Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Бахмут стає пасткою для росіян – чи всі завдання виконало місто-фортеця
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Бахмут стає пасткою для росіян – чи всі завдання виконало місто-фортеця

Пряма загроза напівоточення чи повного оточення в Бахмуті вже зараз змушує росіян серйозно нервувати

26 травня 2023, 13:20 comments6133
Поділіться публікацією:

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) не виключають просування представників ПВК "Вагнер" углиб міста-фортеці – Бахмута. Тим часом ватажок "вагнерівців" – Євген Пригожин повідомив, що виводить свої підрозділи з позицій у тилові табори. Він також наголосив, що заявлені Путіним цілі т.зв. "спеціальної військової операції" обернулися для Росії не просто провалом, а спрацювали з точністю до навпаки, зробивши українців найвідомішою нацією у світі та ще й неймовірно мілітаризованою. Про що говорять ці заяви? Що показали бої за Бахмут і Донбас, чим вони в результаті обернуться для "російських окупантів, які їх "звільняють" (знищують)? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Бахмут стає пасткою для росіян – чи всі завдання виконало місто-фортеця

Бахмут. Фото: з відкритих джерел

Бахмут із символу перемоги, яка не відбулася, може стати для росіян ще й символом нищівної поразки

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж розмірковує так:

"Окремі успіхи "вагнерівців" в районі Бахмута — це швидше останній подібний "переможний" писк агресора в цій війні. Вони пробивали там буквально чолом (снарядами, "гарматним м'ясом") квартал за кварталом. І то, так і не змогли взяти місто-фортецю повністю під контроль. Залишаються ще осередки захисту в районі "Літак", у низці інших місць. І на цьому фоні розпочато ще й наші тактичні контрнаступальні операції, які створюють умови для півохоплення Бахмута і угруповання противника ("вагнерівців" або тих, хто може прийти їм на зміну, враховуючи намір Пригожина вивести звідти своїх найманців)".

За словами генерала, пряма загроза напівоточення або повного оточення в Бахмуті змушує противника нервувати. Адже він починає відчувати, що, забравшись у зруйноване місто-фортецю, фактично втрапив у пастку. Що наші вогневі засоби (ракетні, артилерійські, мінометні) можуть знищити там усіх загарбників з огляду на те, що мирного населення на місці багатомісячних битв, схоже, не залишилося.

"Постачання нам далекобійних ракет ще більше спрощує завдання. У результаті Бахмут із символу перемоги, яка не відбулася, може стати для росіян ще й символом нищівної поразки. Створюючи ситуацію перелому, коли наші оборонні операції почнуть переходити у контрнаступальні, а на певних ділянках фронту – і наступальні", – констатує Микола Маломуж.

Саме в Бахмуті нам вдалося фактично знищити ПВК "Вагнер"

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш поділився такою думкою:

"У нас часто неправильно, скажімо, – пропагандистськи – ставляться питання, через що спотворюється і сенс відповідей на них. Типу — "хто зараз контролює Бахмут", "чи змогли ми його відстояти?". Насправді, сам собою Бахмут, його утримання може бути метою наших дій. Цинічна, але справжня мета війни – вбити якнайбільше живої сили противника, щоб він не міг захоплювати нашу територію і, відповідно, вбивати нас. Тільки з цього погляду слід розглядати ефективність усіх військових операцій. А Бахмут – це укріпрайон, який ми після повномасштабного російського вторгнення з 20-х чисел лютого 2022-го активно готували до оборони. І завдяки цьому він дозволяв і продовжує дозволяти нам ефективно знищувати противника".

Експерт звертає увагу, що, згідно з класичною військовою наукою, втрати сторони, що наступає, в 3-5 разів більше, ніж у тієї, що обороняється. Відповідно, перебуваючи у міській забудові, будинках, підземних міських комунікаціях, у промзоні, і маючи при цьому тил, ми мали переваги перед росіянами у можливостях їх знищення. І ми цю перевагу використали.

"Нам вдалося фактично знищити ПВК “Вагнер”. Сам Пригожин це визнав. Нам удалося знищити мобілізаційні можливості "Вагнера". Бо за місяці штурмів Бахмута всі побачили, як ця компанія воює. "М'ясні штурми" будуть тепер тавром для цієї ПВК. І навряд чи хтось захоче туди йти, як було, скажімо, ще 10 місяців тому. Крім того, знищено чимало представників російської регулярної армії, відряджених до Вагнера. Плюс — виснаживши супротивника в Бахмуті, ми не дали йому просунутися далі. Якщо б не зупинили ми росіян у Бахмуті, вони б уже стояли під Костянтинівкою, Слов'янськом та Краматорськом", – наголошує Сергій Гармаш.

Також, зазначає він, ми виграли час на отримання зброї та навчання наших військових для підготовки до масштабних наступальних дій.

"Загалом, на мою думку, ми вирішили всі завдання, які стояли перед операцією оборони Бахмута", — резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можуть Україну зараз посадити за стіл переговорів – як нам реагувати на "мирні" ініціативи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

26 травня 2023, 12:36

Розкручена тема Бахмута, як вистави Сенцова і томосу, саме і стане результатом вдалого контрнаступу. А про зворотні результати, давайте згадаємо шоу Тягнибока і подібних істот. Зараз у найбрехливішого Вождя Всесвіту, теж є зворотній результат його укромуністичного контрбліцкригу, якому вже рік: ядерна зброя у Білорусі, багатоешоловані укріплення з російської сторони по всій лінії, створення ЧВК у Криму і всюди... Все буде вибори президента у США!


Новини