Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи справді ЗСУ переходять до оборони по всьому фронту: яку мету переслідує ворог
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді ЗСУ переходять до оборони по всьому фронту: яку мету переслідує ворог

Резерви, які Україна готувала для контрнаступу, тепер, схоже, буде використано вже в обороні

3 грудня 2023, 15:20 comments1664
Поділіться публікацією:

Україна вступила в зиму із тривожними військовими та дотичними до військових новинами. Російська окупаційна армія має певний поступ у Донецькій області. Путін, який, на думку західних ЗМІ, виглядає здатним перемогти, оскільки демократичний світ не дав йому в Україні такої потужної відсічі, як варто було, збільшує і витрати на війну, і російські збройні сили. Експерти проаналізували ексклюзивно для порталу "Коментарі" ситуацію на фронтах та перспективи бойових дій.

Чи справді ЗСУ переходять до оборони по всьому фронту: яку мету переслідує ворог

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Зараз триває позиційна війна

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко зазначає, що ЗСУ зараз переходять до активної оборони по всій лінії фронту. Від Харківської до Херсонської областей – а це 1,2 тисячі кілометрів.

"Противник залучає суттєві сили для проведення наступальних дій, особливо на сході. Росіяни цим займалися із січня, створили відповідне угруповання. Підтягнули резерви. Артилерія, авіація. У тому числі на тих напрямках, де ми намагалися проводити контрнаступальні дії. Бахмутський, Мелітопольский, Бердянський, Херсонський, – перераховує експерт. – Зважаючи на це, ЗСУ переходять в активну оборону з нанесенням (за потребою) контрударів".

На думку генерала, резерви, які ми готували для контрнаступу, схоже, буде використано тепер уже в обороні. І нам необхідно проводити поповнення (про що йдуть чіткі сигнали) за рахунок мобілізації.

"Зараз триває позиційна війна. Нам важливо призупинити поступ супротивника навіть на тактичному рівні. Президент України нещодавно побував у районах близьких до ведення бойових дій. Заявив про необхідність забезпечити інженерне обладнання системи оборони по всій лінії фронту. Щоб противник мав серйозні втрати у озброєнні, живій силі та техніці", – розповідає Ігор Романенко.

Він наголошує, що, ведучи активну оборону, нам важливо виграти час, щоб акумулювати сили та засоби для наступальних дій наступного року. Швидше за все – з весни.

"Важливо посилити роботу із союзниками, а також виробництво нашим ВПК необхідного для забезпечення ЗСУ сучасними озброєнням та технікою, що дозволить забезпечити наступного року вирішення стратегічного завдання щодо деокупації наших територій", – підсумовує генерал.

РФ продовжить атакувати

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин поділився таким коментарем:

"Ситуація на фронті (в усіх напрямках) стабільно складна. Противник продовжує намагатися наступати і на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському напрямах. Взяти під контроль Авдіївку. Кидає на "м'ясні штурми" особовий склад, супроводжуючи це застосуванням техніки, авіаційних та ракетних ударів. Непроста ситуація у Мар'їнці. На південному напрямку також йдуть запеклі боротьби – і в Запорізькій області, і на невеликому плацдармі на лівобережжі Херсонщини, де у листопаді нам вдалося закріпитися".

Полковник наголошує, що країна-агресор хоче до холодів здобути хоч якісь успіхи. А до президентських виборів (березень-2024) взяти під контроль усю Донецьку область. Тому, не шкодуючи сил і засобів, йдуть наступальні події супротивника.

"Наші Сили оборони запекло пручаються. Де є можливість, наносять контрудари, паралельно намагаючись атакувати на тому самому Мелітопольському напрямку, – пояснює Влад Волошин. – З настанням холодів РФ, яка накопичила запас ракет, збільшила виробництво дронів (у тому числі іранських – на своїй території) битиме по нашій енергетичній системі, інфраструктурі. Це ми розуміємо, розуміють наші закордонні партнери. І вже вжито певних заходів".

За словами експерта, продовжуються постійні удари по прифронтовій території, прикордонній. Агресор, наголошує він, не дотримується правил ведення війни, норм міжнародного гуманітарного права. Б'є по медичних установах, цивільних об'єктах. Намагається вселити в український народ зневіру у ЗСУ, продемонструвати, що ми не зможемо переламати перебіг війни.

"На міжнародному рівні РФ проводить постійні інформаційно-психологічні операції. Намагається показати, що Західний світ утомився від війни в Україні. Беручи на озброєння пробуксування з виділенням нам допомоги (і США, і ЄС). У хід йдуть російські "агенти" як той же уряд Угорщини, який блокує підтримку нашої країни. Мета – посадити Київ за стіл переговорів із Москвою по правилах Кремля", – зазначає Влад Волошин.

Але світ не втомився, запевняє він. Наші міжнародні партнери чітко заявляють про це. І, швидше за все, в середині грудня ми почуємо запрошення до ЄС.

"Якщо Україна не витримає, наступними будуть країни НАТО. І тоді це реально стане Третя світова. Розуміючи це, нам продовжуватимуть допомагати, – вважає експерт. – Ну, а РФ продовжить атакувати. У тому числі, за допомогою інформаційної кампанії всередині нашої країни, розганяючи чутки про розбіжності між військовим та політичним керівництвом. Намагаючись внести розкол у наше суспільство. Але український народ чудово розуміє, хто агресор, хто — справжній ворог".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський назвав місяць, коли може настати переломний момент у війні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

4 грудня 2023, 08:32

"ответ" - а ты долбоеб, раз веришь этой зеленой выблядской власти. Покупая для фронта золотые яйца по 17 грн за штуку и разворовывая всю помошь победить невозможно, т.к. армии достаются крохи, в то время как эти твари зеленые только обогощаются. И Авдеевку все таки сдадут, спорим, ссучье отродье?

ответ

3 грудня 2023, 16:07

мета - ты козел

Мета

3 грудня 2023, 15:41

Вот и весь Залужный. Вознесли до небес, а ему некогда-он диссертацию пишет и зарубежным таблоидам интервью дает. Когда тут воевать.


Новини