Головна Новини Суспільство події Чи справді 2023-й став роком нездійснених надій: які очікування від 2024-го
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді 2023-й став роком нездійснених надій: які очікування від 2024-го

Україні так і не вдалося здійснювати масовані наступальні операції на відкритій місцевості та ще й без підтримки з повітря

22 грудня 2023, 14:07 comments6709
Поділіться публікацією:

Рік добігає кінця – і це традиційний час для підбиття підсумків та складання хоча б приблизних прогнозів. Західні видання, те саме Associated Press, пишуть, що Україна закінчує рік у безвиході розчарованою політикою союзників. А Reuters аналізує, чому український контрнаступ-2023 виявився набагато менш успішним, ніж очікувалося. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) прогнозують, що в січні-лютому 2024 року російським окупаційним військам буде легше проводити наступальні операції, оскільки умови стануть сприятливішими для пересування бронетехніки. Ну, а портал "Коментарі" продовжує опитувати українських експертів про головні підсумки 2023-го (з плюсом та мінусом) для нашої країни, а також – про очікування від 2024-го.

Чи справді 2023-й став роком нездійснених надій: які очікування від 2024-го

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

2024-го війна триватиме за несприятливим для нас сценарієм – на виснаження

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що рік, що минає, був вкрай складним для України.

"Його важко назвати успішним, навіть, якщо порівняти з 2022-м, який ми закінчували на хвилі успішного контрнаступу, звільнення своїх територій. Сподівань на те, що 2023-го деокупуємо ще більше. На жаль, цього не сталося. З об'єктивних та суб'єктивних причин. Та допомога, яку нам обіцяли західні союзники, приходила не вчасно та не в повному обсязі. Було втрачено дорогоцінний час, коли окупанти ще не зміцнили свої позиції. У результаті ворог окопався, зміцнився, замінував величезні площі, мобілізував додатковий ресурс. Що призвело далеко не до тих результатів, які ми хотіли побачити від свого контрнаступу-2023. При цьому зрозуміло, що здійснювати масовані наступальні операції на відкритій місцевості без підтримки з повітря, без переваги в авіації – неможливо. Небезпечно величезними втратами. В умовах переваги ворога в живій силі, в мобілізаційних ресурсах така тактика, м'яко кажучи, контпродуктивна. Але – усі люблять переможців. У результаті бачимо ризики втрати підтримки, припинення фінансової допомоги. Без чого нам буде вкрай складно утримати навіть лінію оборони, яка є на даний момент", – пояснює політолог.

Виходячи з сьогоднішнього дня, продовжує він, складно робити оптимістичний прогноз на наступний рік. Але Максим Ялі вважає, що ми все ж таки отримаємо розширені пакети допомоги від США та ЄС.

"При цьому вже видно, що тих виробничих потужностей, які існують в Україні і навіть на Заході, не вистачає, щоб перекрити чи збалансувати ту кількість боєприпасів, військової техніки, які Росія виробляє сама і отримує від своїх союзників (насамперед – Північної Кореї та Ірану)", – наголошує експерт.

Вже зрозуміло, зазначає він, що 2024 року війна триватиме. За несприятливим для нас сценарієм – на виснаження. А ми поступаємося агресору за кількістю ресурсів – і людськими, і виробничими.

"Багато чого залежатиме від виборів у США. Особливо з огляду на заяви лідера опитувань, потенційного кандидата від республіканців – Трампа у ракурсі бачення вирішення цього конфлікту. І його прихильники в Конгресі вже виступають за згортання допомоги Україні, що призводить до тих проблем, які ми спостерігаємо. Також 2024-го відбудуться вибори до Європарламенту, що може змінити і там розстановку сил. Загалом, – констатує Максим Ялі, – рік буде складним не лише для України, а й світу загалом".

На думку співрозмовника "Коментарів", Україні слід сподіватися насамперед на свої сили, розвивати потужності з виробництва озброєнь, переводити економіку на військові рейки. Але й активно працювати із партнерами, пояснюючи глобальні ризики у разі нашого програшу. Наполягаючи на збільшенні обсягів та прискоренні темпів постачання озброєнь. Включаючи літаки F-16 (те, що обіцяно – явно недостатньо, щоб докорінно змінити ситуацію фронті).

"На кону, – наголошує політолог, – стоїть виживання України як держави, українців – як нації. Тому що цілі Путіна гранично зрозумілі – наше знищення".

Старт діалогу про членство України в ЄС став головним успіхом року

Політолог Володимир Цибулько поділився такою думкою:

"Найголовніше досягнення року – початок діалогу про членство України в ЄС. І є якесь відчуття, що задля цього рішення українська влада підвищувала очікування від саміту НАТО, який не без скандалу пройшов у липні у Вільнюсі. Разом з тим, розчаруванням року, безумовно, є наш не надто успішний контрнаступ. У тому числі тому, що політична влада пропагувала в цьому ракурсі надто високі очікування".

Військове ж керівництво, продовжує експерт, зробило акцент на збереженні життів воїнів.

"Був і відчутний провал у плануванні, – вважає Володимир Цибулько. – Нестача інженерних засобів насправді є недоліком розпіареної військової розвідки, яка точних даних за обсягами мінування не видала".

Щодо прогнозів на наступний рік, то вони у співрозмовника "Коментарів" такі:

– очікування локальних перемог ЗСУ,

— знищення Керченського мосту,

— вихід на Чонгар,

— отримання нових озброєнь,

– домінування української авіації у небі.

"Політичні очікування – криза в ерефії, піррова перемога Путіна на псевдовиборах, блокування російських портів на Балтиці та Чорному морі. В Україні – створення коаліції національної єдності. Також очікуємо на приємний сюрприз від ювілейного Вашингтонського саміту НАТО", – підсумовує експерт.

2024-й – буде складним роком

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов наголошує, що у військовому плані у 2023 році українська армія вела позиційні бої та організувала велику наступальну операцію, яка на жаль не принесла очікуваних успіхів. Аналіз причин, зазначає він, стає підґрунтям для перегляду стратегічних планів на 2024 рік, який проводиться спільно з союзниками.

"Ймовірно, акцент буде зроблено на високоточні удари далекобійним озброєнням, зміцнення захисних рубежів та окремі наступальні операції тактичного рівня. Серйозним викликом є проведення додаткової мобілізації та отримання достатньої кількості озброєнь від союзників", – вважає експерт.

За його словами, Україна проводить роботу з вибудовування довгострокових гарантій безпеки та отримання підтримки. У 2023 році, нагадує Ігор Попов, підписано важливу декларацію G7до якої приєднується дедалі більше країн.

"22 грудня глава Офісу президента Андрій Єрмак провів нараду на цю тему із представниками 32 держав. Одна з важливих складових – розвиток українського оборонно-промислового комплексу та створення спільних підприємств для виробництва озброєнь та боєприпасів", – зазначає експерт.

Він припускає, що у 2024 році на саміті НАТО у Вашингтоні Україна зберігає шанси на отримання запрошення до членства в Альянс, що викликає активну протидію Російської Федерації.

Найважливішим досягненням у зовнішній політиці стало рішення Європейської Ради щодо початку переговорів з Україною щодо членства в ЄСвпевнений Ігор Попов.

"Українська економіка, – продовжує він, – продемонструвала стабільну роботу у році, що минає, хоча й залишалася залежною від міжнародної фінансової допомоги. Уряд підписав меморандум про призупинення виплат зовнішнього боргу до 2027 рокущо зменшить боргове навантаження на бюджет найближчих років".

На початку 2024 року, зазначає Ігор Попов, мають бути прийняті відкладені рішення щодо фінансової допомоги Україні, які затримуються у Вашингтоні та Брюсселі.

Українським виробникам та трейдерам, наголошує експерт, вдалося налагодити експорт зернових урожаю 2023 року. На жаль, наприкінці року блокада польськими перевізниками пунктів пропуску завдала шкоди українській економіці, і ця проблема залишається невирішеною.

"В Україні, незважаючи на воєнний стан, зберігається політична дискусія та плюралізм у медіа. Консенсусом політичних еліт та суспільства вирішено відкласти проведення виборів до закінчення війниЩодо 2024-го – він буде складним роком, – прогнозує Ігор Попов. – І для вирішення кожної військової чи економічної проблеми знадобиться важка спільна робота уряду, суспільства та кожного громадянина".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у нас серйозні проблеми: президент Чехії закликав партнерів припинити говорити про втому від війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини