Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: чому у квітні для нас головне вистояти і до чого готуватися далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: чому у квітні для нас головне вистояти і до чого готуватися далі

Ситуація в Україні щільно взаємопов'язана з тим, що відбуватиметься на фронті

2 квітня 2024, 12:27
Поділіться публікацією:

На думку американських аналітиків, росіяни готують новий масований наступ у Донецькій області наприкінці весни чи влітку. Противник уже намагався влаштувати штурм під Авдіївкою (в районі Тоненького та Уманського), пустивши в хід десятки танків та БМП. Але захисники України відбили ці спроби. Продовжується ракетно-дроновий терор, якому протистоять українські військово-повітряні сили. Продовжуються битви і на дипломатичних фронтах (Україна намагається вибити у партнерів більше озброєнь та боєприпасів, Росія всіляко цьому перешкоджає). Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" нинішню стадію російсько-української війни, а також спрогнозували, чого очікувати в найближчому майбутньому.

Війна в Україні: чому у квітні для нас головне вистояти і до чого готуватися далі

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Зараз нашому військово-дипломатичному керівництву не позаздриш

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко наголошує, що ситуація на фронті ще не стабілізована. Будь-які дії влади (уряду, парламенту, президента) мають відштовхуватися саме від цього, упевнений він. Орієнтуватися на те що, що відбувається фронті.

"А, що у нас? Пішов другий квартал, а Рада все порається із законопроєктом про мобілізацію, куди внесли понад чотири тисячі правок! Із законопроєктом, який слід було приймати ще на початку минулого року! – наголошує експерт. – Є певні позитивні зміни щодо боєприпасів, дефіцит яких був ще нещодавно дуже гострим. Не розголошується, звідки до нас йдуть снаряди, скільки. Але факт залишається фактом – тут ситуація покращується. Дякую Чехії і тим країнам, які приєдналися до її ініціативи".

За словами генерала, порадував і новий пакет допомоги від Німеччини, де, серед іншого, ракети до ЗРК Patriot, снаряди для танків Leopard 2A6 та артснаряди 155 мм, 20 БТР Marder та інші необхідні нам озброєння та боєприпаси. Потішила і Франція, яка готує новий пакет допомоги ЗСУ, включаючи сотні одиниць бронетранспортерів VAB, а також ракети Aster 30 для систем ППО SAMP-T. Плюс – французи пообіцяли, що ті озброєння та боєприпаси, які найближчим часом планувалося списати та утилізувати, вони передадуть Україні.

"Шкода, так не вчинили австралійці, які знищили бойові вертольоти з "терміном придатності", що минув, хоч ми просили надати їх нам. Аналогічно поступили американці з низки позицій, деякі інші", – зазначає Ігор Романенко.

За його словами, є надія, що у квітні буде усунуто формальне, штучне гальмування ухвалення законопроєкту про зовнішню допомогу з боку США, що включає десятки млрд доларів для України. І в тій чи іншій формі, у тих чи інших кількостях – рішення буде ухвалено.

"Можливо, наважиться, нарешті, Білий дім передати нам і нові балістичні ракети ATACMS дальністю до 300 км. Після чого можуть бути і німецькі Taurus, – вважає експерт. – А там, дивись, дійде, нарешті, справа до прибуття в Україну винищувачів F-16, що також гальмується США цілком свідомо і штучно".

Ігор Романенко зізнався, що співчуває нашому військово-дипломатичному керівництву, якому доводиться йти в руслі інформаційних посилів американців, які знову і знову переносять термін появи в нашому небі авіації натовського зразка.

"Мало того, що самі Штати нам не передають ці винищувачі, так ще й європейцям не дають цього робити! Під приводом, що набив оскому, що це може викликати новий виток ескалації. А Росія із задоволенням хапається за ці страхи – і починає погрожувати, що як тільки F-16 з'являться в Україні, це буде перехід чергової "червоної лінії", і тоді вже… Хоча, здавалося б, що такого ще не сотворила РФ в Україні, крім застосування ядерної зброї? Констатуючи – квітень нам потрібно вистояти. Потім має стати легше і перспективніше для України", – робить висновок генерал.

Війна триватиме, доки одна зі сторін не отримає явну перевагу

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе пояснює:

"Війна буде в активній фазі. Президент України Володимир Зеленський чітко дав зрозуміти, що ми знаємо про намір рашистської федерації влаштувати новий великий наступ у травні-червні. Відповідно наша країна готується до цього. У військовому, політичному, дипломатичному сенсі".

За словами експерта, росіяни, не зважаючи на втрати (а ті — величезні), атакують практично постійно, намагаючись прорвати нашу оборону на різних ділянках фронту. Паралельно з цим тривають постійні обстріли нашої критичної інфраструктури.

"Війна триватиме, доки одна зі сторін не отримає явної переваги. Сподіваємось, що вона буде на нашу користь. Але нам однозначно не вистачає західної підтримки, – наголошує Антон Кучухідзе. – Самі українські військові у відеоблогах наголошують — якби не зупинилася допомога від США, ситуація на полі бою складалася б на нашу користь. Про це ж говорив і президент Зеленський, наголошуючи, що у нас немає часу чекати по півроку затвердження тієї чи іншої допомоги".

Ми, звичайно, шукаємо вихід із цієї складної ситуації, зазначає експерт. Створено низку невеликих коаліцій (по дронах, снарядах, далекобійному озброєнню) з європейськими партнерами.

"Європа взагалі серйозно активізувалась, поки допомога від США стоїть на паузі. І нам вдалося перекрити багато потреб. Крім того, Україна нарощує власне військове провадження, – нагадує Антон Кучухідзе. – Але, звісно, з більш потужною підтримкою з боку демократичного світу ми могли б ефективніше захищати себе, Європу, систему міжнародного права загалом".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому у війні-2024 в України виникли серйозні проблеми: як виправити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини