Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які три речі потрібно вирішити Україні: що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах
commentss НОВИНИ Всі новини

Які три речі потрібно вирішити Україні: що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах

Україна намагається заручитися підтримкою як Глобального Півдня, так і країн Заходу

10 січня 2024, 19:55 comments1077
Поділіться публікацією:

У Саудівській Аравії у грудні, без анонсів та звітів, відбулася секретна зустріч між Україною, її союзниками з G7 та представниками країн Глобального Півдня. Про це повідомляють джерела Bloomberg, наголошуючи, що Київ хотів заручитися підтримкою своїх умов для проведення мирних переговорів із Росією. При цьому РФ бажання домовлятися явно не демонструє, зазначили у Білому домі, нагадавши про нові масовані ракетні та дронові атаки з боку російських окупантів по Україні. Більше того – журнал The Time серед глобальних ризиків 2024 року називає ймовірний поділ України, якщо наша країна не вирішить кадрових проблем, не збільшить виробництво зброї та найближчим часом не розробить реалістичну військову стратегію. Про що говорять ці публікації, а також ситуація на наших військовому та дипломатичному фронтах? Які варіанти розвитку подій у ракурсі російсько-української війни виглядають на цьому етапі найбільш реалістичними? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які три речі потрібно вирішити Україні: що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Бачимо лише демонстрацію динаміки, якої, по суті, немає

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко розмірковує так:

"Я думаю, що на всі публікації слід дивитись виключно як на публікації. Не більше. Давайте будемо відвертими: деякі з них робляться для хайпа, деякі – спеціально для того, щоб привернути увагу до тієї чи іншої теми, а якісь – і зовсім ІПСО… Щодо т.зв. "таємних переговорів". Знаєте, коли у переговорах бере участь більше двох сторін, вони вже далеко не таємні. Тому розмови про якусь таємничість у форматі 10-15 країн видаються сумнівними".

На думку експерта, слід звертати увагу на більш приземлені реальні речі, які нам необхідно вирішувати. А їх, на думку Володимира Огризка, три.

1. Постачання Україні необхідних озброєнь та боєприпасів – у потрібні терміни, у достатніх обсягах.

2. Переведення санкцій у такий режим, коли вони реально розвалять російську економіку.

3. Використання Україною заморожених російських активів для боротьби з агресором та свого подальшого відновлення.

"Якби ми сформулювали свої завдання саме так – і почали по кожному пункту працювати предметно і конкретно, тоді й розмови про якийсь розділ України, поразку, переговори на умовах РФ автоматично перейшли б у розряд абсолютного маргіналізму. Ну, а поки що деякі говорять про спільні речі, про все і ні про що, розповідають про зацікавленість у дотриманні норм міжнародного права, при цьому допомагаючи порушнику цих норм – це буде просто чергова розмова. І всі подібні публікації, заяви лише спроба демонстрації динаміки, якої, по суті, немає. Слід діяти у трьох вищезгаданих простих вимірах, які дають відповідь на всі запитання", – констатує екс-глава МЗС.

Важливе значення у дипломатичних переговорах матиме зустріч у Давосі

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає, що, за оцінками західних та українських аналітиків, спроба російського наступу на напрямках на Куп'янськ та на Авдіївку не принесла запланованого успіху.

"Українська армія змогла відбити атаки переважаючих сил противника, і лише в деяких місцях відмічено локальне просування наступаючих, – наголошує Ігор Попов. – Під час виборчої кампанії у Росії, незважаючи на її умовність, Кремль хотів би продемонструвати певні успіхи на полі бою. Тому очікуються нові наступальні операції, а також посилення обстрілів української території".

Західна преса, продовжує експерт, пише про деякі сигнали щодо можливості заморожування бойових дій, які Росія передає через посередників. Також повідомляється про закриту зустріч у Саудівській Аравії у середині грудня, на якій обговорювалися сценарії завершення війни. Але, наголошує Ігор Попов, пропозиції Росії щодо збереження контролю над окупованими територіями та нейтральному статусі України не сприймаються українським керівництвом та представниками союзників.

"Важливе значення у дипломатичних переговорах матиме зустріч у Давосі 14 січня напередодні Всесвітнього економічного форуму. Україна запросила до обговорення "Формули миру" представників понад 100 країн. Нашу делегацію очолить особисто президент Володимир Зеленський, який планує подати високим делегатам оновлені пропозиції щодо мирного врегулювання. Позиція України базується на повному відновленні суверенітету та територіальної цілісності, а також створенні стійких гарантій безпеки у регіоні", – наголошує експерт.

Гарантії безпеки, зазначає він, включають поглиблення співробітництва з НАТО з метою отримати запрошення до членства в Альянсі. Крім того, розробляються двосторонні договори щодо гарантій підтримки України, які планується укласти з ключовими союзниками, у тому числі з Європейським Союзом.

"Для проведення переговорів уже сформовано офіційну делегацію з керівників українських органів виконавчої влади та військового командування, – нагадує Ігор Попов. – Україна також очікує на продовження фінансової та військової підтримки від США та Євросоюзу. Позиція політичного керівництва та партнерів є сьогодні ключовим чинником дипломатичного тиску на Росію з метою досягнення мирного врегулювання на вигідних для нашої країни умовах".

Є два основні вістря нашої зовнішньої політики

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ зупинився на зовнішньополітичних моментах.

"Це багатосторонній пазл, який зараз наша країна намагається скласти на міжнародних майданчиках. Відбувається своєрідна модель поліфонічної (багатопланової) дипломатії. Україна працює на двох основних рівнях. Це рівень Глобального Півдня (там є свій інструментарій) та рівень т.зв. колективного Заходу (із застосуванням інших механізмів). Такі наразі два основні вістря нашої зовнішньої політики", – пояснює експерт.

За його словами, головні інструментарії для залучення на наші сторони Глобального Півдня – це неформальні зустрічі, на кшталт тих, що відбувалися на рівні радників глав держав минулого року в Копенгагені (Данія), Джидді (Саудівська Аравія), на Мальті.

"З нашого боку у всіх брав участь керівник Офісу президента Андрій Єрмак, – зазначає Олексій Кущ. – Президент Володимир Зеленський у свою чергу проводить зустрічі з керівниками держав, у тому числі Глобального Півдня. Просуваючи модель української формули миру".

Щодо країн колективного Заходу – тут теж артикуляція на формулу миру, до якої додається ще й акцентування на питаннях допомоги Україні, розповів експерт.

"Тобто з Глобальним Півднем ми здебільшого говоримо про дотримання принципів територіальної цілісності, апелюємо до історії тих чи інших країн, які в різні роки боролися із загарбниками, наголошуємо на важливості побудови дієвої системи глобальної безпеки. А з країнами Заходу – наголошуємо на необхідності захисту демократичних цінностей, у тому числі шляхом максимальної підтримки України у війні проти автократичної Росії. І неформальна зустріч, що відбулася в грудні, – це був саме рівень взаємодії з Глобальним Півднем. А найближчим часом у Швейцарії перед світовим економічним форумом у Давосі, який, ймовірно, відвідає Зеленський, це буде вже діалог із Заходом, – пояснює Олексій Кущ. – Зараз відбувається візит президента до країн Балтії. І це, можливо, підготовка до зустрічі у ширшому форматі у Давосі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається взимку на фронті: хто і в чому має перевагу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини