Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому РФ посилює енергетичний тероризм: чи посилиться підтримка України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому РФ посилює енергетичний тероризм: чи посилиться підтримка України

Ракетним ударом 22 березня росіяни публічно демонструють байдужість до будь-яких обмежень під час війни

22 березня 2024, 19:32 comments1116
Поділіться публікацією:

Масована російська ракетна атака на українську енергетику, що відбулася 22 березня, залишається топ-темою дня. Їй сьогодні було присвячене засідання Ставки верховного головнокомандувача. Про неї висловлюються представники Євросоюзу, її аналізують українські експерти. Портал "Коментарі" продовжує збирати думки про черговий терористичний акт країни-агресора та методи протидії подібним ударам.

Чому РФ посилює енергетичний тероризм: чи посилиться підтримка України

Ракетний удар. Фото: з відкритих джерел

На фоні нових атак важливо закликати партнерів посилити допомогу Україні

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб поділилася таким коментарем:

"Сьогоднішня комбінована атака ракетами і дронами справді стала однією з найбільших з початку повномасштабного вторгнення. Але насправді обстріл енергетичних об'єктів відбувається регулярно протягом двох останніх років. Ще рік тому росіяни вивели з ладу майже половину української енергетичної системи, ставлячи собі за мету досягти глобального та системного збою. Деякі вважають нічну атаку "помстою" росіян за Бєлгород, деякі — категорично з цим не згодні. Втім, є факт – обстріл критичної інфраструктури посилюється".

На думку експерта, черговим актом енергетичного тероризму росіяни публічно демонструють байдужість до будь-яких обмежень під час війни.

"Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видавав ордери на арешт військового командування армії РФ, яке організувало масовані ракетні удари по енергетичній інфраструктурі України. За Римським статутом, дії росіян кваліфікували як військові злочини та злочини проти людяності. Але це не зупиняє росіян, які посилюють свої удари", – зазначає Вікторія Гриб.

Вона зазначає, що цієї ночі росіяни вразили десятки магістральних об'єктів української енергетичної мережі, спробували знищити всі основні енергетичні об'єкти міста Харків, завдали істотних руйнацій найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС.

"У містах Кривий Ріг та Суми через значні руйнування енергетичних об'єктів довелося запровадити графіки аварійних відключень електроенергії. Через аварійну зупинку кількох блоків ТЕС та ГЕС в Україні виник дефіцит електроенергії, для покриття якого довелося задіяти аварійне постачання електроенергії з сусідніх країн – Румунії, Словаччини та Польщі", – розповіла нардеп.

Вона наголошує, що такі дії Росії є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, відвертим військовим злочином.

"Зараз на фоні нових атак важливо закликати партнерів посилити військову та фінансову допомогу Україні. Необхідно посилюватись на фронті дипломатії. І не в останню чергу парламентської, – упевнена Вікторія Гриб. – Світ повинен знати й усвідомлювати, що відбувається в Україні, яку ціну ми платимо у боротьбі за цінності, які нас об'єднують. Вважаю, що всіх, кому на Заході мозолить очі допомога для України, варто зібрати та на кілька діб запросити до Харкова, Миколаєва, Запоріжжя, Херсона. Ночівля в Україні під акомпанемент ансамблю з російських "Кинджалів", "Іскандерів" та "Шахедів" назавжди відіб'є бажання гальмувати життєво важливу підтримку для нашої країни".

Росія продовжує свої спроби знищити Україну

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука вважає, що "аргументи" у стилі – ці ракетні удари є відповіддю РФ на рейди російських добровольців до Бєлгородській та Курської областей, або наші удари по російським НПЗ, не витримують критики.

"Насправді такі масовані атаки – лише продовження спроб країни-агресора знищити Україну. Зважаючи на все, росіяни просто накопичили достатньо ресурсу – тому й ударили саме зараз, – пояснює експерт. – Заяви деяких чиновників, політиків та "аналітиків" про те, що в нас нібито ослаблена оборона, навряд чи відіграли тут якусь роль. Думаю, про стан нашої оборони спецслужби Росії знають краще, ніж деякі українські та західні "експерти", які роблять усілякі заяви".

На думку Георгія Туки, очевидно, що в Києві сконцентровано найбільшу кількість засобів ППО, тому він ефективно відбився від атаки 21 березня. На відміну від інших міст та об'єктів, що потрапили під удар 22-го.

"На жаль, ми дуже обмежені засобами ППО/ПРО, а запаси ракет до наявних тануть. Поповнення ж – під величезним питанням, – зазначає експерт. – Не думаю, що чергові терористичні ракетні удари росіян підштовхнуть Захід допомагати нам більше та краще. На жаль, на сьогодні виглядає так, що там у пріоритеті – внутрішня політика. У США точно. Щодо європейців, хотілося б вірити, що вони стануть активнішими".

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого готується РФ: що стоїть за атаками на енергетику України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини