Головна Новини Суспільство події Чи є конфлікт між Зеленським та Залужним: чим викликані недавні заяви президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є конфлікт між Зеленським та Залужним: чим викликані недавні заяви президента

Невдоволення президента Зеленського поки що не таке велике, щоб міняти Залужного

22 листопада 2023, 12:25 comments17265
Поділіться публікацією:

У листопаді посилилися чутки про тертя між вищим політичним та військовим керівництвом України. Згідно з опитуванням Active Group, понад 77% українців чули про можливу конфліктну ситуацію між президентом і головнокомандувачем ЗСУ. Передували цьому одкровення головкому ЗСУ генерала Валерія Залужного журналу The Economist, які припали не до вподоби Офісу президента. Потім тема неодноразово виринала у закордонних медіа і не тільки. Зрештою, президент, верховний головнокомандувач Володимир Зеленський у нещодавньому інтерв'ю The Sun відреагував на те, що відбувається. Він підкреслив, що, якщо військовий захоче зараз займатися політикою, він не зможе виконувати необхідні завдання на війні. Як вважаєте, чи існує конфлікт між Зеленським та Залужним? Якщо так – як подія може розвиватися далі? Якщо ні – чому так активно роздмухується ця тема? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи є конфлікт між Зеленським та Залужним: чим викликані недавні заяви президента

Володимир Зеленський та Валерій Залужний. Фото з відкритих джерел

План літнього контрнаступу виявився не до кінця виконаним

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Тема конфлікту між Зеленським та Залужним, насамперед, підігрівається росіянами. Але її підіграють і деякі наші політики, переважно з політсили екс-президента Порошенка. Виступаючи тут або як корисні ідіоти, або навіть за певною домовленістю з росіянами".

Усі ці підігріви точно не на користь України, впевнена експерт.

"Щодо ймовірного тертя між Зеленським і Залужним, воно, ймовірно, є. Простий приклад. Президент, як верховний головнокомандувач, дає завдання звільнити українські території. Залужний як головком має надати план таких дій. Зважаючи на все, план літнього контрнаступу виявився не до кінця виконаним. Ми бачимо хороші для України поступи на Чорному морі, на Херсонському напрямку. При цьому немає виходу до Азовського моря з перерізанням ворожого сухопутного коридору в Крим, про що спочатку йшлося. І, напевно, президент має право бути незадоволеним, якщо не виконані плани, які, ймовірно, обговорювалися", – вважає Тетяна Попова.

З іншого боку, продовжує вона, це невдоволення не таке велике, щоб міняти Залужного.

На думку експерта, стаття Залужного, опублікована в The Economist, була скоріше звернена до західних політиків. Щоб підштовхнути їх до передачі Україні більш високотехнологічних озброєнь.

"Не можна перемогти, борючись однаковими технологіями з ворогами, які мають куди потужніший ресурс, у тому числі людський. На цьому наголосив Залужний. На необхідності отримання нами більш далекобійних ракет, артилерії, сучасніших дронів тощо. Щоб переламати перебіг війни. Я саме так розумію цю статтю, – зізналася Тетяна Попова. – До речі, глава Пентагону Ллойд Остін, який відвідав Україну 20 листопада, після повернення заявив, що США очікують від українських воєначальників нових планів, націлених на перемогу. Думаю, Залужний та весь Генштаб зараз ці плани й готують".

Є ревнощі з боку Зеленського на адресу Залужного

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що немає конфлікту між Зеленським та Залужним. Конфлікт, пояснює він, передбачає дві сторони зі зворотною реакцією.

"А з боку Залужного немає зворотної реакції на випади з боку Зеленського та його Офісу. Тож це швидше не конфлікт, а до певної міри – ревнощі з боку Зеленського на адресу Залужного. Спроба показати, що він, Зеленський, кращий. У всьому. Якась хвороблива реакція. Те, що останнім часом наговорив президент, представники його Офісу, партії на адресу військових — вкотре це підкреслює", – зазначає експерт.

На його думку, у нещодавній статті TIME було дано чітку картину того, що відбувається в команді Зеленського  Що собою представляє він сам.

Не менш красномовним, акцентує Віталій Бала, стало і недавнє інтерв'ю Зеленського британському таблоїду The Sun, де він пройшовся по військовому керівництву, яке нібито займається політикою.

"Мені здається, це переходить усі етичні норми, – каже експерт. – Показовим є те, що інтерв'ю давалося саме The Sun. Це жовта, бульварна преса. Так, вона видається великим тиражем, надає безкоштовний доступ до своїх матеріалів на сайті. Але це видання не назвеш серйозним. І, коли глава держави, що воює, дає інтерв'ю такого роду виданню, та ще й намагається (не маючи жодного армійського досвіду) якось критикувати військове керівництво, яке реально воює, це вже за межею... Якийсь комплекс Наполеона".

Залужний, інші наші бойові генерали не рвуться в політику, упевнений Віталій Бала. Їм не до того.

"Але Зеленський несе саме ці дурниці, які прочитає тепер малоосвічена аудиторія The Sun, що ганяється за емоціями (не підкріпленими фактами), "сенсаціями" та різного роду "викриттями". Схоже, що саме така аудиторія – комфортна для Зеленського. Констатуючи: немає конфлікту у його класичному вигляді, є заздрість, ревнощі Зеленського до популярності Залужного. Тому президент та його команда останні кілька тижнів відверто розпочали "похід" на головкома і деяких інших генералів. І це дуже погано", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що відбувається з ООН та країнами-партнерами: чому таке ставлення до війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини