Чому повторюється історія Другої світової: що відбувається на фронтах російсько-української війни

Україною та її партнерами мають бути осмислені недоліки наступу-2023, щоб у 2024-му ми провели кампанію значно успішніше

На 22 місяці вторгнення в Україну росіяни активно ведуть наступальні дії по всьому фронту. Є дані, що до президентських виборів у РФ, намічених на 17 березня (фактично-чергових виборів Путіна), Кремль наказав захопити як мінімум Авдіївку (Донецька область) та Куп'янськ (Харківщина). На міжнародному фронті ситуацію теж штормить через вибори, що вже пройшли і насуваються в країнах Заходу. Експерти оцінили ситуацію на цих полях битв спеціально для видання "Коментарі".

2023-го проти нас зіграли два фактори

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж упевнений, що навіть у зимовий період, коли ми йдемо у стратегічну оборону, не можна забувати про наступ.

"У нас є добрі перспективи на півдні (Херсонська, Запорізька області). Потрібно постійно піддавлювати там ворога. А, коли складеться підходяща обстановка – можна і завдати нищівного удару. Але цей удар слід добре підготувати. Чого, на жаль, не сталося з нашим наступом у 2023 році. Проти нас тут зіграли два чинники. Перший – недопостачання необхідних боєприпасів та озброєнь з боку партнерів (авіація, ракетні системи, важка техніка, радіоелектронні засоби, системи ППО). Друга – відсутність нестандартних ходів. Ми наступали там, де росіяни чекали, заздалегідь побудувавши найпотужнішу ешелоновану оборону. Йшли фактично в лоб, зазнавши перших тижнів відчутних втрат. Після чого довелося на ходу розбудовувати плани", – пояснює генерал.

За його словами, діяти слід комплексно. У тилу супротивника. Фланговими ударами. Одночасно атакувати в найуразливіших місцях, на різних театрах воєнних дій. Проводити відразу відволікаючі операції.

"Сподіваюся, недоліки наступу-2023 будуть осмислені Україною та її партнерами – і 2024-го ми проведемо кампанію значно успішніше. Найвище військове та політичне керівництво має працювати у тандемі. Жодних конфліктів! Усі з'ясування стосунків – після перемоги, – наголошує експерт. – Максимально щільно слід працювати з партнерами, пояснюючи необхідність посилення та прискорення постачання ЗСУ всього необхідного для ефективних дій. Наголошуючи, що альтернативи – ні. Що перемога України стане спільною перемогою всіх її партнерів, а поразка – загальною ж поразкою (з усіма можливими у вигляді ймовірної Третьої світової). А тому не треба боятися надавати Україні всі свої запаси боєприпасів і озброєнь. Адже воюємо саме ми!".

Микола Маломуж упевнений, що Заходу слід запускати виробничі потужності, поповнюючи ці запаси. Інакше, акцентує він, може вийти як свого часу з Київською Руссю, коли окремі князівства воювали кожне саме за себе. Не згуртувалися. Не виступили проти монголо-татар єдиним фронтом. З сумними наслідками.

"Те саме було під час Другої світової, коли намагалися утихомирити Гітлера, відсидітися осторонь, коли той починав чергову агресію. У результаті воювати довелося всім, а крові пролилося набагато більше, ніж могло б, виступи цивілізований світ проти фашистської Німеччини єдиним фронтом", – нагадує генерал.

Нам навіть радянське старіння дають зі скрипом, з жалем констатує він. А нове озброєння – четвертого, п'ятого, або навіть шостого покоління – взагалі табу (за рідкісним винятком). Це точно не про бажання якнайшвидшої перемоги над Росією. І це безмірно засмучує, зізнався екс-глава Зовнішньої розвідки.

"Інноваційне озброєння випалило б будь-які російські ресурси, якими Кремль закидає Україну. І внутрішня ситуація в РФ, яка вже загострилася на тлі загибелі понад 300 тисяч її вояк в Україні, почала б хитатися значно помітніше, ніж зараз, – вважає Микола Маломуж. – Наші дипломати, наші розвідки, наші політики та військові, культурні діячі, громадськість, діаспори мають доносити цю позицію до партнерів України. За бажання демократичний світ міг би зібрати в рази більше боєприпасів, ніж зараз і Росія разом узяті. За бажання – санкції проти Росії могли б бути в рази жорсткішими та ефективнішими, як загалом підтримка нашої країни. Слід консолідувати зусилля, вимагаючи від партнерів такого бажання-розуміння. Пояснюючи тим самим щодо нейтральним Китаю, Індії, що росія – глобальна загроза для всіх. І що перемога над нею – справа всього цивілізованого світу. Альтернатива – ядерна війна".

Наші бійці успішно проводять контратаки практично на всіх напрямках

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин поділився таким коментарем:

"Ситуація по всій лінії фронту важка. Насамперед на таких напрямках як Куп'янське, Лиманське, Бахмутське, Авдіївське, Мар'їнське, Мелітопольське. Там тривають найжорстокіші бої. Російська армія за будь-яку ціну намагається отримати якийсь успіх. Вона має незначні поступи, але платить вона за це величезними втратами в живій силі та техніці. Майже половина всіх ворожих атак припадає на Авдіївський напрямок. Там росіяни масово застосовують безпілотники, авіаційні та ракетні удари. Нескінченні штурми. За даними нашої розвідки, до початку виборів до РФ (березень-2024) армія противника намагатиметься захопити Авдіївку, Куп'янськ, вийти на межі Донецької області. Саме тому, не шкодуючи сил та засобів, противник атакує. Використовуючи майже всі резерви. Кидаючи поповнення у бій буквально "з коліс". А прихована мобілізація до РФ не припинялася. І є ймовірність, що стане активнішою. Як наслідок – ескалація по всьому фронту".

Також, за словами полковника, армія агресора намагається вибити ЗСУ з лівого берега Дніпра на Херсонщині. Українським військовослужбовцям вдалося наприкінці осені зачепитися там, тепер намагаємось утримати плацдарм.

"Наші бійці успішно проводять контратаки практично на всіх напрямках. І говорити про те, що агресор має значні успіхи, не доводиться", – підкреслює Влад Волошин.

Він зазначає, що на міжнародній арені Росія продовжує використовувати своїх сателітів, "друзів Путіна" у різних країнах. Особливо яскраво це виявляється у поведінці угорської влади, яка всіляко намагається блокувати не лише євроінтеграцію України, а й виділення нам допомоги. Причому не лише з бюджету ЄС, а й від США. Крім того, наголошує експерт, Росія шукає по всьому світу озброєння та боєприпаси для продовження війни. І у випадку з тими самими Іраном і КНДР їй це вдається.

"У свою чергу Україна продовжує активну зовнішньополітичну діяльність, пояснюючи важливість поразки РФ у цій війні. І, незважаючи на певні складнощі, партнери виділяють нові та нові пакети допомоги нашій країні. І роблять заяви (як та сама Німеччина) про те, що підтримка продовжуватиметься, незважаючи ні на що. У грудні ми вже отримали нові пакети допомоги і Німеччини, і США. Великобританія та Норвегія заявили, що починають створювати корабельну коаліцію, щоб допомогти Україні відновити військово-морські сили. Коаліція "Рамштайн" надає нам усіляку допомогу. Є надія, що в найближчому майбутньому США розблокують підтримку України. І до нас масово підуть нові озброєння, боєприпаси, усі засоби, які допоможуть ефективно протистояти російській агресії", – зазначає Влад Волошин.

За його словами, на інформаційному фронті РФ не залишає спроб розхитати ситуацію в Україні. Раз у раз просуваючи меседжі про нібито конфлікт між військовим та політичним керівництвом.

"Явні ІПСО, які не повинні розбити монолітність українського суспільства, військово-політичного керівництва", - вважає експерт.

Найближчим часом РФ продовжить потужно атакувати, прогнозує він. Ми вже бачимо зростання ударів за допомогою безпілотників та ракет. Ворог цілить у мирних містах (у тому числі Київ), з енергетичної інфраструктури.

"Такі удари з настанням холодів збільшуватимуться, – попереджає полковник. – Ті, що були раніше, – це пристрілка. Далі буде складніше відбивати такі атаки. Але наші ППО готові до цього. Маємо певну кількість сил та засобів для протистояння. Наше завдання – продовжувати протистояння, ламаючи плани ворога".

Читайте также на портале "Комментарии" - як Путін сприймає Росію: чи є можливість усунення диктатора.