Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи можуть принести мир в Україну домовленості на глобальному рівні – що відбувається на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть принести мир в Україну домовленості на глобальному рівні – що відбувається на фронті

Говорити про якийсь дипломатичний шлях вирішення конфлікту поки що точно не доводиться

24 жовтня 2023, 15:50
Поділіться публікацією:

Ситуація на фронтах російсько-української війни та навколо неї залишається вкрай складною. Українські воїни мають певні успіхи на півдні, тоді як армія агресора продовжує самогубні атаки на Авдіївському напрямку, штурмує позиції Сил оборони України в районі Куп'янська. При цьому навряд чи така активізація випадково збіглася із загостренням на Близькому Сході, де також проглядається російський слід. Дедалі частіше звучать думки про глобалізацію конфлікту, про те, що всі війни зараз, по суті, є однією спільною – протистоянням демократій та диктатур. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо загострення на українському фронті та у світі загалом.

Чи можуть принести мир в Україну домовленості на глобальному рівні – що відбувається на фронті

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Росіяни хочуть повторити якусь чергову Курську дугу

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Найближчим часом український наступ тими чи іншими темпами (залежно від погодних факторів) на певних ділянках фронту продовжиться. Як і спроби росіян досягти хоч якогось успіху в районі тієї ж Авдіївки. Щоб подати це як якусь чергову "Курську дугу" (батальна танкова битва часів Другої світової між гітлерівською та радянською арміями), яку вони виграли. Їм дуже важливо показати, що вони можуть не лише оборонятися, а й наступати. Інша річ, що нічого в них під Авдіївкою, швидше за все, не вийде, скільки б вони своїх вояків там не поклали. Це найпотужніший укріпрайон, який у війні з 2014 року. Але певне інформаційне тло пропаганда країни-агресора спробує створити".

На думку експерта, невдовзі відбудеться традиційне для осінньо-зимового періоду зменшення активності бойових зіткнень (що не виключає сплесків на тій чи іншій ділянці фронту). Натомість розпочнеться активніше взаємне застосування ракетних ударів.

"Ми намагатимемося максимально розірвати логістичні ланцюжки окупантів, залишивши їх на передовій на голодній пайці. Ну, а росіяни (і вони особливо цього не приховують) будуть бити по українській інфраструктурі, зокрема по енергетиці, роблячи ставку на терор мирного населення. Сподіваючись (марно), що вдасться зламати український дух опору – і народ тиснутиме на владу, закликаючи до переговорів хоч на якихось умовах", – прогнозує Ігор Рейтерович.

Він вважає, що говорити про певний дипломатичний шлях вирішення конфлікту поки не доводиться. Ані Київ, ані Москва до цього не готові. Надто різняться позиції. Кремль не погоджується на адекватні умови миру, ми не підемо на капітуляцію.

"З цієї причини ставка робиться на обговорення фінального документа, в основу якого ляже українська формула миру. Вже відомо, що найближчим часом у Мальті відбудеться зустріч радників глав держав. Після цього, мабуть, пройде широка презентація остаточного варіанту цього документа. І тоді вже (за рівнем його підтримки) стане зрозуміло, в який бік ми рухатимемося далі", – зазначає експерт.

Він підкреслює, що ескалація на Близькому Сході, що спостерігається третій тиждень, безумовно, відволікає увагу від російсько-української війни.

"Але, якщо там все піде за оптимістичним сценарієм (він передбачає не вихід конфлікту за межі протистояння Ізраїлю з ХАМАС), то великого впливу на нашу війну це загострення не матиме, – упевнений Ігор Рейтерович. – А от, якщо близькосхідне протистояння набуде ширшого масштабу, із втягуванням туди інших гравців (чого, сподіваємось, не станеться), то це, звичайно, знизить підтримку України. Втім, враховуючи, що загострення на Близькому Сході збіглося з осінньо-зимовим періодом нашої кампанії (традиційно менш гарячим), перефокусування уваги туди не стане для нас чимось дуже проблематичним".

Війна в Україні триватиме

Політтехнолог Юрій Подорожній нагадує, що у своєму недавньому зверненні (яке вже назвали історичним) президент США Джо Байден говорив про необхідність вибудовувати новий світопорядок. Саме про це, наголошує експерт, незадовго до широкомасштабного вторгнення в Україну говорив російський диктатор Путін, закликаючи глобальних гравців сідати за стіл переговорів – і ділити світ на сфери впливу.

"Вже зрозуміло, що й зараз за такий гіпотетичний стіл переговорів, окрім лідерів демократичного світу, мають намір сісти диктаторські режими. Наслідки такого кроку для мене як для історика є очевидними, – каже Юрій Подорожній. – Напередодні Другої світової війни всі намагалися знайти мирний вихід із ситуації, варіанти співіснування з диктаторським фашистським режимом у Німеччині, Італії, з японськими мілітаристами, з диктатурою СРСР. У результаті все завершилося гловальною війною. І зараз ситуація йде до такого ж драматичного фіналу".

Експерт упевнений – якщо Західні демократії хочуть не просто зберегти обличчя, не просто співіснувати з диктаторськими режимами, а й розвиватися – для цього просто необхідна війна, яка покладе край існуванню хоча б частини диктаторських режимів. У Москві чи Ірані.

"Тим більше, що "вісь зла" (Пекін-Москва-Тегеран їх сателіти) вже вибудувана, вона активно працює. І створюватиме постійну напругу. І жодна реорганізація тієї самої ООН не допоможе. Війна в Україні триватиме. Навіть якщо будуть якісь домовленості на глобальному рівні. Інакше саме існування нашої держави опиниться під питанням. Втім, як і всього демократичного світу. Сподіваюся, що наші партнери це розуміють. І зроблять правильні висновки", – констатує Юрій Подорожній.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим закінчиться протистояння демократій та диктатури – хто формуватиме новий світопорядок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини