Головна Новини Суспільство події Тиждень дискусій та скандалів – з чим Україна увійшла в осінь
commentss НОВИНИ Всі новини

Тиждень дискусій та скандалів – з чим Україна увійшла в осінь

Черговий скандал із закупівлями Міноборони продовжив серію розмов про наближення кадрових перестановок в уряді

3 вересня 2023, 16:45 comments1285
Поділіться публікацією:

Тиждень, на якому Україна попрощалася з літом і зробила крок у чергову військову осінь, був насичений різноманітними подіями та дискусіями. Від мусування теми виборів до чергового аналізу українського контрнаступу. І нових дронових атак – в обидві сторони. Експерти вже традиційно зробили спеціально для видання "Коментарі" свій аналіз тижня, що минає (з 28 серпня по 3 вересня), зупинившись на низці інших значущих, на їхню думку, аспектах.

Тиждень дискусій та скандалів – з чим Україна увійшла в осінь

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Наробила шуму безглузда ідея прирівняти корупцію до держзради та передати відповідні справи від НАБУ до СБУ

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк звернув увагу на низку яскравих подій минулого тижня.

"Одна з них – "курткогейт", що набирає хід. Черговий скандал із закупівлями Міноборони (літні куртки замість зимових), який таки може коштувати його голові – Резнікову – місця. Вже відомо, які відбудуться рокіровки, голосувати за які, схоже, будуть найближчим часом. Крім того, бачимо серйозне розгортання корупційних скандалів іншого плану. Наприклад, із заступником Офісу президента – Шурмою. Не виключаю, що певні кадрові рішення буде ухвалено і в цьому напрямі", – зазначає нардеп.

І, звичайно, продовжує він, наробила галасу безглузда ідея прирівняти корупцію до держзради та передати відповідні справи від НАБУ до СБУ. Втім, як і пред'явлення підозри Коломойському – знову ж таки чомусь представниками СБУ та БЕБ, а не НАБУ.

Якщо говорити про український контрнаступ, слід виходити з того, якою була наша мета — і чого вдалося досягти

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що тиждень пройшов під знаком дискусій та скандалів.

Дискусій – на тему вдалого чи ні українського контрнаступу. Скандалів, які пов'язані з МВС та їх правом на застосування зброї.

"Якщо говорити про український контрнаступ, слід виходити з того, якою була наша мета – і чого вдалося досягти. Якщо мета декларувалася як захід у Крим (максимум) чи визволення Мелітополя (мінімум), то у нас – не вийшло. Чому не сталося? Гадаю, той, хто спробує це пояснити, буде оголошений зрадником і зазнає загальної обструкції. Я ж зазначу лише те, що ЗСУ, на жаль, не розрахували свої сили та сили супротивника, що призвело до великих втрат у живій силі та техніці", – пояснює експерт.

При цьому, на його думку, якщо розглядати ситуацію глобальніше, немає сумнівів, що контрнаступ України не є провальним. На чому, до речі, наголосив генсек НАТО.

"Досить швидко було змінено тактику. І певні територіальні придбання (деокупація) ми маємо. Під час жорсткої дискусії, зокрема, всередині України, президент і Генштаб дійшли думки, що немає сенсу продовжувати наступ великими силами — без переваги в артилерії, у високоточній зброї, в авіації. Тому тактика наступу змінилася. І це дає певність, що робота над помилками ведеться. І що наступний рік буде вдалим для України", – наголошує Микола Мельник.

Щодо застосування поліцейськими зброї під час смертельного інциденту в Дніпрі, тут кожен залишиться на своїй думці, вважає він.

"Моя така – бидло зустрілося з не дуже компетентним поліцейським. І це спільна проблема українського суспільства, – пояснює експерт. – З одного боку, ми ненавидимо бидло. З іншого боку, якщо хтось із наших знайомих робить дії, що потрапляють під категорію "бидлячі", ми намагаємося його виправдати. На що накладається реформа поліції, яка по суті не відбулася. Через що ми маємо поліцейських, не навчених працювати в критичних ситуаціях. Тепер поліція спробує використати цей інцидент, щоб просунути свою тезу, ніби громадяни спершу мають виконувати будь-які їхні вимоги, а потім їх заперечувати. Але якщо таке трапиться, правоохоронці зіштовхнуться з серйозним опором громадянського суспільства, яке не збирається поступатися своїми правами на свободу (у тому числі — свободою вираження поглядів) навіть в умовах війни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стоїть за чистками, які анонсував Зеленський – чи пов'язана з цим підозра Коломойського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини