Головна Новини Суспільство події Про що доведеться домовлятися Баку з Єреваном – які ще «республіки» можуть звалитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що доведеться домовлятися Баку з Єреваном – які ще «республіки» можуть звалитися

Після Карабаху виникне питання Зангезурського коридору

28 вересня 2023, 15:05
Поділіться публікацією:

Після того, як в результаті операції азербайджанської армії самопроголошена вірменська республіка Арцах (Республіка Нагірний Карабах – РНК) фактично перейшла під контроль Азербайджану, стало відомо, що РНК припиняє своє існування з 1 січня 2024 року. Як ситуація у кавказькому регіоні може розвиватися далі? Чи вплине це на російсько-українську війну? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що доведеться домовлятися Баку з Єреваном – які ще «республіки» можуть звалитися

Вірменія та Азербайджан. Фото: із відкритих джерел

Баку ставитиме питання про Зангезурський коридор

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик так коментує ситуацію:

"Багато експертів, які займалися цим регіоном, прогнозували повернення суверенітету Азербайджану над Карабахом. Тож ліквідація Арцаха була очікуваною. Питання стояло лише в часі. Коли саме. І як. Сталося це шляхом використання сили та примусу. Досить швидко, не відкладаючи у довгу скриньку, Азербайджан провів низку військових операцій. І в результаті третьої Карабахської війни, яка тривала лише один день, фактично руками самих вірмен (які не наважилися воювати), ліквідував невизнаний Арцах. Це, безперечно, травма для вірмен. Політична поразка офіційного Єревану. У той же час це відкриває для Вірменії низку варіацій подальшого розвитку".

За словами експерта, можна закритися, сфокусуватися на власній травмі, болю, зробивши його центром існування. Жити з жагою до реваншу, стигматизацією страждань, підтримкою периметра "обложеної фортеці". Як наслідок – ймовірність зміни керівництва країни на проросійське (внаслідок виборів чи перевороту, на що сподівається Москва). І очікування на якесь геополітичне диво, яке може ніколи не відбутися.

"Такий шлях швидше призведе до більшої катастрофи для вірмен, тому що після Карабаху виникне питання Зангезурського коридору (транспортний коридор завдовжки близько 40 км через територію Вірменії, що розглядається як можливий засіб для забезпечення транспортного сполучення між західними районами Азербайджану та його ексклавом – Автономною Нахічеванською Республікою). І його точно доведеться вирішувати. Причому, зроблять це Азербайджан і Туреччина, що стоїть за ним, або шляхом сили (військова кампанія), або шляхом великого договору з Вірменією. Ця угода може включати як створення коридору в якості концесії (за участю самої Вірменії, а можливо і Ірану), так і надання мандату з контролю за цією територією представникам ЄС або іншим миротворцям (можливі різні конфігурації, у тому числі за участю РФ). У будь-якому випадку, Баку ставитиме питання про Зангезурський коридор. Це буде частиною договору щодо фактичного припинення війни Азербайджану з Вірменією", – упевнений Віталій Кулик.

Другий шлях розвитку, на його думку, полягає в тому, щоб забезпечити конвертацію болю, поразки – у нову якість майбутнього для Вірменії. Можливо, пов'язаного із Заходом.

"Питання – чи зможе утримати владу вірменський прем'єр Пашинян та повести країну саме до такого майбутнього. Він ще має підтримку в вірменському суспільстві, є підтримка Заходу. Той дає зрозуміти, що відхід Росії не означає повний колапс безпеки для Вірменії. Тому майбутнє поки що відкрите. І непередбачене, – вважає експерт. – Щодо самого Карабаха, очевидно, що ліквідація його квазідержавності та ще й руками самих вірмен – це повна та остаточна перемога у цьому питанні Баку. Як і арешт азербайджанцями Варданяна – "прем'єра" РНК, надісланого Росією".

Росіяни, акцентує Віталій Кулик, не відіграли жодної ролі як миротворців та гарантів безпеки вірмен. Те, що в Карабаху не трапилося різанини, геноциду, масового знищення вірмен – це не завдяки росіянам, а тому, що Азербайджан намагається зробити з того, що відбувається, гарну історію. Не допустити санкцій, погіршення відносин із Заходом, пояснює експерт.

"Росіяни не виконали жодного зобов'язання перед Єреваном у рамках миротворчої операції. Вони зрадили вірмен. І сподіваюся, ця зрада буде очевидною для всього вірменського народу", – каже Віталій Кулик.

Ця ситуація, вважає він, стала черговим підтвердженням ослаблення РФ на пострадянському просторі.

"Росія все більше втягується у війну проти України, тому змушена йти з інших регіонів. Вона не здатна протидіяти негативним для себе сценаріям — і намагається домовитися з переможцями, з сильнішими гравцями. І стає десь клієнтом китайської гри (як у Центральній Азії), десь турецької (як на Кавказі). Суб'єктності РФ проявляє дедалі менше", – констатує експерт.

За його словами, стратегічно це означає, що Україна – на вірному шляху. І точка суперкрихкості РФ, після чого піде розвал — все ближче. Тактично ж відбудеться концентрація зусиль Москви на "українському питанні". Що у короткостроковій перспективі нічого хорошого Україні не несе.

Після перемоги України завершиться історія Придністров'я

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає дивними заяви, що РНК припиняє своє існування з початку нового року.

"Цієї вигаданої республіки вже немає. І існувала вона лише завдяки підтримці Росії. Як те саме Придністров'я", – наголошує експерт.

Він наголошує, що РНК була створена і стільки протрималася лише завдяки тому, що РФ була зацікавлена у підтримці цієї точки напруженості на Кавказі. Це давало Кремлю можливість керувати процесами. Мати важелі впливу. Забезпечувати свою присутність у регіоні.

"Втрата такої можливості – наслідок поразок, які зазнає РФ в Україні. Це призводить до суттєвого послаблення російського впливу на багато процесів. Російська імперія втрачає ті території, які фактично контролювала. Поки що це території, які формально не входили до складу РФ. Але згодом підуть процеси та втрати територій, які формально входять до складу нинішньої імперії", – прогнозує Борис Кушнірук.

На його думку, на російсько-українську війну, що відбувається в Карабаху, хвилювання всередині Вірменії ніяк не позначаться.

"Просто Росія не може дозволити собі відповідати за ті території, за які відпоідала. І вона залишає РНК, фактично "кидаючи" вірмен, які довірилися Москві, – констатує експерт. – Як тільки завершиться війна в Україні (сподіваємось – нашою перемогою), завершиться й історія Придністров'я та інших квазіутворень, які існують лише тому, що РФ їх породила та підтримує задля створення напруги у тому чи іншому регіоні".

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні очікування жовтня – що відбуватиметься в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини