Головна Новини Суспільство Війна з Росією Від чого залежить тривалість війни в Україні: що може вирішитися у 2024 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Від чого залежить тривалість війни в Україні: що може вирішитися у 2024 році

Багато залежатиме від рівня підтримки з боку наших партнерів, а також від здатності РФ продовжувати знаходити ресурси для ведення війни

15 грудня 2023, 15:30 comments1090
Поділіться публікацією:

Чим ближче до кінця року, тим більше усіляких прогнозів, у тому числі в ракурсі російсько-української війни. Так, МВФ у базовий сценарій прогнозу для України закладає продовження війни до кінця 2024 року, а негативний – до кінця 2025-го. Німецьке видання Bild припускає, що Путін має намір воювати до кінця 2026 року. Видання Politico стверджує, що питання війни в Україні нібито втратило пріоритетність у ЄС. Які сценарії бачаться найімовірнішими? Що може вплинути на прогнози? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Від чого залежить тривалість війни в Україні: що може вирішитися у 2024 році

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Висока ймовірність, що Росія тягне час

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Прогнози, звісно, справа невдячна. Але мені здається, що істина десь посередині. Що точно можна прогнозувати – то це, що наступного року війна продовжиться. Я не малював би сценарії до 2026-го, це віддалена перспектива навіть для РФ. З ресурсами у країни-агресора все гірше, щоб там у Кремлі не розповідали, яких би бюджетів не ухвалювали. Але поки що там є гроші, щоб продовжувати війну. А тому на її швидке завершення розраховувати теж не варто".

Найбільш реальним на даний момент виглядає, на думку експерта, наступний прогноз: продовження війни 2024-го з можливою активізацією спроб переговорного процесу приблизно з середини року.

"Втім, – зазначає Ігор Рейтерович, – висока ймовірність, що Росія тягне час, очікуючи результату виборів у США (ті пройдуть у листопаді-2024). І тішачи себе ілюзіями, що у разі гіпотетичної перемоги Трампа ситуація кардинально зміниться – і РФ зможе досягти свого, залишаючи за собою окуповані території України".

Готуємось до складного року, попереджає експерт. Чергового року війни.

"У разі збереження стратегічної ініціативи за Україною – сідати за стіл переговорів може бути вигідно вже нам. Але тут багато залежатиме від рівня підтримки з боку наших партнерів", – констатує Ігор Рейтерович.

Багато залежатиме від сюжету американських виборів

Політолог Володимир Цибулько звертає увагу, що серед багатьох версій тривалості війни є постійна прив'язка до сюжету американських виборів.

"Якщо сюжет розвиватиметься в руслі перемоги Дональда Трампа, то Путін має надію, що новий-старий президент США натисне на Україну з метою поступки територій", – пояснює політолог.

Якщо ж, продовжує він, Трампа заблокує республіканський істеблішмент, зробивши ставку на іншого кандидата, то у Путіна руйнується вся схема політичної доцільності продовження війни.

"Тут вже будь які політичні аргументи для продовження війни виявляться недоцільними", – робить висновок Володимир Цибулько.

2024-го війна точно триватиме

Політичний консультант, військовослужбовець Олександр Антонюк упевнений – будь-які прогнози, які роблять зараз ті чи інші видання, незалежно від їхнього статусу, виглядають скоріше як ворожіння на кавовій гущі. І робляться виключно заради клікабельності.

"Плюс-мінус зрозуміло, що 2024-го війна триватиме. Але військового плану на 2025-й РФ точно немає. І на цьому, до речі, наголосив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов. Адже вибудовувати плани можна лише виходячи із ситуації, яку матимемо за рік", – пояснює експерт.

Щодо прогнозу МВФ – тут, за його словами, інша справа. Адже Фонд керується аналітикою на даний момент, будуючи сценарії – від базового до негативного.

"Слід розуміти, що Росія не припинить воювати, доки матиме на це економічні можливості. А тому треба дивитися на те, за рахунок чого і кого країна-агресор отримує валютні надходження. Це насамперед ринки газу, нафти, золота. Представникам закордонних медіа, їхнім аналітикам, а також чиновникам і політикам слід не оцінювати, скільки ще може тривати війна, а шукати способи її припинення, позбавляючи РФ валютних надходжень", – вважає Олександр Антонюк.

Він наголошує, що з риторики та політики Кремля (а змін тут найближчим часом не проглядається) вже зрозуміло, що завдання путінського режиму – не просто війна з Україною, а повернення сфер впливу на пострадянському просторі.

"Виходячи з цього, можна припустити, що якщо не буде разючих ударів по російській економіці, війна може тривати ще не один рік", – попереджає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які шанси на проривні рішення: чи справді ситуація з підтримкою України зайшла в глухий кут.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини