Головна Новини Суспільство Війна з Росією Очікування від серпня – що важливого має вирішитись для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Очікування від серпня – що важливого має вирішитись для України

Дуже важливі події, що відбуваються зараз у Чорному морі, де Україні вкрай важливо покінчити з російською блокадою

31 липня 2023, 12:25 comments1841
Поділіться публікацією:

Україна стоїть на порозі серпня – останнього місяця літа-2023, чергового місяця війни, розв'язаної Росією проти нашої країни. Війни, яка все частіше б'є по самій Росії. Але яку вона, на жаль, не збирається закінчувати. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" серпневими очікуваннями щодо ситуації на військових, внутрішньополітичних та зовнішньополітичних фронтах.

Очікування від серпня – що важливого має вирішитись для України

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Усі очікують більшої динаміки на фронті

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що нинішня певна пауза у військово-політичному сенсі у серпні може перерватися кількома значущими подіями.

"Звичайно, всі очікують більшої динаміки на фронті. Від цього багато залежить. Але серед очікуваних зовнішньополітичних подій – початок переговорів України зі США щодо гарантій безпеки, а також ініційований переговорний процес у Саудівській Аравії щодо досягнення сталого миру в Україні на базі української формули миру", – наголошує експерт.

На його думку, також важливі події, що відбуваються зараз у Чорному морі, де три суховантажні судна проігнорували російські погрози – і йдуть в українські порти для завантаження українським зерном.

"Від реакції москал*ів і готовності світової спільноти реагувати, у разі потреби, залежатиме майбутнє зернової угоди. Точніше – продовження транспортування українського зерна морем. Це певною мірою критичний момент", – вважає Ігор Семиволос.

Наприкінці літа – ближче до осені вкрай важливо змусити РФ повернутися до зернової угоди

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова розмірковує так:

"Серпень ставить кілька дуже важливих питань. Це контрнаступ, підготовка до опалювального сезону, ситуація з морським вивозом українського зерна. Дуже важливо знайти варіанти, як його вивезти – і при цьому вберегти нашу інфраструктуру від атак та руйнування. Ще до виходу РФ із зернової угоди постійно йшов пошук альтернативних маршрутів та шляхів доставки зерна з України. Проте повноцінну альтернативу Чорноморській зерновій ініціативі важко знайти. Постійно постає питання, чи є можливість перевезти все українське зерно суходолом? Розглядають транспортний коридор Україна – Балтія, також опрацьовують шляхи через Румунію та Балкани. Однак усі ці маршрути не пропорційні Чорноморському шляху. Яким ми змогли за минулий рік експортувати 33 мільйони тонн зерна на світові ринки".

Олександра Решмеділова впевнена, що наприкінці літа — ближче до осені вкрай важливо змусити РФ повернутися до зернової угоди. Але головне, акцентує вона, це ціна поступок, які запросить Кремль.

За словами аналітика, треба усвідомлювати, що повернення Росії за стіл переговорів не повинно відбутися за будь-яку ціну.

"Агресор всіляко шкодить українським альтернативним агропереговорам. Це й атаки на порти та елеватори, це й спроби перетягнути на свій бік країни Африки, і таке інше… Росія намагається усі переговори прив'язати до зерна через світовий продовольчий шантаж, – наголошує Олександра Решмеділова. – Тому зернові переговори та контрнаступ не повинні лежати на одній ваговій чаші".

Експерт також вважає, що Україна та світ повинні вберегти та підготувати всі енергетичні потужності до нового опалювального сезону, щоб не було повторення блекаутів через постійні загрози з боку ворога.

Безпрецедентний тиск, який зараз чиниться на російського лідера з метою розблокування українських портів, реалізується у конкретні політичні рішення

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пєндзін пояснює, що у серпні традиційно досить стабільна ситуація на продовольчому ринку з рівнем інфляції. Тож в економічному напрямку, швидше за все, нічого серйозно не змінюватиметься, прогнозує він.

Нам і надалі доводиться регулярно поповнювати свої грошові ресурси за допомогою партнерів, зазначає експерт.

"Єдине, що очікується – у серпні, схоже, остаточно вирішиться питання із морським зерновим коридором, який приблизно з середини липня заблокувала Росія. Залишається відкрите питання із позицією президента Туреччини Реджепа Ердогана. Поки що незрозуміла ситуація щодо того, чи готовий турецький військово-морський флот надати захист у вигляді конвоювання танкерів із зерном, щоб уникнути російського нападу. Є шанс на поновлення цього коридору – вже під егідою Туреччини", – вважає Олег Пендзін.

Він нагадує, що очікуються переговори Ердогана та Путіна.

За їхніми результатами, ймовірно, буде зроблено певні заяви, пов'язані з морським зерновим коридором.

"Думаю, що той безпрецедентний тиск, який зараз чиниться на російського лідера з метою розблокування українських портів, реалізується у конкретні політичні рішення", – резюмує Олег Пендзін.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять заклики Зеленського – що варто врахувати перед новим опалювальним сезоном.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини