Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна дронів і ракет: як змінилася тактика РФ та України – чому ворог б'є по цивільних
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна дронів і ракет: як змінилася тактика РФ та України – чому ворог б'є по цивільних

Противник випробовує свої новинки під час війни на нашій території. Нам разом із союзниками слід шукати ефективні заходи протидії

24 березня 2023, 20:24
Поділіться публікацією:

Під час недавньої нічної атаки росіяни використовували одночасно авіабомби, дрони "Шахеди" та ракети. Під ударами опинились Одеська, Дніпропетровська, Сумська, Донецька області. У свою чергу, Україна цього тижня передала вибухові привітання за допомогою безпілотників тимчасово окупованим Джанкою та Севастополю. Що можна сказати про ракетну війну та війну дронів останнього часу? Як змінилися підходи України та Росії? Чого чекати далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна дронів і ракет: як змінилася тактика РФ та України – чому ворог б'є по цивільних

Обстріл. Фото: з відкритих джерел

Захід має потрібні нам засоби, важливо боротися за їх отримання

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко розмірковує так:

"Дороге використання пілотованих літальних засобів (літаки, вертольоти) все більшою мірою замінюватиметься безпілотниками. У певних напрямах дій вони є ефективнішими, дешевшими, мають серйозні перспективи, особливо з розвитком штучного інтелекту. Ми бачимо, як це реалізується у США, Туреччині, Китаї, інших технічних розвинутих державах. Багато говорять про повітряних безпілотників. Але слід звернути увагу і на такі моделі дронів як ті, що діють на землі, в морі. Щодо морських – українські збройні сили стали історично першими, хто успішно використав їх, спільно з БПЛА, для завдання ударів по противнику. А саме – по військово-морській базі ЗС РФ у Севастополі. Особливо ефективною була перша атака минулої осені, коли були пошкоджені кораблі рівня фрегат і нижче. А нещодавно було завдано повторного удару по Севастопольській бухті. Це концепція постійного тиску на сили ворога з боку ЗСУ. З повітря, землі, моря. Причому географія розширюється. Удари завдаються не лише по ворожих об'єктах на тимчасово окупованих територіях Криму та материкової частини України, а й власне на території РФ".

У свою чергу, росіяни все частіше використовують змішані удари – ракетами різних видів, безпілотниками різних видів, авіабомбами, що коригуються. У недавньому нальоті РФ використала керовані авіабомби, завдаючи удару з літаків Су-35, зазначає генерал. Втім, з'являються відповідні можливості й у нас із дальністю до 120 км.

"Якщо продовжити тему безпілотників, особливе місце посідають так звані "камікадзе". Вони являють собою вибуховий апарат із системою наведення, який досягає цілі та підривається. У військовій термінології такі засоби ураження називають барражуючими боєприпасами. Росіяни просуваються в цьому напрямі, нам доводиться боротися з тими ж їхніми "ланцетами". Противник випробовує свої новинки під час війни на нашій території. Нам разом із союзниками слід шукати ефективні заходи протидії, а також напрацьовувати нові можливості", – наголошує експерт.

Захід, акцентує він, має потрібні нам засоби. Важливо боротися за їх здобуття. За ракети та безпілотники більшої дальності. Щоб бити за кілька сотень кілометрів.

"Не менш важливим є отримання Україною базових авіаційних носіїв. У тому числі пілотованих. І недавнє знищення росіянами американського безпілотника MQ-9 над Чорним морем тут, схоже, стало певним поштовхом. Американці не просто змінили маршрути, а й зробили інші дії. Навряд чи випадково практично одразу після цього з'явилися повідомлення щодо схвалення постачання в Україну бойових літаків. Поки що радянських – із Польщі, Словаччини, низки інших країн. І йдеться не лише про МіГ-29, а й про Су-25 (дякую Північній Македонії). Думаю, згодом матиме місце і надання нам базового натовського винищувача, який дасть можливості застосовувати сучасне авіаційне озброєння. Так зростуть наші можливості протиповітряної оборони (можливість збивати ворожі ракети), а також у атакуючій компоненті – завдання ударів по наземних цілях", – пояснює Ігор Романенко.

Йдеться, уточнює він, не лише про американський F-16, а й, наприклад, про шведський багатоцільовий винищувач четвертого покоління Сааб JAS 39 "Грипен".

"Принципове питання – "добро" від американців. Та сама Фінляндія могла б надати нам F-18. Ці літаки більш пристосовані до наших аеродромів. Я спостерігав їхню роботу на авіаносцях. У цієї моделі потужніше шасі, ніж у F-16. У того повітрозабірник знаходиться знизу, а тому сідати на наші розбиті смуги (нехай навіть відновлені у низці місць) йому більш проблематично, ніж F-18. Подібні моделі є в тій же Австралії, де чимало етнічних українців. Як, до речі, і США. І треба цю тему розробляти далі. Щодо залучення етнічних українців-льотчиків, та й взагалі льотчиків будь-якої національності, які готові воювати в повітрі за Україну. Історичний досвід є – ті ж американці допомагали свого часу в повітряних боях Китаю, – зазначає генерал. – З'являється, а потім спростовується інформація, що українці проходять навчання на французьких багатоцільових винищувачах четвертого покоління Міраж 2000 (Dassault Mirage 2000). Важливо розуміти, що не все має потрапляти до публічної площини. Краще, щоб ворог дізнавався про те чи інше наше посилення безпосередньо на полі бою. Але однозначно навчання пілотів має проводитись. Щоб коли буде прийнято (а воно обов'язково буде прийнято) рішення про надання Україні більш сучасної бойової авіації, наші пілоти вже могли керувати відповідними моделями. А наші аеродроми були готові прийняти новинки".

Як і прогнозувалося, у Росії через рік війни починається серйозний ракетний голод

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов акцентує, що удари дорогою зброєю по мирних містах, що практикує РФ проти України, є найяскравішим проявом тероризму. Коли одна країна витрачає ракету, що коштує близько мільйона доларів, лише для того, щоб убити мирних жителів або завдати їм серйозної шкоди.

"При цьому росіяни стріляють ракетами, вартість яких у кілька десятків разів перевищує вартість об'єкта, по якому вони б'ють. Це найпростіший тероризм. Такий самий, як колись люди підкладають бомби в об'єкти інфраструктури, у мирні об'єкти. Що російськый армії від того, що якесь місто України залишиться без світла чи опалення? Як це допоможе лінії фронту? Тактика росіян проста. За всіх часів вона у них така – на "можна". Посилаючи ракету чи дрон, вони сподіваються, що вони кудись потраплять. Іноді потрапляють – чутливо для України, зокрема, вбиваючи ні в чому не винних людей. Що росіян не дуже бентежить", – зазначає експерт.

За його словами, ніхто не міг уявити, що країна, яка претендує на те, щоб вважатися частиною світової, європейської цивілізації, може використовувати подібні методи ведення війни.

"Звичайно, все це має закінчитись військовим трибуналом. І ті, хто приймав рішення щодо подібних терористичних дій, мають бути або страчені, або отримати довічне ув'язнення, – наголошує Віктор Савінов. – Щодо використання тих самих безпілотників Україною, мені здається, вона могла б це робити інтенсивніше. Особливо це стосується морських дронів. Чекаємо на масовану атаку на Севастополь. Ну а те, що вдалося в Джанкої цього тижня знищити російські ракети "Калібр" – це дуже чутливо для агресора. Як і прогнозувалося, в РФ через рік війни починається серйозний ракетний голод. І останнім часом вона перейшла від ударів дорогими ракетами – до ударів низькотехнологічними дронами".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять суперечливі заяви Медведєва та Пригожина – який головний висновок для України.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини