Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому час міняти підходи мобілізації: що потрібно врахувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому час міняти підходи мобілізації: що потрібно врахувати

Потрібно підвищувати якість мобілізації, надавати можливість демобілізації, захищати права військових

20 грудня 2023, 14:17 comments2236
Поділіться публікацією:

В Україні активно обговорюються зміни правил мобілізації. Тему порушували і на підсумковій прес-конференції президента Зеленського, який попередив, що не підпише (у разі ухвалення парламентом) законопроєкт про мобілізацію жінок. Від ідеї повісток через додаток "Дія", схоже, теж відмовилися. Натомість посилилася роздача повісток на вулицях, у торгових центрах та ресторанах, а де-не-де їх почали розносити по квартирах. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" необхідність зміни підходів до мобілізації-демобілізації.

Чому час міняти підходи мобілізації: що потрібно врахувати

Мобілізація в Україні. Фото з відкритих джерел

Законодавство, згідно з яким відбувається мобілізація, морально застаріло

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран пояснює:

"У нас є чинне законодавство, згідно з яким проходить мобілізація. Але на 22-му місяці широкомасштабної війни вже більш ніж зрозуміло, що це законодавство морально застаріло. І його необхідно модернізувати з огляду на сьогоднішні реалії. Як відомо з відкритих джерел, над цим активно працює парламент. Там обговорюються різні варіанти мобілізації, рекрутингу (добровільної мобілізації), питання демобілізації і так далі".

Такий законопроєкт, зазначає експерт, безумовно, необхідний. Нам, наголошує він, треба підвищувати якість мобілізації, надавати можливість демобілізації, захищати права військових.

"Так що – чекаємо на законопроєкт, який мають внести до зали засідань до кінця цього року або початку 2024-го. І тоді вже обговорюватимемо його, відштовхуючись від тексту документа", – констатує Віктор Таран.

Необхідно максимально усунути від питання мобілізації політиків

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник погоджується з тим, що тема мобілізації дуже чутлива для України.

"Тому, – пояснює він, – я не став би коментувати заяви Зеленського чи Безуглої. А скоріше сконцентрувався на тому – що необхідно робити, щоб мобілізація була більш ефективною, правильнішою".

По-перше, зазначає експерт, необхідно максимально усунути від цього питання політиків. Тому що кожен із них концентрується навколо свого електорату, а той, як правило, не хоче воювати.

"Це гірка, але – правда. Переважна більшість громадян вважає, що громадянський обов'язок має виконувати хтось інший, але – не він особисто", – констатує Микола Мельник.

За його словами, така поширена думка у тих сім'ях, де немає представників ЗСУ.

Щоб змінити його, потрібна тотальна мобілізація, упевнений експерт. Без "недоторканної касти", яка може відкупитися.

"З корупцією у ТЦК (військкомати) необхідно боротися тотально. Щоб суспільство відчуло – захищати Батьківщину йдуть усі. Незалежно від статусу, коштів, зв'язків тощо", – наголошує Микола Мельник.

По-друге, продовжує він, важлива ставка на спеціалізацію.

"Слід ретельніше підходити до цієї складової, – вважає експерт. — Відштовхуватися від готовності тієї чи іншої особи виконувати свій конституційний обов'язок із захисту Батьківщини. Але – відповідно до його спеціалізації. Якщо ти фізично розвинений – йти у відповідний рід військ, якщо ти маєш інші навички – використовуй їх на користь своєї країни. Не можна всіх кидати в один казан, а потім рандомно розподіляти по частинах (як зараз). У результаті немає зв'язку між готовністю солдата до виконання свого обов'язку – і тим, куди його спрямовують".

По-третє, вкрай важливою є модернізація ЗСУ, упевнений Микола Мельник.

"Нам слід, – уточнює він, – відходити від радянських методик, спрямовувати основні зусилля не на збільшення кількісного складу армії, а на її ефективність, технологічність. У тому числі за рахунок збільшення числа дронів серії FPV (з камерою) та загалом БПЛА. Слід робити ставку на технологічність. І тоді нам у збройних силах буде потрібно менше людей".

Ці три складові дозволять пройти 2024 без сильних потрясінь, акцентує експерт.

"Ну і, звичайно, – зазначає він, – немає жодної потреби мобілізувати жінок. У нас ще достатньо мобілізаційного резерву серед чоловіків".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стане визначальним у 2024 році: як переламати хід війни на нашу користь.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини