Головна Новини Суспільство Війна з Росією Реакція України, Заходу, Росії на атаку дронів по Москві: який удар пережив Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Реакція України, Заходу, Росії на атаку дронів по Москві: який удар пережив Кремль

Після атаки дронів на Москву певну розгубленість вищого військово-політичного керівництва РФ приховати не вдалося

31 травня 2023, 14:38 comments1757
Поділіться публікацією:

Пройшла доба з масованої атаки дронів на Москву, яка змусила росіян понервуватись. З'явилася реакція Кремля, традиційно бравурна — від Міноборони РФ. У свою чергу Офіс президента України відверто тролить країну-агресора, у Вашингтоні щодо цієї атаки висловилися досить стримано, а в Лондоні завили, що Україна має право на подібні дії. Про що свідчить реакція сторін? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Реакція України, Заходу, Росії на атаку дронів по Москві: який удар пережив Кремль

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Кремль та його пропагандисти зіткнулися з реальною проблемою, на яку не знають, як реагувати

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович зазначає, що реакція всіх сторін є цілком очікуваною. Але, мабуть, найбільш показовою та цікавою стала російська.

"Зрозуміло, що Україна не може визнавати ту чи іншу свою участь у тому, що сталося. Так вона і робить, акцентуючи, що це – внутрішньоросійські проблеми. Позиція наших західних партнерів також зрозуміла, – вважає експерт. – Більш стримана – з боку Штатів (вони завжди говорили про неприпустимість застосування переданого нам західного озброєння для атак по території РФ). Деякі партнери з Європи вкотре дали зрозуміти, що Україна сама має право вибирати, якими методами протидіяти російській агресії. І в цьому плані атака за допомогою безпілотників – цілком прийнятний механізм".

Щодо реакції в самій країні-агресорі, вона приємно порадувала, зізнався Ігор Рейтерович.

"Було видно певну розгубленість вищого військово-політичного керівництва РФ. Нерозуміння, як реагувати на такий удар. Незнання загального контексту, до чого це може призвести. Тому Кремль зайняв стандартну позицію – спочатку нічого не коментувати, а потім запевняти, що нічого екстраординарного не сталося. Як заявив особисто Путін. Це значною мірою пов'язано з тим, що Кремль не має реальних механізмів, адекватних, у його розумінні, у його системі координат – реакції на те, що сталося", – пояснює експерт.

За його словами, тому російський режим усіляко намагається применшити масштаби того, що сталося. Роблячи акценти мало не на тому, що це нібито звичайний побутовий тероризм.

"Але насправді, Кремль і його пропагандисти зіткнулися з реальною проблемою, на яку не знають, як реагувати (не беручи до уваги чергову порцію істеричних заяв). І, звичайно, "вибуховим" моментом стало те, що ця атака знайшла певну підтримку всередині Росії. Значна частина росіян відверто раділа з того, що це сталося в Москві, в Барвісі, на Рубльовці. На території, де мешкає еліта. І це розкрило величезний нарив, який давно існував у РФ, але всіляко ховався. А саме — протистояння переважної маси населення з невеликим відсотком еліти, зосередженої, як правило, у великих містах, насамперед у Москві. І ось тут Кремль також не знає – як правильно реагувати. Тому воліє вдавати, що нічого особливого не відбувається. Адже якщо все вийде з-під контролю, це призведе до серйозних соціальних катаклізмів, зупинити які путінський режим станом на сьогодні просто не в змозі", – резюмує Ігор Рейтерович.

Кремль уже шукає, кого б призначити "цапом-відбувайлом" за запущений ним же самим бумеранг

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко звертає увагу, що відбулася стрімка трансформація російського суспільства від "візьмемо Києва за три дні" до "а Москву-то — за що, а нас-то — за що? Не винні ми!". І все це – за 15 місяців.

"Якщо звір скажений, немає сенсу його утихомирювати. Боятися образити. Як робили з путінською Росією раніше. Більше — ні. Такого "звіра" треба заганяти — та вбивати. Демонструвати свою силу, а не сподіватися на те, що він не застосує більше своєї. Дійти до РФ може лише так. Вона розуміє виключно мову сили, – наголошує експерт. — Ще недавно російські пропагандисти захоплено розповідали про незламність свого ППО, про недоторканність російських кордонів, а вже Москви — тим більше. Виявилося — ППО "діряве", кордон — "дірявий" (досить згадати Бєлгородський рейд), а Москва дуже навіть "доторкана". Пішла чудова "відповідь". У тому числі інформаційно-політична, коли офіційний Київ розводить руками та каже "це не ми". Цікавою є і світова реакція на те, що сталося, і внутрішньоросійська. Не всі ж там ідіоти! Адже розуміють, що війна вже не десь, а на їхній території. Що бумеранг – повертається. Що настав час ставити запитання — як до такого дійшло? І де корінь проблем".

За словами Сергія Дойка, він спілкувався днями з адвокатом, політичним стратегом, членом Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрієм Ванетиком. І той висловив цікаву думку – що перелом у свідомості росіян перейде тоді, коли їхній звичний побут буде остаточно зламаний. Коли вони стануть відчувати не певні незручності через зростання інфляції, відходу світових брендів, "часткової мобілізації", внутрішнього закручування гайок, що все більше відчувається. А – повний дискомфорт через те, що відбувається. Через те, що кожен із них може стати ціллю у цій війні, розв'язаної їхнім режимом.

"Кремль, продовжує експерт, вже шукає, кого б призначити "цапом-відбувайлом" за запущений ним самим бумеранг, який повертається все частіше. І б'є все дужче. Але питання мають адресуватися саме Кремлю, – упевнений Сергій Дойко. – І, коли вибухів у РФ стане ще більше (а їх кількість явно зростає), заходів на її територію борців із путінським режимом стане більше, таких атак за допомогою безпілотників стане більше, у тому числі по Москві та Петербургу – перелом у свідомості більшості росіян більше, чим імовірний. Поки що у них страх, паніка, як у нас було у березні-квітні 2022-го. Наше завдання – посилити ці страхи, розплющити очі. Ми торік зрозуміли, що якщо не згуртуємось у відбитті російської агресії – загинемо як нація, як держава. Росіяни мають зрозуміти, що, якщо не згуртуються проти кровожерливого путінського режиму – на них може очікувати щось подібне".

Для країни, яка інвестувала мільярди в армію загалом та ППО зокрема – все більше, ніж сумно

Політичний експерт Сергій Таран зазначає, що повітряна атака по Москві найболючіше вдарила не по військових об'єктах чи інфраструктурі, а по репутації російської ППО.

"Якщо три десятки безпілотників здатні долетіти до столиці РФ (а нести на собі вони можуть різного роду заряди), це означає, що країна-агресор, в принципі, не має потужної ППО. Цей удар матиме величезні геополітичні наслідки, – упевнений експерт. — Інші геополітичні хижаки (у тому числі ядерні держави), спостерігаючи за такими ударами, бачать слабкість РФ. Її беззахисність".

Сергій Таран вважає, що за масштабом – це такий самий репутаційний удар, як знищення флагмана Чорноморського флоту РФ крейсера "Москва", а також російських нібито невловимих гіперзвукових "Кинджалів" у небі над Києвом.

"Продовжує методично і неухильно руйнуватися міф про потужну російську армію. ЗСУ роблять це на полі бою, а БПЛА невідомого походження – безпосередньо в РФ. Враховуючи болючість удару, саме тому Кремль прагне применшити його значення. Мовляв, нічого страшного не сталося. Але для країни, яка інвестувала мільярди в армію загалом і ППО зокрема – все більш ніж сумно", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського відповіли на погрози Путіна дати "дзеркальну відповідь" на атаку дронів по Москві.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини