Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: про що говорять події на фронті на початку 2023-го – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: про що говорять події на фронті на початку 2023-го – чого чекати далі

З перших днів 2023-го стає очевидно, що рік буде напружений і лише влітку можуть відновитися розмови про необхідність розпочинати переговори

3 січня 2023, 17:37
Поділіться публікацією:

Перші дні нового року пройшли в атаках України іранськими дронами з боку РФ, ефективних ударах ЗСУ по місцях скупчення окупантів, а також в попередженнях, що росіяни готують чергову масовану ракетну атаку. Тим часом, під Бахмутом у противника явні проблеми, проте це не означає, що на нас не чекають чергові спроби росіян піти в наступ на різних напрямках. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що говорить початок 2023 року у військовому сенсі, а також чого чекати на фронтах у майбутньому.

Війна в Україні: про що говорять події на фронті на початку 2023-го – чого чекати далі

ЗСУ. Фото: Facebook Міністерства оборони України

Лише до літа російська військова машина почне серйозно буксувати та ламатися

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець так коментує те, що відбувається:

"Наступний рік почався без військової паузи. Знищення цілої батальйонної групи в окупованій Макіївці – це наочний приклад. Ми підходимо до того, що у ворога кількість боєприпасів (ракет та артснарядів) стрімко скорочується. Приблизно до кінця лютого – на початку березня це буде вже гострий дефіцит, снарядний голод. Водночас ракети росіяни ще здатні виробляти. Але виробництво тих самих "Калібрів" відносно невелике. Щоправда, є чималі запаси радянських ракет – Х-101 (крилаті), Х-55. Тому вони продовжать завдавати масованих ракетних ударів. Але готувати їх противнику все важче, тому доводиться комбінувати такі атаки із нальотами іранських безпілотників".

Незважаючи на те, що наступ противника в районі Бахмута зав'язнув, рік буде важким для нашої країни, попереджає експерт. За його словами, не варто очікувати, що ми швидко здобудемо перемогу.

"У ворога – великі ресурси. І він, безумовно, проводитиме нові наступальні операції. На Донецькому напрямку, Харківському. Можливо – Київському, Херсонському. Не виключено удару з території Білорусі. Думаю, лише до літа російська військова машина почне серйозно буксувати та ламатися. І саме влітку, швидше за все, розпочнуться переговори щодо припинення вогню, – прогнозує Тарас Березовець. – Їх, гадаю, підтримають і наші західні союзники, які також мають проблеми через цю війну. Включно з тим же дефіцитом озброєнь. Як з'ясувалося, Захід не був готовий до тривалого конфлікту. І десятимісячна кампанія призвела до значного вичерпання запасів тих самих снарядів у, наприклад, європейців. Німеччина взагалі жахнулася, зрозумівши це... Але у росіян проблеми ще серйозніші. Саме тому є ймовірність укладання влітку перемир'я (не повноцінного миру!) на кшталт Мінських угод. Посередниками можуть виступити Німеччина, Франція, Туреччина, не виключено, що спільно. Можливе припинення вогню. Але до цього продовжиться знищення української інфраструктури, ворог намагатиметься проводити наступальні операції".

У нас, зазначає експерт, відчувається нестача бронетехніки, ракет класу "земля-земля". Якби ми отримали все це, змогли б деокупувати ще більше наших територій, насамперед Запорізької та Херсонської областей. Можливо, навіть вийти на кордони з РФ у Донецькій та Луганській областях. З Кримом так швидко все вирішити не вдасться, вважає Тарас Березовець. І резюмує:

"Рік, безперечно, буде напружений. Але на попередню мирну угоду цілком можливо можемо вийти влітку або до початку осені".

Високоточні удари ЗСУ по зосередженню російських мобілізованих істотно підривають дух окупаційної армії

Політтехнолог Борис Тізенгаузен нагадує, що, незважаючи на масовані атаки росіянами України дронами в новорічну ніч і перші дні року, наша система ППО показала приголомшливу ефективність, збивши в один із днів 100% безпілотників, що летять на нас.

"Якість роботи вітчизняної протиповітряної оборони, постачання нового озброєння дозволяють сказати, що ефективність нашої ППО збільшуватиметься. Тим більше, що ми очікуємо на нові поставки, включаючи "Петріоти". До того ж, росіяни скоротили кількість ракет, які використовуються під час масованих атак. Якщо у перші хвилі, у жовтні-листопаді, їх було під сотню, то зараз – 60-70. Це пояснюється тим (і наша розвідка підтверджує), що кількість високоточних ракет у агресора скоротилася. І росіяни навіть залізли у критичний "недоторканний запас". Виробляти вони можуть, згідно з загальнодоступними даними, до 50 ракет на місяць. Тож якщо не закуплять балістичні ракети в Ірану, то й кількість ракет за таких атак скоротиться ще більше. До того ж, уже зрозуміло, що жодної військової користі вони не приносять, а схилити Україну до мирних переговорів на російських умовах за допомогою ракетного терору не вийде. У нас намагалися посіяти страх, ми ж, навпаки, стаємо злішими і сильнішими", – зазначає експерт.

У свою чергу, високоточні удари ЗСУ по зосередженню російських мобілізованих (як було в тій же Макіївці) істотно підривають дух окупаційної армії (і без того невисокий), а також пропагандистське накачування, яке йде в РФ повним ходом. У стилі "мобілізація – це круто, можна вирішити фінансові проблеми" і таке інше. Але кейс Макіївки показав, що ти можеш навіть у вічі не побачити свого ворога – заснеш і не прокинешся у місці тимчасової дислокації, наголошує Борис Тізенгаузен.

Він не виключає, що в найближчому майбутньому побачимо більш приватні та масовані атаки на російські стратегічні аеродроми.

"Якщо не можеш нічого вдіяти із купівлею ракет росіянами, то можна щось зробити з їхніми носіями. А саме – знищити їх. І ми бачили приклади таких успішних атак за допомогою українських дронів. А літаки-ракетоносії не відновлюються. Росія їх робити не може. І їй залишається лише займатися "авіаційним канібалізмом", розбираючи одні літаки заради ремонту інших", – пояснює експерт.

Новий масований наступ росіян, найімовірніше, буде, вважає він. Недаремно близько двох сотень тисяч мобілізованих проходять навчання на території РФ і Білорусі, а також ходять чутки про нову хвилю раш-мобілізації.

"Але, знову ж таки, наші міністр оборони, голова розвідки, секретар РНБО одноголосні на думці, що такий наступ не переламає хід війни, не дасть росіянам відчутної переваги. Просто мобілізовані почнуть помирати у більших кількостях, ніж власне кадрові військові раніше, – наголошує Борис Тізенгаузен. – При цьому не варто недооцінювати загрози закидання позицій ЗСУ тілами тих самих "мобиків". Але, враховуючи те, що ми впоралися, коли були набагато менш готові до вторгнення, коли проти нас було кинуто регулярну армію, впевнений, ми впораємося і з цим викликом".

На карту Кремлем поставлено майже все

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій прогнозує, що Росія, швидше за все, кине всі зусилля, щоб переламати ситуацію, яка складається для неї невдало – і зараз призводить до поразки.

"Суть у тому, що на карту Кремлем поставлено майже все. Саме тому слід чекати на посилення спроб переломити перебіг подій", – пояснює експерт.

На його думку, цілком імовірно, як уже попереджали глава Міноборони України Резніков та керівник Головного управління розвідки Буданов, оголошення або нової хвилі мобілізації, або повної мобілізації в РФ.

"По-суті, життями сотень тисяч "мобіків" або "чмобіків" Путін розплачуватиметься за своє перебування на посаді", – констатує Олександр Палій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить попередження Буданова — чи варто чекати на нові вибухи на території РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини