Головна Новини Суспільство події Чому Росія виграє від виходу із зернової угоди – чи достатньо реагує світ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Росія виграє від виходу із зернової угоди – чи достатньо реагує світ

Імовірність відновлення зернового коридору невелика

5 серпня 2023, 12:58
Поділіться публікацією:

Ситуація навколо зернової угоди, зневаженої Росією, після чого вона розпочала ракетно-дроновий терор української портової інфраструктури, включаючи зерносховища, залишається невизначеною. І поки в США посилають сигнали про готовність виконати вимоги РФ для її повернення в угоду (уточнюючи, щоправда, Москва має визначитися з цими вимогами), Україна діє силовими методами. Морські дрони 4 серпня вдарили по десантному кораблю росіян у Новоросійську, а в ніч на 5 серпня пошкодили російський танкер-хімовоз "SIG" у Керченській протоці. Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Кремль не демонструє бажання повернутися до зернової угоди. Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому Росія виграє від виходу із зернової угоди – чи достатньо реагує світ

Блокада Чорного моря. Фото: з відкритих джерел

Росія, розуміючи, що вже не зможе взяти Київ чи досягти якихось значних успіхів на полі бою, веде війну в економічній площині

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко упевнений, що головна мета РФ – заблокувати експорт зерна з України. І мету цю, на жаль, частково досягнуто.

"Морем ми фактично не можемо нормально постачати зерно. І що буде далі, поки що незрозуміло. З боку країн НАТО не видно готовності супроводжувати судна із нашим зерном своїми військовими кораблями. Навіть Туреччина не наважується на це, – зазначає експерт. – Україна, звісно, намагатиметься максимально завдати шкоди російському військовому флоту, а також танкерам, які мають військове значення. Але за допомогою морських чи інших дронів ми можемо створити проблеми РФ, але не зробити зерновий коридор для себе".

Війна, наголошує Олександр Охріменко, має різні фронти. У тому числі економічний.

"І Росія, розуміючи, що вже не зможе взяти Київ чи досягти якихось значних успіхів на полі бою, веде війну в іншій площині. Економічній. Стрясаючи не лише Україну, а й світовий ринок продовольства. І поки що ми тут програємо", – констатує експерт.

За його словами, погано і те, що країни ЄС, наші сусіди (Угорщина, Польща, Словаччина, Румунія та Болгарія), у той момент, коли у нас такі проблеми з морським експортом, створюють нам ще й головний біль із сухопутним транзитом та продажем нашого продовольства на їхній території.

"Це ще раз показує, що ЄС – також структура "гнилиста". Як і ООН, яка не запобігла російському вторгненню. Як і НАТО, яке не готове дати РФ реальний відлуп, – зазначає Олександр Охріменко. – Саме тому в економічному плані Україна наразі серйозно програє. При цьому врожай минулого року ми практично весь, який планували експортувати, вивезли. Урожай цього року ще збирається – і тут є добрі перспективи. Але щодо морського зернового коридору поки що – повний туман. Імовірність його відновлення, як на мене, невелика. Хіба що доведеться виконувати всі "хотілки" Росії. Що також означатиме, що ми програли. Адже це стане прецедентом зняття санкцій під впливом шантажу. Вкрай небезпечним прецедентом".

Країні-агресорові потрібна війна заради війни

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова розмірковує так:

"Вийшовши із зернової угоди, росіяни намагаються підвищити ціни на світовому ринку зерна, щоб продати своє дорожче. Коли вони почали знищувати українську портову інфраструктуру, то ще раз показали усьому світу, що воюють не лише проти України, а й фактично проти всіх. У тому числі – проти країн, яким ми відправляли гуманітарні вантажі, проти країн, які купували у нас агропродукцію… Країні-агресорові потрібна війна заради війни".

Потрапивши по порту Чорноморськ, росіяни знищили 60 тисяч тонн зерна, яке мало їхати до Китаю, нагадує експерт. І тепер Китай бере участь у зустрічі під назвою "Формула миру", яка 5-6 серпня пройде в Саудівській Аравії.

"Один із пунктів цієї формули – якраз продовольча безпека, – зазначає Тетяна Лупова. – Там прямо говориться, що питання продовольчої безпеки має бути позбавлене збройної складової. Будь-які дії, що негативно впливають на виробництво та постачання продовольства, створюють глобальні ризики. Голод – це загроза всім".

На думку експерта, необхідно забезпечити вільне, повне та безпечне судноплавство у Чорному та Азовському морях, відновити суверенний контроль над українськими портами.

"Не повинно бути так у цивілізованому світі, щоби один неадекват тримав у заручниках усіх, шантажував голодом. Світ має нарешті показати, де саме місце країни-терориста у системі координат нашої цивілізації", – констатує Тетяна Лупова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Захід дозволяє РФ продовжувати блокаду Чорного моря – чи втрутиться НАТО в ситуацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини