Головна Новини Суспільство події Переговори у Давосі та обговорення української Формули миру: на що можемо розраховувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори у Давосі та обговорення української Формули миру: на що можемо розраховувати

Зараз Україні важливо звірити годинник, отримати додатковий ресурс для розвитку нашої економіки

14 січня 2024, 13:45 comments7029
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський виступить 16 січня зі зверненням у Давосі (Швейцарія), де з 15 по 19 січня відбудеться Всесвітній економічний форум. Відомо також, що в Давосі сьогодні відбудеться чергова зустріч з української формули миру, а також загалом відбудуться переговори щодо економічного посилення України. На що можемо розраховувати за підсумками зустрічей давоських зустрічей? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Переговори у Давосі та обговорення української Формули миру: на що можемо розраховувати

Світовий економічний саміт у Давосі. Фото: із відкритих джерел

Головне завдання зараз – посилювати нашу економіку

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній поділився такою думкою:

"Оскільки йде війна на виснаження та країни Заходу переходять до нової стратегії щодо підтримки України, головне завдання зараз – посилювати нашу економіку. Зокрема виробництво озброєнь на своїй території, про що говорять союзники. Давоський саміт – це насамперед неформальна тусовка, де зустрічаються багато лідерів бізнесу, політики. Там дуже багато проговорюється. Не обов'язково вирішується відразу, але потім знаходить відображення в конкретних рішеннях тих чи інших урядах. Тож зараз важливо звірити годинник, отримати додатковий ресурс для розвитку нашої економіки".

На думку експерта, цьому сприятиме той факт, що 13 січня було підписано договір між Україною та Британією у сфері безпеки.

"Це фактично – союзницький договір. Який, на мою думку, посилить позиції України. Тому що демонструє, що процеси залучення нашої країни під парасольку безпеки вже запущені. А, коли є такі гарантії – більше шансів на прихід інвестицій", – пояснює Тарас Загородній.

Отже, резюмує він, у Давос ми вирушаємо з добрим бекграундом.

"Сподіваюся, що це втілиться у конкретні договори, під які потім зможемо отримувати конкретні ресурси, а не віртуальні обіцянки вступу до НАТО чи ЄС, – зазначає експерт. – Нас зараз цікавить конкретика – зброя, боєприпаси, фінанси – тут і зараз".

Світ обговорює пункти саме української Формули миру

Політичний експерт Світлана Кушнір наголошує, що Україна прагне миру не лише на своїй землі, а й – на європейському континенті. І ті, хто вирішуватиме в Давосі економічні (і не лише) питання, повинні це розуміти.

"Україна не розпочинала цю війну, але зараз саме наша держава виступає з пропозиціями до всіх розсудливих держав щодо нової конфігурації безпеки та миру. Саме в Давосі пройде вже вчетверте зустріч із презентації та обговорення пунктів т.зв. Формули миру, яку ще 2022-го презентував президент Володимир Зеленський. І, якщо в серпні 2023-го в Джидді на такого роду обговоренні брало участь 40 держав, а восени на Мальті було вже 66, то зараз йдеться вже про 81 країну", – звертає увагу експерт.

З огляду на те, що Росія не налаштована на відновлення миру, а спробу переговорів у Стамбулі в березні 2022-го зруйнували військові злочини РФ у Бучі та Ірпені, враховуючи продовження збройного терору агресора проти України, Кремль своїми руками руйнує можливості для встановлення діалогу.

"І логічно, що світ обговорює пункти саме української Формули миру. Путін проігнорував попередження України про неможливість переговорів із ним у разі спроби нової анексії нашої території. І восени-2022 зробив цю саму анексію, закріпивши в Конституції як "свої" Запорізьку та Херсонську області, а також як би "автономні" денеєрію та еленерію. Кремль і надалі прагне знищити Україну. Москва не готова говорити ні про що, окрім капітуляції Києва. Отже – обговорювати із нею нічого. А меседжі, що періодично спливають в інформпросторі, що РФ начебто готова до переговорів — ніщо інше, як "військова хитрість" у стратегії Кремля. Її мета – послабити підтримку України, посіяти сумніви та протиріччя між союзниками Києва, виграти час для підготовки нової ескалації", – пояснює Світлана Кушнір.

Саме тому, продовжує вона, з ініціативи України пункти Мирного плану Зеленського, що включають напрями ядерної, продовольчої, гуманітарної, енергетичної безпеки, цілісності та непорушності кордонів суверенних держав, почали знаходити підтримку в окремих країнах.

"Так, Японія стала провідником щодо пунктів ядерної безпеки у світі, – нагадує експерт. – До звільнення дітей та заручників, до пунктів гуманітарного спрямвання підключилися окремі країни Глобального Півдня, та сама ОАЕ".

У Давосі, зазначає Світлана Кушнір, буде обговорено питання продовольчої світової безпеки. А також питання надання Україні доступу до заморожених російських активів як способу допомоги нашій країні.

"Але найголовніше, на чому ми акцентуємо увагу – це обов'язкове відновлення сили та впливу міжнародного права, поваги до територіальної цілісності та суверенітету всіх держав у цивілізованому світі. До цієї ідеї приєднується дедалі більше держав, у тому числі й Глобального Півдня, які усвідомили глибину проблеми, важливість покарання за військові злочини, – наголошує експерт. – На фоні російської агресії проти України та сама Фінляндія за рік приєдналася до блоку НАТО, хоча до цього й не збиралася. Світ на порозі Третьої світової війни, а то й уже в ній – у гібридній стадії. Але вона може стати гарячою, аж до ядерної, смертоносної для всіх, якщо допустити широке поєднання диктаторських режимів. Цивілізовані країни повинні зробити максимум, щоб цього не сталося. І цю тему, впевнена, також проговорять у Давосі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які сподівання від зустрічей у Давосі: чи будуть зрушення за формулою світу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини