Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня, що минає: які новини та події стали шоком для України – що найголовніше
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня, що минає: які новини та події стали шоком для України – що найголовніше

Авіакатастрофа у Броварах, корупційні скандали в уряді, підсумки Рамштайну – стали головними темами, які обговорювалися в Україні та за її межами

22 січня 2023, 15:57
Поділіться публікацією:

Тиждень, що минає (з 16 по 21 січня) пройшов для України під продовження гуркоту війни (особливо на Донбасі), з низкою надзвичайних ситуацій, а також найважливішими для нас форумами. Експерти проаналізували найяскравіші, з їхньої точки зору, події – і те, як вони відобразяться на нас у найближчому майбутньому.

Підсумки тижня, що минає: які новини та події стали шоком для України – що найголовніше

Катастрофа у Броварах. Фото: з відкритих джерел

Минулого тижня вперше з початку широкомасштабної війни, почалися реальні антикорупційні дії

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк однією з найважливіших подій тижня, що минає, називає восьме засідання щодо забезпечення обороноздатності України – формат "Рамштайн", яке пройшло в Німеччині.

"На жаль, зустріч виявилася не найуспішнішою, хоч могла бути такою. Німці змогли притримати рішення про масове постачання Україні танків, чим, зрозуміло, порадували росіян, – зазначає експерт. – У той же час інформація, яку надав президенту Зеленському директор ЦРУ Вільям Бернс (як з'ясувалося лише днями, він ще минулого тижня таємно приїжджав до Києва, щоб зустрітися з президентом нашої країни), дала усвідомлення – з яких напрямків росіяни планують свої нові масовані наступальні дії".

Окрім моментів, пов'язаних із безпековою ситуацією, Микола Давидюк звернув увагу, що цього тижня, мабуть, уперше з початку широкомасштабної війни, розпочалися реальні антикорупційні дії – у тому числі проти чиновників Міноборони та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

"Щоправда, до цієї активізації є питання. Робиться це для "галочки", щоб просто зробити перестановки, перерозподілити потоки – і красти далі, чи справді будуть "посадки" і реальне очищення? Дивно виглядає, коли Міноборони не перевіряє тих, хто крав на закупівлі, а просить СБУ перевірити тих, хто зробив цю інформацію загальнодоступною. Як би там не було, сподіваюся, що антикорупційний наступ активізується. Цього потребує і українське суспільство, і наші міжнародні партнери", – наголошує експерт.

Трагедія у Броварах вразила всіх в Україні

Однією з найрезонансніших подій минулого тижня, на думку політолога, директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, стала авіакатастрофа в Броварах, в якій 18 січня загинуло все керівництво МВС.

"Я вважаю невірним, особливо за умов війни, що все керівництво МВС летить на одному борту. Навіть якщо, як повідомлялося, вони летіли "у гарячу точку". Вкрай важливо розставити всі крапки над "і". Ця трагедія має бути розслідувана відповідним чином, надано всі відповіді", – упевнений експерт.

Він також зізнався, що розчарований результатами зустрічі у форматі "Рамштайн", за підсумками якої через позицію ФРН так і не було ухвалено рішення про масові постачання танків в Україну.

"Німеччина зайняла дивну позицію, ставши певною мірою співучасником РФ, – вважає Віталій Бала. – Ми так сподівалися, що нам ось-ось масово передадуть танки. Але цього не сталося. І Україна опинилася у певному цейтноті з огляду на те, що росіяни готують чергові масовані наступи. Абсолютно правильно говорить прем'єр-міністр Польщі Моравецький, що його країна не просто спостерігатиме, як Україна спливає кров'ю – а передасть нам танки, навіть якщо Німеччина не дозволить постачання. Дуже сподіваюся, що наступного тижня будуть ухвалені кардинальні рішення щодо постачання ЗСУ нових видів озброєння, включаючи танки".

Колишній голова "Нафтогазу" Коболєв отримав підозру від НАБУ через неправомірні виплати премій у "Нафтогазі"

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко поділився такою думкою:

"Тиждень, що минає, позначився в енергетиці та комуналці тим, що колишній голова "Нафтогазу" Коболєв отримав підозру від НАБУ через неправомірні виплати премій у "Нафтогазі". Те, про що писали і говорили багато хто ще чотири роки тому, нарешті набуло обрисів". Слідство, нагадує експерт, вважає, що у травні 2018 року Коболєв, який тоді був головою правління "Нафтогазу", видав, всупереч вимогам законодавства, наказ про преміювання працівників компанії. У результаті йому виплатили майже 261 млн. грн. (еквівалент $10 млн.) за "екстраординарні досягнення".

На думку Олега Попенка, наступний тиждень, як і багато попередніх, пройде для українців у боротьбі за енергетичну безпеку та незалежність.

"Прильоти російських ракет, які руйнують енергетичну інфраструктуру, привчили нас до постійних відключень електроенергії. На жаль, на відновлення генеруючих та розподільчих потужностей підуть роки, – зазначає експерт. – І ми маємо бути готовими до найскладніших ситуацій і в комуналці, і в енергетиці".

Читайте також на порталі "Коментарі" — гучні корупційні скандали у Кабміні: про що вони говорять – чи можуть бути покарані винні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

23 січня 2023, 07:45

Зеленый выблядок массово начал обзванивать всех, чтобы остановить негативный кейс с коррупцией в МинОбороны на закупках. По сплетням за молчание и игнорирование темы предлагают или деньги или угрозы. Платят хорошо, украли то много. Сейчас формируют пул блогеров, экспертов и СМИ, которые будут отрабатывать антикриз. А тем временем ВСУ сами покупают себе броники, и народ донатит свои последние гривныки. Какой тупой народ. Вешать надо всех этих зеленый выблядков, с ними войну не победить, это антинародное блядское правительство.


Новини