Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: які висновки потрібно зробити, на що тепер чекати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: які висновки потрібно зробити, на що тепер чекати Україні

Масовані удари росіян по українській енергосистемі продовжують створювати великі проблеми і змушують багато про що задуматися

14 квітня 2024, 13:00 comments1778
Поділіться публікацією:

Другий тиждень квітня запам'ятався закінченням епопеї із законопроектом про мобілізацію, а також продовженням затягування з боку США рішення щодо виділення допомоги Україні. Накотила і нова хвиля розмов про переговори, фоном до якої Росія посилила атаки на Україну – і з землі, і з повітря. Експерти традиційно проаналізували для порталу "Коментарі" найбільш значущі, на їхню думку, події тижня (з 8 по 14 квітня).

Підсумки тижня: які висновки потрібно зробити, на що тепер чекати Україні

Ракетний удар по енергетиці України. Фото: з відкритих джерел

Для України цей тиждень втрати своїх енергетичних потужностей після ракетних атак росіян

Політичний експерт Світлана Кушнір основними подіями на зовнішній арені вважає кризову ситуацію з проходженням проекту з виділення допомоги Україні в парламенті США, велику воду, яка прийшла до РФ і затоплює Казахстан, а також напруженість на Близькому Сході, де в ніч проти 14 квітня Іран атакував Ізраїль. сотнями ракет і дронів.

"Для України це тиждень втрати своїх енергетичних потужностей після ракетних атак росіян. Це і Трипільська ГЕС, і низка інших генеруючих підприємств, і Запорізька атомна електростанція. Протягом 7-9 квітня фіксувалися чергові російські провокації із застосуванням БПЛА на території ЗАЕС. Спроба звинуватити Україну в причетності до цих озброєних провокацій на окупованій росіянами Запорізькій АЕС є марною. Місяць квітень у пам'яті українців – це місяць глобальної техногенної катастрофи ХХ століття – аварії на Чорнобильській АЕС. Ніхто й ніколи з українців не хоче повторення цього страху! Але ми знову маємо справу з російськими атаками, зокрема імітаційними, спрямованими на дискредитацію Сил оборони України", – зазначає експерт.

Вона наголошує, що російська окупаційна армія, під контролем якої перебуває ЗАЕС з березня 2022 року, свідомо та поетапно посилює ситуацію з безпекою на найбільшому в Європі атомному об'єкті (6 атомних ректорів). Регулярна втрата зовнішнього живлення та низька кваліфікація персоналу "Росатому", який станом на даний момент намагається незаконно "керувати" об'єктом, рано чи пізно може стати причиною катастрофи на ЗАЕС.

"Захоплення Росією ЗАЕС, мілітаризація та окупація, що продовжуються, створює безпрецедентні загрози для ядерної безпеки не тільки України, а й для всієї Європи та світу. Існуючі механізми ядерного стримування РФ демонструють свою неефективність. Світ має зайняти рішучу позицію щодо запобігання реалізації агресором злочинних сценаріїв, а також посилити санкційний тиск на РФ. Ми сподіваємося, що голос МАГАТЕ звучатиме голосніше, а реакція на атаку української атомної електростанції, яка перебуває в заручниках у росіян, буде рішучішою. Тому що світ має розуміти, що у заручниках перебувають не лише громадяни України, а й увесь Європейський континент", – констатує Світлана Кушнір.

Переконалися в низькій якості управління енергосектором

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук поділився такими роздумами:

"Масовані удари росіян по українській енергосистемі, які, на жаль, все частіше досягають цілей, демонструють, як на мене, низьку якість управління енергетичним сектором. Адже, як стало нещодавно зрозуміло, ухвалені рішення не виконуються, необхідні ресурси на захист цього сегменту не виділяються. Як наслідок ми втратили цього тижня Трипільську ТЕС у Київській області. Структурна перебудова даного сектора, проведення необхідних реформ – критично важливі для України. Але чомусь цього не робилося. В енергосекторі продовжуються монополістичні практики. Потрібна повноцінна трансформація, що продемонстрували останні події".

За словами експерта, позитивною стала новина, що "Нова пошта" працює над створенням децентралізованої енергосистеми. Якщо ці новації перенаправити загалом на енергетичну реформу, можемо отримати добрий результат, вважає Ярослав Романчук.

"Державі тут слід прислухатися до бізнесу. Що вона, на жаль, робить нечасто. Той же НБУ зберігає при інфляції 3,2% облікову ставку 14,5%. Той же Кабмін не чує заклики бізнесу замість створення чергових консультативних органів – припинити перевірки, що поновилися, коли підприємців "кошмарять" у і без того важкий воєнний час. Саме про це нещодавнє звернення "Маніфесту 42" (великий український бізнес) до влади із закликом припинити "маски-шоу", продовжити мораторій на перевірки. А наші чиновники вважають за краще створювати нові та нові консультативні ради для залучення інвестицій, відразу перекриваючи бізнесу кисень", – акцентує експерт.

На його думку, сама про себе говорить інформація, що гральний бізнес минулого року у 14 разів більше (!) заплатив до скарбниці податків.

"Це скільки у нас економіки перебуває в тіні?! А слід просто логічно змінювати правила гри на тому чи іншому ринку. І всім полегшає – і бізнесу, і державі. На жаль, у нас надають перевагу максимальному зарегулюванню, погіршенню умов для приватного бізнесу, що вбиває можливості для якісного економічного зростання", – резюмує Ярослав Романчук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається на дипломатичному фронті: які рішення можуть вплинути на події в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини