Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому саме зараз Росія активізувалася на фронті – як може відреагувати Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому саме зараз Росія активізувалася на фронті – як може відреагувати Захід

На прикладі тієї ж Авдіївки видно, що росіяни застосовують масовані атаки за допомогою бронетехніки, ракетно-бомбових ударів, дій різних груп піхоти, але ЗСУ були готові до такого

15 жовтня 2023, 12:05 comments1128
Поділіться публікацією:

Росіяни останній тиждень різко активізувалися на фронті. Ідуть масовані атаки на Авдіївку, а також на Лимано-Куп'янському напрямку. І хоча в Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що агресор не досяг значних успіхів, незважаючи на величезні ресурси, а в Білому домі також вважають прогрес окупаційних військ мізерним, ситуація явно ускладнилася для Сил оборони України. Про що свідчить нинішня ситуація на фронті? Як події можуть розвиватись далі, зокрема в ракурсі підтримки України з боку союзників? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому саме зараз Росія активізувалася на фронті – як може відреагувати Захід

Наступ Росії. Фото: GETTY IMAGES

ЗСУ були готові до нових атак агресора

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин розмірковує так:

"Ворог, справді, має незначні успіхи на деяких напрямках. Зокрема, в районі Куп'янська (Лимано-Куп'янський) та біля Авдіївки. Все активізувалося саме зараз, бо попереду – період негоди, коли через грязь просування тієї ж бойової техніки буде значно ускладнене".

При цьому, зазначає полковник, ми знали і знаємо можливості противника, бачимо перекидання резервів. І були готові до таких атак. Тож на кожну його дію українські воїни протиставляють ефективну протидію. І міжнародні експерти цілком вірно говорять, що агресор, незважаючи на задіяння значних сил і засобів, має мізерний поступ за величезних втрат, акцентує Влад Волошин.

"На прикладі тієї ж Авдіївки видно, що росіяни застосовують масовані атаки за допомогою бронетехніки, ракетно-бомбових ударів, дій різних груп піхоти. Але ми, наголошую, були до такого готові. Тому й особливих успіхів у супротивника немає, – пояснює експерт. – Тоді як на Бахмутському, Запорізькому напрямках саме Сили оборони України проводять сплановані та узгоджені дії, які призводять до того, що багатоешелонована оборона противника починає сипатись".

За словами полковника, на відміну від супротивника, ЗСУ не застосовують тактику "м'ясних штурмів". Кожна наша дія детально спланувала, виходячи з наявних сил та засобів на тому чи іншому напрямку.

"Щодо прогнозів. Думаю, до настання перших холодів ситуація на фронті особливо не зміниться. Росіяни кидатимуть усі резерви на напрямках, де, як їм здається, вони можуть досягти успіху. Почнуть хитати лінію фронту не лише в районах Куп'янська та Авдіївки, а й ще на деяких напрямках. Але Сили оборони України готові до цього, – запевняє співрозмовник "Коментарів". – Ми наноситимемо контрудари, не припиняючи наступальних дій у тій же Запорізькій області, а також на півдні Бахмута. Не даючи розпорошити своїх сил".

Полковник висловив сподівання, що міжнародна підтримка України зросте, ми матимемо додаткові та нові зразки озброєнь.

"Ті ж далекобійні ракети, а згодом і авіацію натовського зразка, – уточнює Влад Волошин. – І абсолютно правий генсек НАТО Єнс Столтенберг, коли каже, що найкоротший шлях до справедливого миру – це надання військової підтримки Україні".

Україна може отримати ще більшу допомогу від партнерів

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що різка активізація російської окупаційної армії на фронті, особливо в районі Авдіївки, пов'язана з бажанням напередодні осінньо-зимового періоду, який традиційно не сприяє наступам, піти "на паузу" (як вони розраховують) з максимальними інформаційними дивідендами.

"Не з погляду навіть якихось серйозних успіхів на фронті (для цього в окупантів просто не вистачає ресурсів), але створенням відповідної картинки, демонстрацією можливостей не тільки оборонятися і відступати, а й наступати. Це розраховано переважно на внутрішнього користувача. Але до певної міри – і на країни, які підтримують Україну, – зазначає експерт. — Мовляв, дивіться, у РФ ще багато ресурсів, вона готова воювати практично безкінечно. А ви готові?".

На думку Ігоря Рейтеровича, такі дії агресора не лише не зменшать, а й навіть посилять підтримку України з боку партнерів. Адже така активізація росіян надає нам додаткові аргументи просити те чи інше озброєння, яке дозволить як зупинити ворога, так і відкинути його, констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Сирський заявив про новий наступ РФ: яке місто хочуть оточити окупанти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 жовтня 2023, 11:25

Таку ж риторику пояснень ми чули і в минулому році наступу на Бахмут. Бахмут втратили, втратили ініціативу. Так і не зрозуміли що то був навмисний маневр який давав Росії паузу для налагодження виробництва, навчання військ тощо. Та бахмутська пауза коштувала Росії всього кількох сотен злочинців, а Україні повне виснаження. Але ж нашим корумпованим стратегам з бункерів краще видно тому вони і програли Україну.


Новини