Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому ракетний удар по Україні стався саме зараз: які цілі переслідував Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ракетний удар по Україні стався саме зараз: які цілі переслідував Кремль

РФ знову підтвердила свій статус терориста, який здійснює геноціїдальну війну проти України

29 грудня 2023, 11:57 comments7158
Поділіться публікацією:

Вночі та вранці 29 січня Росія влаштувала, схоже, безпрецедентну ракетно-дронову атаку на Україну. Під ударами опинилися практично всі великі міста, є численні прильоти, руйнування, загиблі та постраждалі. За словами президента України Володимира Зеленського, Росія запустила по Україні 110 ракет, а також безліч БПЛА. Про що свідчить характер цієї атаки? Чому все сталося саме зараз? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому ракетний удар по Україні стався саме зараз: які цілі переслідував Кремль

Ракетний удар. Фото Суспільне Одеса

Масована атака ракетами та дронами має кілька складових

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик вважає, що ця масована атака ракетами та дронами має кілька складових.

Перша – у росіян явно є дефіцит ракет та інструментів завдання точних ударів. Тому вони накопичували їх довгий час. І вперше за досить тривалий час випустили такий обсяг. Тобто у них точно є проблема, інакше били б так частіше, плюс-мінус як рік тому, пояснює експерт.

Друге — ракетна атака була пов'язана з історією, що розганяється в західній пресі, що у Путіна складна економічна ситуація, що торгівля з Китаєм не принесла бажаного результату. А попереду – вибори. І Кремль дуже зацікавлений у заморожуванні війни.

"Якогось моменту ці чутки почали сприйматися як слабкість. І, щоб нівелювати їх, Путін наказав завдати масованого ракетного удару. Щоб показати, як кажуть російські пропагандисти, "послідовність у досягненні цілей СВО", готовність воювати далі. Це вже посилання на східні медіа, де нещодавно повідомили, що Путін у березні нібито говорив Сі Цзіньпіню, що готовий воювати з Україною п'ять років. Такий ракетний удар, за логікою Кремля, має показати його саме таку готовність. Продовжувати обстріли та війну в цілому. Демонстрація сили", – зазначає Віталій Кулик.

Третя складова – те, що удар у часі та просторі виявився пов'язаним із щільною дискусією в Україні навколо резонансного законопроєкту про мобілізацію.

"Нанесення масового удару, на думку російської верхівки, має ще більше підштовхнути частину українців до готовності до переговорів – з тиском на військово-політичне керівництво з вимогами припинення війни тощо…", – розмірковує експерт.

Четверте (а, по суті, мабуть, головна причина атаки саме зараз) — просто помста за збиті недавно російські літаки Су-34, а також знищений десантний великий корабель "Новочеркаськ".

"Кремлю важливо було якнайшвидше закрити це питання. Показати, що Росія потужно відповіла. І решта причин виходить швидше саме з цієї – банальна помста за знищені Україною військові цілі противника. Так, у відповідь полетіло по цивільних об'єктах. По пологових будинках, житлових будинках, торгових центрах. Тим самим РФ просто підтверджує свій статус терориста, котрий здійснює геноціїдальну війну проти України", – констатує Віталій Кулик.

Удари продовжуватимуться з різною інтенсивністю

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак поділився таким коментарем:

"Рано чи пізно такий удар мав відбутися. Ми це розуміли, готувалися. І морально, і зміцнюючи свою ППО-ПРО".

На думку експерта, метою РФ було, швидше за все, помститися за "Новочеркаськ" – корабель, знищений у Феодосії. Плюс спробувати дістати військові об'єкти в тилу, які вони намітили. Третє – елементарний терор.

"Такі удари продовжуватимуться з різною інтенсивністю, – прогнозує Іван Ступак. – Потрібно бути готовими".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ракетний удар РФ по Україні: названо загальну кількість жертв.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Петро Миколайович

29 грудня 2023, 23:23

Ви трохи поспішаєте. Це сталось не29січ

Петро Миколайович

29 грудня 2023, 23:21

Ви трохи поспішаєте. Це сталось не 29 січня а 29грудня.


Новини