Головна Новини Суспільство Війна з Росією Мобілізація в Україні: з яким викликом зіштовхнулася влада і чому час грає проти нас
commentss НОВИНИ Всі новини

Мобілізація в Україні: з яким викликом зіштовхнулася влада і чому час грає проти нас

Те, що відбувається навколо законопроєкту про мобілізацію, не відповідає національним інтересам України

13 січня 2024, 12:55
Поділіться публікацією:

Верховна Рада не зуміла перетравити урядовий варіант законопроєкту про мобілізацію, поданий ще 25 грудня. У результаті цього тижня його повернули на доопрацювання до Кабміну. Портал "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами дивні танці, які політики влаштували навколо найважливішого законопроєкту.

Мобілізація в Україні: з яким викликом зіштовхнулася влада і чому час грає проти нас

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

В українському політичному класі є проблеми з розумінням

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда поділився такою думкою:

"Я розумію, що мобілізаційний законопроєкт – непопулярний. І більшість політиків не хоче брати на себе відповідальність за його прийняття та втілення у життя. Але сенс політичної діяльності у тому, щоб брати на себе відповідальність. Не тільки тоді, коли їм і країні добре, а й, коли погано. І люди, яких обрали у 2019 році, люди, які презентували себе як нові, чисті, особи — повинні працювати таким чином, щоб ні в кого не викликала сумніву їхня легітимність, ефективність".

На думку експерта, те, що відбувається навколо законопроєкту про мобілізацію, не відповідає національним інтересам України.

"Прийняття цього закону має також дати старт широкій дискусії про зміну в системі нашої влади. Про створення уряду національної єдності. Про реальний перехід промисловості на військові рейки. Щоб ми демонстрували усьому світу, що готові боротися та перемагати", – наголошує Євген Магда.

Якщо цього не робитимемо, попереджає він, то постійно стикатимемося з тиском з боку окремих кіл Заходу – мовляв, Києву треба домовлятися з Москвою, враховувати "реалії на землі" (як кажуть росіяни, що передбачає нашу згоду на втрату 20% своєї території, окупованої на даний момент).

"Закон про мобілізацію необхідний, його потрібно приймати якнайшвидше. Але такого розуміння в українському політичному класі, на жаль, не проглядається", – констатує експерт.

Йдеться про виживання

За словами доктора політичних наук, експерта Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігоря Петренка, ніхто не думав, що буде легко із законопроєктом про мобілізацію. Але зараз, вважає він, бачимо якийсь розгул популізму.

"Практично всі намагаються впхнути туди якісь свої пропозиції. Опозиція метає альтернативні законопроєкти, намагаючись загравати із тією соціальною групою, яка скептично ставиться до мобілізації загалом. Це, звісно, не державне мислення. Усі політики, які зараз піаряться на цій темі, виступають як популісти, як безвідповідальні люди. І у них не має бути політичного майбутнього", – упевнений експерт.

Він наголошує – те, що вкладається в мобілізаційний законопроєкт, є позицією, потребами Генштабу, що визнав і головком Залужний. Виходячи з міркувань нацбезпеки, збереження нашої державності.

"Усі ті, хто критикує мобілізацію, мають розуміти, що йдеться про виживання. Нашої армії, відповідно і держави. Воїни на передовій потребують ротації, відпусток, ЗСУ загалом — поповнення. Нам потрібно доукомплектовувати наявні підрозділи, формувати нові", – пояснює Ігор Петренко.

Зрозуміло, продовжує він, що до роботи ТЦ є питання. Але для цього таки й прописуються певні реформи в законопроєкті про мобілізацію.

"Документообіг точно потрібно перекладати у цифровий – подобається це комусь чи ні. І відповідні моменти також прописувати у цьому законопроєкті. Нам потрібно, щоб ТЦК працювали ефективно, правильно, щоб це нормально сприймалося людьми. Ми вже бачимо добрі результати від рекрутингу – ініціативи Міноборони. Згідно з останніми даними, вже близько 37 тисяч українців подали свої резюме для поповнення ЗСУ. Добре, коли отримуєш мотивовану людину, яка свідомо йде на ту чи іншу посаду в збройних силах. Однак рекрутинг – лише гарний додаток до мобілізації, але ніяк не її заміна", – наголошує експерт.

Важливо також, зазначає він, щоб у мобілізаційному законопроєкті встановлювався термін 36 місяців для можливої демобілізації (залежно від ситуації на фронті).

"Будь-які пропозиції можна обговорювати. Але зараз рішення потрібно ухвалювати швидко, – упевнений Ігор Петренко. – У Росії прихована мобілізація йде на постійній основі, країна-агресор не відмовилася від планів щодо захоплення України, знищення нашої нації, державності. І зараз ми зупиняємо ворога лише завдяки героїзму наших воїнів. Сил і засобів у ворога значно більше".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорить дискусія навколо законопроєкту про мобілізацію: з чим прорахувалась влада.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

13 січня 2024, 13:09

Тим хто на передовій 36 місяців і тим хто на кордонах 36 місяців і тим хто у тилу не ризикує постійно життям теж стільки. Може почати ротацію між ними? У нас армія чиновників паразитує, вже чиновницькі посади стали приватною власністю. Армія охоронних фірм та таксистів які обслуговують і захищають цих корумпованих. Чомусь ті хто накрався не мотивований захищати Україну хоч вона і у небезпеці. Зате діє хитра юдейська тактика все перекласти на смердів.


Новини