лідерів сторін, що воюють. Поки що ж зрозумілий прогноз – інерційна війна, домінування стратегічної оборони над настанням, економія ресурсів, боротьба зі спробою створення внутрішніх розколів, внутрішньої нестабільності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — фронт у позиційному безвиході: як Україні змінити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

18 листопада 2023, 19:42

А гдеже контрнаступ, так распиаренный Зеленым выблядком. Только и умеет, что пиарить да языком молоть всякую чушь несоответствующую реальности. И где его кореш лысый выблядок, который для армии яйца по 17 грн за штуку покупал? С такой властью никакой победы не будет, только тянут время, чтобы набить себе карманы. А так и дня не проходит, чтобы киллометра земли не здали. В конце концов здадут Авдеевку, здадут и Украину эти сволочи.


Новини