Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому влада вирішила відіграти назад із законопроєктом про мобілізацію: чим все закінчиться
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому влада вирішила відіграти назад із законопроєктом про мобілізацію: чим все закінчиться

Усі побачили ситуацію, коли внесений законопроєкт про мобілізацію перетворився на валізу без ручки, ніхто не хоче її нести

3 січня 2024, 14:45 comments47097
Поділіться публікацією:

Внесений 25 грудня 2023 року Кабміном до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію, який викликав величезний резонанс через низку дуже жорстких заходів, які там пропонувалися, може навіть не дійти до зали засідань. Як заявила заступник голови Комітету ВР з гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук (фракція "Слуга народу"), до розгляду запропонують інший варіант. Портал "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами перипетії з мобілізаційним законопроєктом та його подальшу долю.

Чому влада вирішила відіграти назад із законопроєктом про мобілізацію: чим все закінчиться

Мобілізація в Україні. Фото з відкритих джерел

Резонансний законопроєкт можуть відкликати на доопрацювання

Військовослужбовець, політичний консультант Олександр Антонюк поділився таким коментарем:

"Зі свого попереднього багаторічного досвіду роботи в парламенті скажу, що до законопроєкту вже внесено дуже багато поправок. Деякі статті будуть вилучені з тексту профільним Комітетом Верховної Ради – з національної безпеки, оборони та розвідки".

Якщо орієнтуватися на заяву (щодо слабкого розуміння, де брати кошти на нову хвилю мобілізації – прим. ред.) міністра фінансів Сергія Марченка, не виключаю, що цей проєкт можуть відкликати на доопрацювання, вважає Олександр Антонюк.

Внесений законопроєкт, навіть якби його ухвалили, не зміг би функціонувати

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін наголошує, що урядовий законопроєкт, який внесли до Ради, явно не життєздатний.

"Влада, побачивши різко негативну реакцію суспільства (що було прогнозовано з огляду на низку драконівських норм, які пропонували запровадити), вже заявила, що цей проєкт не буде розглянутий. Головком ЗСУ Залужний, який вийшов із брифінгом після оприлюднення цього законопроєкту, також дав зрозуміти, що не готовий на себе брати відповідальність за саме такі зміни. По суті, ми побачили ситуацію, коли внесений законопроєкт перетворився на валізу без ручки. Ніхто не хоче його нести. І зрозуміло, чому. Багато норм виглядають явно антиконституційними. Про що заявив той самий Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець. Не говорячи про те, що ми рухаємося в ЄС – і на нас, незважаючи на воєнний стан, поширюються міжнародні конвенції з прав людини", – зазначає політолог.

По суті, продовжує він, внесений законопроєкт навіть якби його ухвалили (а його не ухвалили б) не зміг би функціонувати.

"Влада, отримавши такий негативний фідбек на всіх рівнях, вирішила трохи відіграти назад. І там, схоже, зараз готують новий проєкт – не лише про батіг, а й про пряник. З певними програмами соцзахисту, пільгами для військових та їхніх сімей. Не виключено, що до комісії з напрацювання нового законопроєкту увійдуть військові, депутати (всіх фракцій), представники Кабміну (включно з Мінфіном, який вже заявив, що не уявляє, де брати гроші на забезпечення хвилі мобілізації приблизно в 450-500 тисяч осіб), деяких громадських груп. Поява ідеї у тому, що за бронь доведеться віддавати державі більше грошей вигляді деяких податків – теж досить спірна тема. Адже тоді ще більше відчуватиметься прірва між багатими та бідними. З усіма витікаючими", – пояснює Олексій Якубін.

На його думку, враховуючи резонансність теми, негативну реакцію суспільства, передбачуване падіння рейтингів усіх, хто причетний до мобілізаційного законопроєкту, прийняти навіть пом'якшений варіант виявиться нелегко.

"Опозиція вже активізувалася. Та ж лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко дала зрозуміти, що її політсила голосувати за подібні рішення не стане. Я впевнений, що ми побачимо появу опозиційних проєктів щодо мобілізації та демобілізації. Більш зрозумілих суспільству... По суті, для влади ця тема дуже слизька, незручна. Тому вона так намагається усунутись від законопроєкту. Що не особливо вдається", – зазначає експерт.

Він не виключає, що намагатимуться посилити роботу ТЦК без законодавчих змін.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що відбуватиметься навколо ухвалення нового закону про мобілізацію: коли він запрацює.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

3 січня 2024, 14:55

Достатньо подивитись на поведінку наших панівних корумпованих чиновницьких організмів щоб зрозуміти хвилюватись нема про що. Магазини ресторани забиті брендовим одягом дорогими машинами брендовою ювеліркою елітними напоями та ікрою з омарами навіть золоті унітази та сваровські для нових приміщень. Ніхто не переймається що може раптом це втратити. Головні побоювання - це припинення надходження грошей довірливого Заходу, а не буде що красти не буде кому купувати все це.


Новини